Uncategorized

Transport sângeros II

Deşi în urmă cu aproximativ o lună ZIARUL de Mureş a sesizat situaţia dezastruoasă în care se scaldă transportul interurban de persoane, la ora actulă în judeţ, nici unul dintre edilii locali nu a catadicsit să ia atitudine în acest sens.

La acea vreme ZIARUL de Mureş atrăgea atenţia cu privire la brambureala totală în care circulă majoritatea operatorilor de transport public de călători cu maxi-taxi din judeţ. Reamintim faptul că “improvizaţia” de lângă Gara CFR din Târgu Mureş este lipsită total de cele mai elementare amenajări (panou cu orarul curselor, copertină), deşi de aici pleacă toate microbuzele înspre Luduş, Iernut, Ungheni etc. În aceste condiţii oamenii sunt obligaţi să aştepte maxi-taxiurile pe spaţiul verde, în noroi. Iar dacă mai prind şi vreo ploaie, cu atât mai rău. Deşi de la data apariţiei acestui articol, a trecut mai bine de o lună de zile, edililor târgumureşeni nici că le pasă. Dintr-un anumit punct de vedere, îi înţelegem. Domniile lor călătoresc cu maşini ultraluxoase, nu cu maxi-taxi. Potrivit însă unei socoteli sumare, mai mult de zece mii de persoane folosesc maxi-taxiurile care circulă “la” şi “de la” Târgu Mureş. Cu siguranţă aceştia au nevoie de o staţie în care să poată aştepta microbuzele fără să fie bătuţi de ploaie sau de ninsoare, în timp ce îşi pun întrebări de genul: “Când va fi următoarea cursă?” Tolerând condiţiile mizerabile din aşa-zisa “staţie” de maxi-taxi din apropierea Gării CFR, consilierii locali în frunte cu primarul Florea şi vicele Csegzy Sandor au mai dovedit încă o dată că nu le pasă, de cei care i-au ales în urmă cu trei ani, nici cât negrul sub unghie.

Cornea pe ce lume trăieşti?

În urmă cu câteva săptămâni, primarul Iernutului, Vasile Cornea, ne declara legat de amenajările staţiilor pentru concitadinii săi, care ar dori să călătorească cu autobuzele sau cu maxi-taxiurile: “Există cinci staţii amenajate cu plecări din oră în oră, în acest sens”. În care sens domn primar? Unde sunt cele cinci staţii, că nu ştie numeni de ele? “Orarele de circulaţie sunt afişate în staţii”, afirma acelaşi aerian primar Cornea. Ne-am mai uitat o dată cu atenţie în staţia din centrul Iernutului (singura de altfel din tot oraşul, de restul de patru doar Cornea mai ştie pe unde îşi duc “veacul) şi nu am văzut nici un orar afişat acolo, cu excepţia celui instalat, aşa cum am prezentat anterior, de TRANSMIXT Sibiu. Aşa că, privitor la vrăjeala lui Cornea, nu există decât două posibilităţi: ori acesta minte de îngheaţă Mureşul, ori habar nu are în ce oraş este primar.

Obrejan cel aerian

Şi edilii-şefi ai Luduşului, în speţă primarul Ovidiu Dancu şi vicele Viorel Obrejan, sunt la fel de aerieni ca şi alde Cornea: “La noi lucrează Siletina şi există maşini din jumătate în jumătate de oră. În parcări există afişat orarul autobuzelor şi al maxi-taxiurilor”, ne-a declarat dăunăzi vicele Obrejan. Iată încă o mostră limpede de ales local care trăieşte pe altă lume şi nu are habar de ceea ce se petrece în propria-i ogradă. Hai să-i explicăm noi cam cum stau lucrurile, în Luduş, la acest capitol: într-adevăr “lucrează” şi Siletina, în sensul că efectuează curse “la” şi “de la” Târgu Mureş. Pe traseul Târgu Mureş – Luduş mai lucrează însă vreo trei firme cel puţin. Un exemplu, domnule Obrejan: Automotive SRL Târgu Mureş. Pe alte trasee mai lucrează alte cel puţin 20 de firme. Vă spunem noi câteva: SC Patru Plus SRL Piatra Neamţ (execută curse Cluj-Napoca – Piatra Neamţ şi retur) şi SC Rocada Trans SRL Târgu Mureş (realizează zilnic ruta Târgu Mureş – Cluj-Napoca).  În care “parcări” sunt afişate orarele alea de care vorbeaţi domn viceprimar? Noi le-am căutat în tot Luduşul dar nu le-am găsit nicăieri. Sau le-au furat tot “nenorociţii” ăia de ţigani care-i tot fură dalele lui Dancu din Parcul Tineretului?

Concluzie: nesimţire peste tot

Am semnalat în urmă cu o lună o situaţie intolerabilă, de care direct afectaţi, sunt mureşenii de rând, care, de voie, de nevoie, musai trebuie să circule cu maxi-taxi sau autobuze. În aceste patru săptămâni nici edilii din Târgu Mureş, nici cei din Luduş sau Iernut, nu s-au ostenit măcar să dea câteva telefoane firmelor de transport şi apoi să inscripţioneze pe nişte panouri orarele curselor. Paradoxal, se sparg sute de milioane pe tot felul de “petreceri” unde aleşii noştri sunt neîntrecuţi. În rest, nu sunt în stare nici măcar să amenajeze nişte amărâte de staţii de autobuz, ba ne mai şi mint cu seninătate că ele există şi au tot ce le trebuie. Chiar nu le e ruşine?

“Adică d-voastră afirmaţi că amenajarea şi dotarea staţiilor de transport interurban intră în atribuţiile mele? Ale primarului? Este treaba firmelor transportatoare”, a declarat stupefiat de-a dreptul Ovidiu Dancu, primarul din Luduş.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close