Uncategorized

20 de stații anti-inundație în Mureș

Statul român a atribuit unei societăți americane un contract de 46 de milioane de dolari pentru un program de prevenire a inundațiilor * În proiect intră construirea a peste 600 de stații hidrologice cu senzori * Deocamdată, inundațiile fac ravagii la cea mai mică ploaie sau topire de zăpadă

Disperate de gravitatea inundațiilor, autoritățile române au aruncat în joc peste o sută de milioane de dolari pentru construirea unor stații cu senzori. Primele 46 de milioane au fost vărsate în conturile firmei americane Lockheed Martin în 2003. Contractul a fost atribuit de statul român pentru proiectarea, construirea și integrarea sistemului “Destructive Waters” în Sistemul Meteorologic Integrat Național al României (SIMIN). Aceasta în condițiile în care în 2000, România acordase Lockheed Martin un alt contract, de 55 de milioane de dolari, pentru dezvoltarea SIMIN. În schimb, Lockheed Martin Finance Corporation a sprijinit MMGA și Ministerul Român al Finanțelor Publice în contractarea împrumuturilor garantate de banca de Export-Import a Statelor Unite. Aceste împrumuturi au fost destinate pentru finanțarea dezvoltării și desfășurării sistemului DESWAT. Împrumutul cu avans și împrumutul garantat a fost acordat de Commerzbank, AG.
DESWAT
Pentru consolidarea capacității de monitorizare a inundațiilor, precum și pentru perfecționarea capacității de modelare și prognozare a inundațiilor, Ministerul Român al Mediului și Gospodăririi Apelor (MMGA) a demarat programul “Destructive Waters” (DESWAT). Cei care au cel mai mult de profitat de pe urma acestui program sunt Autoritatea Națională de gospodărire a apelor Apele Române (ANAR) și Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. În concret, este vorba de instalarea de peste 600 de stații hidrologice cu senzori în 11 bazine hidrografice, de pe întreg teritoriul României. Teoretic, investiția ar asigura o mai bună monitorizare a nivelului apelor și ar înregistra și alte caracteristici ale apelor. Aceste date și informațiile meteo înregistrate de radarele SIMIN vor fi transmise la Oficiul Național pentru Servicii Hidrologice din București, unde urmează să fie analizate și integrate în modelele hidrologice DESWAT. Rezultatul final? Avertismente și alerte de inundații în timp util.
Numai 20
de stații pe Mureș
Contactat telefonic, Ioan Chioralia, șeful Direcției Apelor Mureș, ne-a declarat că bazinul Mureșului va avea “douăzeci și ceva de stații”. “În 4 decembrie ne vom deplasa în SUA pentru a afla mai multe despre acest proiect. Din delegație va face parte și secretarul de stat de la ape, alți patru directori de direcție și alte persoane. Proiectul va înlocui munca personalului și va oferi indicații precise despre nivelul apelor, parametrii de calitate, etc.”, ne-a mai spus Chioralia. Rămâne de văzut când vor fi puse în funcțiune aceste stații și cât de mult vor fi reduse pagubele cauzate de inundații.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close