Uncategorized

Concurs de averi: vameşi vs. Garda Financiară

Subordonaţii mureşeni ai ministrului Ionel Blănculescu demonstrează că toată lumea investeşte în organele de control

Agoniselile subordonaţilor lui Blănculescu nu ne-au înroşit niciodată ZIARUL. Credem că a venit vremea * Vameşii mureşeni sunt la polul opus al comisarilor Gărzii Financiare * Sunt atât de săraci ca şi un muritor de rând care-şi face veacul în cartierul Mureşeni * Poate de aceea au fost mai rapizi în a da cu pixul pe declaraţiile de avere

Preambul

Până acum nu ne-am preocupat de proaspăţii subordonaţi ai lui Ionel Blănculescu. Dar acum când zvonurile despre transferul doar a două-treimi, cel puţin din comisarii Gărzii Financiare, în subordinea Autorităţii Naţionale de Control, problema se complică. Potrivit surselor din interiorul structurii Gărzii, comisarii care vor trece sub talpa lui Blănculescu vor fi selectaţi după criterii privind competenţa profesională, moralitatea/reputaţia. Cel puţin aşa spune teoria, practica – mai puţin. Aşa că ne-am gândit şi la noi la o evaluare aparte a comisarilor şi a vameşilor. Deoarece fişele personale şi rapoartele interne ale celor două categorii au fost atent ferecate în seifurile şefilor, ne mulţumim nu cu o evaluare după competenţa profesională, ci după volumul şi volumetria averilor. Fapt ce ne spune câteva ceva despre disponibilitatea fiecăruia de a cotiza la partid, pentru a rămâne unde trebuie.

Sărăcia de faţadă a vameşilor

Şi acum ne frecăm la ochi după ce am citit declaraţiile de avere ale vameşilor. Sărăcia lucie declarată de controlorii vamali, referenţii vamali, referenţii, inspectorii şi consilierii de la Biroul de Control Vămuire la Interior Târgu Mureş(BCVI) nu cadrează deloc cu renumele de primi corupţi care însoţeşte această profesie. Şi de asemenea nu se potriveşte cu suspiciunile de luare de mită, primire de foloase necuvenite, etc. care i-au însoţit pe slujbaşii vamali târgumureşeni. Pentru a rememora doar cazul lui Csata Edit, fosta şefă a BCVI, care e drept s-a coborât la un calculator. Semn că atenţiile la Târgu Mureş nu sunt neapărat substanţiale. Sau dacă ar fi să ne luăm după tipologia comportamentală a unei alte branşe celebre, poliţia, subordonaţii stau mai bine decât şefii…

Şefa calicilor

Printre cei 19, îi vom denumi generic vameşi, singurul care ne-a sărit în ochi a fost o ea, controlorul vamal Maria Simona Gherman, care deţinea la o lectură superficială un parc auto sănătos, şase microbuze şi autobuze. Doar că, acestea nu-i aparţin sus-numitei, ci sunt proprietatea unicului asociat al firmei de transport Simstel Impex Târgu Mureş, printre altele şi soţ. Firma cu sediul în Tudor are însă o prestaţie economică jalnică. Acum dacă firma nu o împart, presupunem că ce-i doi împart apartamentul cu trei camere din Tudor şi fac cu schimbul la condusul autoturismului VW Passat din 1989. Pentru toate acestea, care însumate depăşesc miliardul, cuplul Gherman primeşte nota 10. Şi şanse maxime să continue la Vamă.

Urmăritorii…tot calici

Controlorul vamal Alexa Şerban deţine un apartament cu trei camere, o casă de vacanţă mai acătării decât apartamentul, 1125 de mp teren intravilan şi o Dacia 1310 din 2000. Adică tot un miliardar. Dar unul slăbuţ. Colegul Ioan Paşcan se remarcă prin pasiunea pentru imobiliare şi Dacii. Astfel, controlorul vamal este proprietarul a două apartamente confortabile, dacă ne luăm după metrii pătraţi, aproximativ 186, şi a două Dacii, una de pe vremea răposatului şi cea de-a doua cu an de fabricaţie 1998.  Marcel David, pentru o scurtă perioadă şeful Biroului Vamal Târgu Mureş se poate lăuda cu un apartament de 90 mp, un sfert dintr-o casă de 80 mp şi un VW producţie 1996. Şi am reţinut că vameşul David “nu are alte precizări de făcut”. Controlorul vamal Adrian Murărescu, ultimul intrat în top 5, are o casă de 127 mp în buricul târgului, şi face notă discordantă cu ceilalţi vameşi, îndrăgostiţi de VW sau Dacii, fiind şoferul unui Opel Vectra din 1997. Pentru toate aceste avuţii, urmăritorii primesc nota 8. Şanse frumuşele.

