Uncategorized

Veterinarii fără cabinete

Conducerea ANSVSA intenționează să modifice Legea privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor pentru a schimba statutul juridic al cabinetelor veterinare și instituția care le are în administrare.

Schimbarea statutului juridic atrage după sine nu numai interdicția de vânzare, dar și administrarea acestora de către ANSVSA. Modificarea legislației se face în plin proces de vânzare a cabinetelor veterinare, când aproape un sfert dintre acestea au fost deja cumpărate de medicii veterinari. În baza Ordonanței de Urgență nr. 89, titularii de spații au depus deja la Agenția Domeniilor Statului cereri de cumpărare însoțite de acte prin care să dovedească plata redevenței, a taxelor și impozitelor către stat și administrațiile publice locale, adrese de la primării și prefecturi din care să reiasă că spațiul nu este revendicat, planuri cadastrale, aprobări cu înscrierea dreptului de proprietate al ADS asupra imobilului și declarații notariale.

Decizia președintelui ANSVSA de a le lua medicilor veterinari dreptul de a-și cumpăra spațiile în care își desfășoară activitatea nu este una întâmplătoare. Prin alte modificări ale legislației actuale incluse tot în proiectul Legii privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, ANSVSA a strecurat o prevedere conform căreia, directorii generali ai direcțiilor sunt numiți, în condițiile legii, prin ordin al președintelui Autorității. Prevederea încalcă Legea funcționarului public, care stipulează că poziția de director general poate fi obținută numai în urma unui concurs. Dacă modificarea legislației va fi făcută, întreg sistemul sanitar-veterinar va fi în mâna unui singur om care până acum a reușit să bulverseze întreaga țară. Printre isprăvile președintelui ANSVSA, Marian Avram, se numără: declararea ilegală a transhumanței, limitarea vânzării de brânză doar la nivel de județ, vaccinarea porcilor din gospodăriile populației cu vaccin expirat de două ori, subvenționarea vaccinului antirabic pentru câinii și pisicile- cu stăpâni la curte – sau intrarea inspectorilor sanitar-veterinari fără mandat în casele oamenilor.

Sorina SZAKACS

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close