Uncategorized

Voiajor – Între seniorii afacerilor

SC Voiajor este una dintre cele mai vechi firme din Mureș. Afacerea, începută de la o sifonărie, s-a transformat în timp într-unul din cele mai profitabile business-uri din județ.

Florin Marcel: Domnule Florin Vlas, în calitate de patron și administrator al Societății Comerciale Voiajor, vă rog să ne faceți o prezentare a afacerii pe care o conduceți și un scurt istoric al acesteia.

Florin Vlas: Îmi face plăcere să spun că firma Voiajor este printre primele firme din județul Mureș. Printr-o coincidență norocoasă, am închiriat un fost “borcan de poliție”, 4 metri pătrați. Și pentru că pe vremea aceea erau cozi la stația de benzină din zonă, am făcut o sifonărie, dintr-un butoi de bere și un tub de oxigen închiriat de la combinat. Acolo am lucrat eu și soția. Zi și noapte trăgeam la manetă și făceam sifon. Am luat apoi un credit de 27 de mii de lei și, din clipa aceea, nu am mai fost fără credit niciodată. Am trecut apoi la transport. Am luat printre primele microbuze din Târgu Mureș, primul maxi-taxi. Primul taxi cu dispecerat din Târgu Mureș tot eu l-am înființat, cu încă cineva. După aceea, fiind într-o zonă cu trafic bun, am deschis un magazin de piese auto. Am făcut un bar cu o terasă, iar aproape de el am deschis magazinul de piese auto. Asta era în 1992-1993. Pentru că cei care își alimentau mașinile cu combustibil la stația din apropiere plecau mereu cu sticlele și cu ceștile, m-am gândit să deschid eu o benzinărie. Am luat de la bancă un credit în valoare de 227.000 de dolari. Astfel, am făcut în 1994 prima stație privată de carburanți din județul Mureș. A mers atât de bine încât în 7 luni de zile am amortizat creditul și, după alte 2-3 luni, mi-am luat cisternele mele. Între timp am mai închirat în centru niște spații pe care le-am modernizat și unde fac comerț. Aduc și acestea bani frumușei. În 1999 am participat la o licitație de cumpărare a transportului de călători. Au trecut trei ani de zile și am făcut o afacere profitabilă și din transport. Cum am devenit proprietar pe o clădire de aici de la Autogară, am găsit de cuviință să deschid un hotel, pentru că m-am ocupat de turism și îmi place tursimul. Așa a apătut hotelul. Ar mai fi de amintit casele de schimb valutar pe care le-am deschis, care, la rândul lor sunt o afacere profitabilă, și o linie tehnologică pentru producere de tâmplărie de aluminiu.

F.M.: Ați avut și o firmă de brokeraj…

Florin Vlas: Da, așa este. Am avut această firmă. Se numește Voiager. Dar neavând timp să o urmăresc, brokerii care lucrau acolo n-au făcut față sau, bănuiesc eu, făceau jonglerii în favoarea lor. Și le-am spus că ori aduc venit ori le vând lor firma. Au cumpărat-o ei.

F.M.: Legat de benzinărie, credeți că veți putea rezista în concurența cu marii coloși care fac comerț cu combustibil? Viitorul este al “mamuților”…

Florin Vlas: E posibil, dar nu putem spune că toți ceilalți vor dispărea. Depinde foarte mult de modul cum sunt conduse afacerile. Benzinării particulare au fost foarte multe în Târgu Mureș dar, în afară de Voiajor și MBO, s-au cam dus în cap. Înseamnă că noi avem un management bun și ne permitem să mergem cu prețuri bune pentru clienți.

F.M.: În general, v-ați adaptat din punct de vedere tehnologic la necesități. Totuși, ați optat pentru menținerea personalului lângă pompele de combustibil, spre deosebire de mulți alții, care îi lasă pe clienți să de descurce singuri. Care este explicația?

Florin Vlas: Am ținut la stație, tot timpul, forță de muncă în plus, pentru că am considerat că e mai bine să te servească pompagiul. În Occident, dar nici acolo peste tot, sunt mănuși de unică folosință, iar pistoalele nu curg. Nu-ți miroase mâna a benzină sau a motorină și nici nu-ți îngheață pe ea. În România nu prea am văzut așa ceva. Ori, să vină un client curat, parfumat, să pună mână pe pompă și apoi să mergă la o întâlnire, ori un medic să miroase a benzină când intră în spital, nu mi se pare normal. Clienții sunt mulțumiți pentru treaba aceasta. Eu plătesc patru salarii în plus, dar merită.

F.M.: Diferă mult calitatea carburantului de la o benzinărie la alta?

Florin Vlas: În nici un caz. Carburantul este același la toți comercianții din țară. Nu se importă decât niște motorină, chiar mai proastă, de prin Moldova. Eu lucrez numai cu rafinăriile de stat și nu am avut nici o problemă.