Pentru că nu au reuşit să adune decât o casă şi o maşină sau două apartamente  Cornel Mircea Moldovan,  Maria Negruşa, Marcel Suciu, Crinuţ Maxim Vanga, Margareta Chiluţ, Claudia Oniţiu şi Romulus Chiriţă primesc doar un amărât de şase. Mai departe, situaţia este şi mai tragică. Calicii care şi-au pus deoparte doar de un aprtament au fost abia trecuţi. Impricinaţii sunt Suciu Sorin, Szilagy Erzsebet, Emil Truţia , Voicu Iosif  Burian şi Aurica Buzdugan. Şanse cu noroc.
Corigent până se stabileşte şi el la casa lui şi nu doar în vacanţe, a fost declarat controlorul vamal Liviu Borz. Căutaţi-vă alt job.

După cât de pesimişti am devenit lecturând averile vameşilor, un segment cu potenţial fantastic de înavuţire, ne-am mai înseninat rătăcind prin declaraţiile de avere ale comisarilor Gărzii. Care orice s-ar spune sunt deosebit de gospodari. Şi au lăsat confortul de la bloc pe câte o casă mai mult sau mai puţin vilă. Cei 27 de comisari ai Gărzii nu au exagerat însă într-o altă privinţă: autoturismele, preferând unele mai puţin luxoase, de la Dacii la VW.

Avere de top miliardar

Primul pe listă pentru că deţine o casă de 240 de mp pe strada Corneşti din Târgu Mureş este adjunctul Gărzii Iuanel Guţiu. Pe lângă vila dintr-un cartier rezidenţial, Iuanel Guţiu este proprietarul a două apartamente, a unui VW producţie 1995 şi a unui tractor. Potrivit surselor noastre, al doilea om din Gardă şi-a rotunjit averea în agricultură şi pe spezele soţiei care deţine propria firmă. Totuşi pentru că presupunem că salariul de bugetar al comisarului a contribuit la bunăstarea familiei Guţiu, îi acordăm nota 10 şi şanse maxime de a trece la ANC.

“Potentaţii”

Iuanel Guţiu nu este singurul deţinător al unei viluţe catalogate de către unii drept modestă. Urmăritorii săi nu s-au lăsat mai prejos. Şeful de divizie Vasile Bârsan atotstăpâneşte peste o casă de 120 de mp, la care se adaugă un apartament, două maşini fabruicate înainte de 89 şi un teren de 756 mp. Nicolae Nicolaescu se ocupă şi el pare-se de agricultură, dar la un nivel modest, împroprietărindu-se cu 2 ha de teren arabil. Celelalte avuţii imobiliare sunt două apartamente, o casă moştenită de la părinţi şi un teren intravilan cumpărat la ţară de 2600 mp. Dacia din 1980 nici nu merită pomenită. Ilie Ţambrea este un alt comisar care se respectă imobiliar. Acesta deţine un teren agricol, unul în intravilan, un apartament în Tudor şi o casă de e vremuri- 1972. Eterna Dacia nu lipseşte din lista odoarelor comisarului Ţambrea. Ultimul ar fi după estimarea noastră Dumitru Bejan. Pentru singura vină că are şi o casă de 100 mp, dar deţine şi un apartament de două camere. Pentru aceste calităţi, cei patru comisari primesc un liniştitor opt.

Pentru nota şase au candidat cu un apartament-două şi o maşină, cel mult şi un teren agricol, intravilan, etc. următorii comisari:  Neculai Mireanu, Iacon Ogrean, Viorel Moldovan, Dănuţ Şeulean, Gabriel Toma, Ioan Covrig, Valeriu Baziotis, Szabo Horaţiu, Ovidiu Iclănzan, Lucian Istrate, Andrei Cozoş, Călin Toma, Ion Magdoiu, Ioan Crăciun, Viorel Ciobotă, Cristian Astelian şi Florin Mărcuş. Între aceştia va fi o luptă dură, dar se poate rezolva prin tragere la sorţi…
Fără nici cea mai mică şansă i-am creditat pe comisarii Dorin Maşca fără un acoperiş proprietate personală deasupra capului şi Cristian Cocoară cu un apartament de trei camere. Mai adunaţi!

Pentru a avea o imagine primară asupra bunăstării ANC-iştilor, vă informăm că salariul brut al unui comisar al Gărzii Financiare se situează între 5,6-8,2 milioane de lei, la care se adaugă sporul de vechime şi indemnizaţia de conducere, unde este cazul.
Din păcate noul şef al Vămii Târgu Mureş, Dan Todea nu s-a dovedit cooperant în a ne dezvălui salariile subordonaţilor: “Nu sunt abilitat să vă dau asemenea informaţii. Adresaţi-vă Biroului de presă al Direcţiei Regionale Cluj”. Or fi fiind ceva informaţii clasificate?  Şi în al doilea rând ne-am adresat unei cucoane cu o sesizare în scris la Cluj şi au trecut vreo şase luni şi nu am primit vreun răspuns.

Comisar-şef Florin Mărcuş: “Nu poţi să ştii ce surse de venituri are fiecare comisar. Declaraţiile de avere sunt relative”.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close