Uncategorized

Viceprimarii PSD vânați de liberali

În iunie 2004, la alegerile locale, PSD avea cu UDMR un protocol care funcționa impecabil. Era limpede că cele două formațiuni se vor sprijini în formarea majorităților în consiliile locale și în cel județean, ceea s-a și întâmplat,

de altfel.

În județul Mureș s-a ajuns ca, din cei 96 de viceprimari, 45 să fie ai UDMR, iar 26 ai PSD, în timp ce PNL-PD au doar 8. În 12 decembrie, însă, Băsescu a dat peste cap toate calculele și înțelegerile electorale, ajungându-se la paradoxala situație în care majoritatea guvernamentală nu se regăsea în teritoriu, unde continuau să funcționeze protocoalele anterioare.

Argumentul voinței populare este invocat de ambele părți. Alianța DA, pe de-o parte, nu este mulțumită cu duplicitatea în care se găsesc partenerii din arcul guvernamental, UDMR și PUR, cărora le-au cerut să renunțe la înțelegerile locale cu PSD și să sprijine refacerea majorităților în teritoriu în favoarea noii puteri. Sigur, invocând vox populi și ideea că mandatul pe care l-au primit în decembrie (prin Băsescu) nu poate fi dus la îndeplinire cu oamenii fostei puteri.

PSD, pe de altă parte, invocă aceeași voință populară, argumentând că aceste persoane au fost alese potrivit legii, iar faptul că ele au ajuns în respectivele funcții este o urmare a votului liber exprimat al cetățenilor.

Potrivit art. 78 din Legea 215/2001 privind administrația publică locală, viceprimarul este ales în funcție cu votul majorității simple a consilierilor, dar poate fi schimbat doar printr-o hotărâre adoptată cu votul a două treimi dintre ei. Așa că, dacă în iunie 2004 situația politică ar fi fost cea de azi, Alianța ar fi obținut, fără îndoială, mai mult, pentru că împreună cu UDMR ar fi putut forma majorități simple în multe consilii. Nu pot însă aduna și cele două treimi necesare revocării viceprimarului. Soluția cu care au venit cei din Alianță este modificarea Legii 215, astfel încât să nu mai fie nevoie de votul a două treimi din consilieri pentru a suspenda un viceprimar, ci doar de acea majoritate simplă mult mai la îndemână, în acest sens existând deja o propunere legislativă înregistrată la Senat.

Vânătoare de consilieri?

După ce a ajuns la putere în 2000, PSD a început vânătoarea de primari. Este de așteptat ca, dacă propunerea de modificare a legii administrației publice locale trece cu bine prin Parlament, Alianța să înceapă o vânătoare de consilieri. Potrivit deputatului Eugen Nicolăescu, liderul PNL Mureș, există deja negocieri avansate în acest sens, pentru a se forma majoritățile necesare.

Viceprimarul din Sighișoara, Sorin Savu, e unul din primii vizați de schimbare. La Sighișoara, PSD are opt consilieri. PNL, PD și UDMR au, la rândul lor, tot opt. Mai sunt trei, ai Forumului Democrat German, care au mai degrabă aplecare liberală decât social-democrată. Să nu uităm, pe de altă parte, că Sighișoara a fost vizitată în ultima lună de doi miniștri liberali, Mona Muscă și Gheorghe Flutur. Mona Muscă este, în același timp, în relații foarte bune cu Klaus Johannis, primar al Sibiului și președinte al FDGR. Se leagă. Așa că scaunul lui Savu nu e sigur, în cazul în care modificarea legii se va produce.

Fără îndoială, Eugen Nicolăescu avea în vedere și alte localități în afara Sighișoarei – dar și pe cei doi vicepreședinți ai CJ – atunci când afirma, în urmă cu două săptămâni că “în Mureș nu este respectată voința alegătorilor”.

Cine mai e pe listă și la ce vor recurge liberalii – pentru că a trecut vremea când și democrații aveau ceva de spus în acest județ – pentru a convinge consilierii locali să li se alăture, vom vedea în curând.

Relu TÄ‚TAR

E elocventă setea de putere a celor din Alianță, care vor să o acapareze prin orice mijloace. E trist că se ocupă de asta, în loc să se concentreze asupra problemelor comunității. Pentru prima dată, România este pusă acum în situația unei coabitări a forțelor politice. A încerca să modifici legea astfel încât să poți schimba cu majoritate simplă președinții și vicepreședinții consiliilor județene sau pe viceprimari, care sunt aleși prin vot indirect, înseamnă o presiune mare asupra lor și-i pune în situația de a se concentra mai mult asupra modului în care să rămână în funcție decât asupra a ceea ce au de făcut. Oricum, vendeta politică nu este constructivă, nu aduce progres, dimpotrivă.

Cristian Georgescu, senator PSD

Există o propunere legislativă în sensul modificării Legii 215, care se află la Senat și își urmează calea în mod normal. În acest moment purtăm discuții pentru refacerea majorităților, dar nu pot da nici un nume, pentru că negocierile nu sunt finalizate și nu vreau să-i pun în dificultate pe colegii mei.

Eugen Nicolăescu, deputat PNL

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close