F.M.: Care dintre activitățile din firmă merge cel mai bine, care e cea mai profitabilă?

Florin Vlas: Toate sunt profitabile.

F.M.: Am spus “cea mai profitabilă”…

Florin Vlas: Cifrele cele mai mari sunt la Voiajor, la comerțul cu carburanți, dar merge bine și hotelul.

F.M.: Vă găsiți timp pentru a urmări îndeaproape tot ceea ce se întâmplă în firme? Credeți că omul de afaceri european trebuie să controleze tot ce se întâmplă în firma lui?

Florin Vlas: Un om de afaceri trebuie să fie foarte bine informat. Este una dintre condițiile esențiale pentru succesul în afaceri. Eu, de exemplu, las numărul de telefon peste tot unde merg și vreau să vă spun că am același număr de telefon de când am mobil și răspund tot timpul, indiferent cine mă sună. Poate că nici nu mai trebuie să spun, sunt abonat la toate revistele economice. Legat de activitatea firmelor mele pot să vă spun că monitorizez tot ce se întâmplă, zilnic. Adevărul este că noi, românii, am fost forțați de nevoi să urmărim tot ceea ce se întâmplă în firma noastră. Un om de afaceri din Germania nu trebui să controleze din toate punctele de vedere firma pe care o deține, noi nu am ajuns încă la acest nivel. Încă în România este nevoie să știi să faci de toate, ca patron. Încă nu putem avea încredere totală în cei care lucrează pentru noi. Poate peste câțiva ani…

F.M.: Credeți că legislația românească este propice afacerilor?

Florin Vlas: Ne place, nu ne place, trebuie să respectăm legile. Nu ne convine, de exemplu, că trebuie să dăm atâta TVA la stat, dar nu avem de ales. Nu ne convin multe, dar trebuie să ne adaptăm necesităților.

F.M.: Sunteți pregătit să intrați cu afacerile pe care le conduceți în Uniunea Europenă?

Florin Vlas: Probabil va trebui să renunț la unele dintre ele, pentru că nu le pot pregăti pe toate pe norme europene. Îmi va fi foarte greu și nu sunt sigur că voi reuși, de aceea, probabil, în perioada aceasta îmi voi restrânge activitatea. Am să mă axez pe ceea ce cred că va merge mai bine. Cu activitatea turistică și hotelieră mă încadrez bine în normele cerute de UE, așa că am să încerc să extind această activitate. Nu e problemă nici la stațiile de benzină, pentru că trebuie să iau niște recuperatoare de gaze, care în câteva zile se pot monta. Eu nu sunt omul care să abandonez ideea că pot face ceva. Sunt omul care spune: “Da. Pot să ajung acolo!”

F.M.: Copiii dumneavoastră vor conduce o afacere?

Florin Vlas: Am făcut o firmă și pentru ei. Chiar dacă fac acum studii de economie, eu sper să se școlească apoi în magistratură. Dacă vor ajunge magistrați eu vreau să aibă un venit foarte bun, pentru ca să nu riște să fie corupți. Am să le ofer atât cât e nevoie pentru a nu fi tentați să nu respecte legea. Nu am să-i oblig. Dacă le va place să lucreze în afaceri, le voi respecta dorința.

F.M.: Ce sfat le-ați da tinerilor afaceriști mureșeni?

Florin Vlas: În afaceri, cine nu este serios iese de pe piață, mai devreme sau mai târziu. Dacă stăm să ne uităm câți din cei care am pornit cu afaceri în 1990 mai sunt pe piață, ne putem număra pe degetele de la două mâini. Trebuie să se gândească bine la acest aspect.

SC Voiajor SRL

Sediu: Târgu Mureș, Strada Gheorghe Doja Nr. 143

Obiectul de activitate: comerț

Număr de angajați: 112

Rezultate finaciare (mii lei)

Active imobilizate TOTAL 19694820

Active circulante TOTAL, din care 4599473

Stocuri (materiale, producție în curs de execuție, semifabricate, produse finite, mărfuri etc.) 12736654

Disponibilități bănești -12845505

Creanțe 4708324

Capitaluri – Total, din care 11714633

Capital social subscris și vărsat 4720000

Patrimoniul regiei

Patrimoniul public

Provizioane pentru riscuri și cheltuieli

Datorii Total 13057929

Indicatori din CONTUL DE PROFIT ȘI PIERDERE

Cifra de afaceri 132364373

Venituri totale 132731975

Cheltuieli totale 130487170

Profitul brut al exercițiului 2244805

Pierderea brută a exercițiului

Profitul net al exercițiului 2244805

Pierderea netă a exercițiului

Indicatori din DATE INFORMATIVE

Număr mediu de salariați 83

*Informațiile provin de pe pagina de internet a Ministerului Finațelor Publice

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close