Uncategorized

Viațã de gigolo

Existã un loc unde taurii sunt tratați cu o atenție și o grijã ieșitã din comun. Dar nu e vorba despre orice fel de tauri. Exemplarele despre care vorbim sunt mai valoroase decât cea mai scumpã limuzinã de pe planetã, iar ceea ce produc ei este și mai valoros.

La SEMTEST Sângeorgiu de Mureș, societate importantã pe piața zootehniei din România, taurii au o viațã plinã de privilegii.

La intrarea în fermã, o echipã formatã din medici veterinari și specialiști în zootehnie îi primesc pe “regi” pentru a le face un control amãnunțit. Analizele sunt necesare pentru a le asigura exemplarelor o sãnãtate de fier și un potențial genetic ridicat. Chiar dacã în primele 60 de zile de carantinã sunt ușor deranjați de multitudinea de injecții pe care le primesc, dupã aceastã perioadã viața lor se schimbã radical.

Porții drãmuite

Pentru cã nu are voie sã se îngrașe și nici sã slãbeascã, lucru care i-ar afecta sãnãtatea și potențialul de reproducere, fiecare taur are o rație de mâncare stabilitã în funcție de rolul sãu în fermã. Dacã cei ale cãror urmașe sunt destinate producției de lapte mãnâncã doar nutrețuri de foarte bunã calitate, taurii care “genereazã” bovine necesare producției de carne, se pot înfrupta și cu furaje la micul dejun. De fapt, toți taurii de la SEMTEST beneficiazã de un regim alimentar special, bogat în vitamine și proteine. Aceștia trebuie sã aibã o condiție fizicã excepționalã, pentru cã astfel vor produce “material” de calitate.

Ventilatoare și masaj acvatic

Condițiilor bune de trai ale taurilor de la SEMTEST nu se rezumã la hranã.

În fiecare sãptãmânã, acești gigolo din lumea bovinã au un program special de tratament dermatologic și beneficiazã de masaj. Programarea la tratament și masaj se face din timp, în funcție de rangul și greutatea fiecãruia. Nerãbdãtori, dar cuminți, taurii își așteaptã rândul pentru a intra la duș, dupã care se îndreaptã spre locația destinatã masajului acvatic, un masaj care dureazã câteva zeci de minute. Acesta îi calmeazã, îi relaxezã. Astfel, orice urmã de stress dispare.

Pe timpul verii, din cauza temperaturilor ridicate, taurii sunt ținuți departe de razele soarelui, în încãperi rãcoroase. Dacã și așa e prea cald, intrã în funcțiune ventilatoarele, iar aerul rãcoros inundã grajdul. Sistemul de ventilație bine pus la punct este folosit în orice perioadã din zi sau din noapte, dacã este nevoie.

Sunt un taur de valoare…

Tratamentele, dușurile, spațiile ventilate, mâncarea specialã fac din aceste exemplare adevãrate bijuterii. Și cum bijuteriile unicate costã mult, faimoșii gigolo de la SEMFEST au și ei un preț impresionant. Valoarea celui mai bun exemplar de aici se ridicã la aproximativ 1.500.000 de euro. Da! Ați citit bine. E vorba despre o sumã care spune multe despre valoarea materialului seminal dat de acești tauri.

Taurii sunt “chemați” la recoltare, de regulã, de trei ori în douã sãptãmâni, iar cei care au o capacitate mai mare de a transmite gene foarte bune urmașilor vor fi utilizați mai frecvent. De la un astfel de exemplar se pot recolta aproximativ 250.000 de doze într-un ciclu de viațã.

Aceastã potențã este bine plãtitã. În statele Uniunii Europene, o dozã de material seminal de calitate costã 12,5 euro. Dacã facem o socotealã, vom vedea cã valoarea de 1.500.000 de euro, pe cap de taur superviril este una fireascã.

Trecând dincolo de tonul relaxat al articolului, trebuie spus cã taurii de la SEMTEST sunt realmente un izvor de viațã, din care apar, în ferme din lumea întreagã, milioane de bovine de rasã superioarã.

Sorina SZAKACS

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close