Religie Cultura

Zeci de artişti, un festival, Şcoala Populară de Artă

2A Expoziţii de pictură, concerte de muzică clasică vocală şi instrumentală, dar şi concerte de muzică uşoară şi populară. A început a XIV-a ediţie a Festivalului „Zilele Şcolilor Populare de Arte”, ediţie găzduită de Târgu-Mureş. Cei mai talentaţi cursanţi sau absolvenţi de Şcoli de Arte din întreaga ţară s-au reunite miercuri, 9, şi joi, 10 iunie cu tot ce au avut mai bun, vernisând o expoziţie de pictură la Caffe LexArt, şi continuând cu două zile de concerte diverse la Palatul Culturii.

2B Primul interviu, la 9 ani

Într-un prim moment artistic, zeci de lucrări de artă plastică, realizate cu cele mai diverse mijloace artistice au încântat privirile. 26 de elevi, 62 de lucrări, realizate de cursanţii anilor I-III, cu vârste cuprinse între 9 şi 40 de ani, printre care 6 absolvenţi ai secţiei de pictură. “Tematica este foarte diversă, pentru că au fost executate pe parcursul întregului an şcolar”, a explicat profesoara Lucia Călinescu. Interpretări personale, compoziţii libere, tehnici inedite, abordări curajoase, şi multă culoare. “În cadrul Festivalului avem invitaţi din Timişoara, Cluj, Alba Iulia, Reşiţa, Oradea, şi multe altele. Ne bucurăm că şi publicul este prezent în număr mare, încăperile expoziţiei de pictură au devenit prea mici”, a subliniat Iuliu Praja, managerul Centrului judeţean de Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică (CJCTEA) Mureş.

Ilinca Zamfir, la primul interviu, tocmai a terminat anul pregătitor, şi a venit cu patru lucrări, intitulate Miracol, Zânuţa, Bucurie şi Mândreţe. Lucrări pe care le-a şi scos la vânzare. Are 9 ani şi o să câştige primii ei bani munciţi. Şi are emoţii cât cuprinde, încă nu ştie pe ce o să-şi cheltuiască banii câştigaţi, dar este mândră. Câţi vor fi, ai ei vor fi, strădaniile ei vor avea primele roade. Ilinca a investit multă muncă, timp luat de unde altundeva decât de la joacă. Lucrări foarte colorate, vii şi inocente. “Îmi place de exemplu culoarea violet. Dar cel mai mult îmi plac culorile curcubeului”, spune Ilinca despre culorile pe care le-a şi folosit pe toate în picturi.

2C-concert la palatPalatul Culturii, plin de mici talente

La fel de artişti, la fel de talentaţi cei care au participat la secţiunea de muzică, sau mai exact, la cele trei secţiuni de muzică, clasică, uşoară şi populară, atât vocală cât şi instrumentală. Publicul a avut ocazia să se delecteze cu partituri celebre, Mozart, Beethoven şi Bach, dar şi cu autori mai puţin cunoscuţi. Recital de chitară clasică, concerte de pian, dar şi frumoase cântece populare, toate s-au încadrat perfect în cadrul ediţiei a XIV-a a Festivalului. Timp de două zile, cursanţii Şcolii Populare de Artă au dorit să arate că nu au pierdut timpul degeaba şi au învăţat cât mai multe de-a lungul anului şcolar de la profesorii lor. Şi în special că sunt adevăraţi profesionişti.

Managerul CJCTEA Mureş, Iuliu Praja, consideră că parcursul va fi în continuare doar ascendent. Acesta a şi anunţat dealtfel organizarea examenelor pentru anul şcolar 2015-2016. „Înscrierile sunt aşteptate până în data de 18 iunie la sediul Şcolii Populare de Artă din piaţa Trandafirilor nr. 5. Testările de aptitudini specifice vor începe în data de 19 iunie. În următorul an şcolar, la Şcoala Populară de Artă vor funcţiona clase de canto şi instrumental muzică clasică, uşoară şi populară, pictură, fotografie, teatru în limba română şi maghiară şi altele”, a precizat Praja. În ce priveşte examenele, detalii suplimentarese pot obţine atât de la sediul Instituţiei cât şi de la adresa www.artetraditii.ro.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close