Uncategorized

A magyarok árulnának, de nincs hol

Az RMDSZ bejelentette Markó Béla elnökön keresztül, hogy nem szavaz a politikai vándorlás tiltásáról szóló törvényre, amelynek tervezetét Ioan Oltean DP képviselõ javasolta. Ennek értelmében, a helyi választottak, akik egyik pártból a másikba vándorolnak, elveszítik a helyi közigazgatásban elfoglalt pozíciójukat. A magyar vezetõ úgy véli, hogy a törvény rendelkezései antidemokratikusak. Markó Béla szerint, amennyiben a törvényt a jelenlegi formájában leszavazzák, a pártok valóságos diktatúrája áll elõ. A politikus még azt is kijelentette, hogy, mivel a választók döntöttek a közigazgatásban dolgozó személyekrõl, ugyancsak az elektorátusnak kellene rendelkeznie a támogatás visszavonásáról is.

Az RMDSZ vezetõk megengedhetik maguknak, hogy nagyvonalúan nyilatkozzanak, mivel igen kevés eset fordult elõ, amelyben az RMDSZ helyi választottjai elhagyták a szervezetet más párthoz való vándorlás céljából. Ez azért is történt így, mert a szövetség politikusai komoly erõfeszítést tettek annak érdekében, hogy lehetetlenné tegyék egy másik magyar politikai alakulat felemelkedését.

Ezzel szemben, a román elektorátust meghökkenti a sebesség, amellyel a választottak egyik párttól a másikhoz vonulnak, az érdekeiktõl függõen. A vándorlók minden egyes alkalommal azt hozzák fel érvnek, hogy ezt azt “áldozatot” a közösség érdekében hozzák, a lépés mögött viszont legtöbbször a személyes elõnyök szerepelnek. Továbbá, a szabály az, hogy az ellenzék a hatalom oldalára áll.

Maros megyében sok hírhedt vándorló van, ha arra gondolunk, hogy a 2000-2004 idõszakban a SZDP gyakorlatilag arra kötelezte a legtöbb polgármestert, hogy átálljanak a szociál-demokratákhoz. Ha Mircea Rusu mûvész egy érdekes sáncolást végzett a DP és a SZDP szerint táncolva, ugyanezt teszi most a liberálisokkal. Ugyanilyen sétafikáló a dicsõszentmártoni polgármester is, Octavian Popa, de Adrian Lapadat és Ovidiu Oltean is. A községekben, a tanácsosoknak, de a polgármestereknek és az alpolgármestereknek sincs különösebb lelkiismeret-furdalásuk, amikor egyik alakulattól a másikhoz vonulnak, ideológiáról és tanról pedig nem is hallottak.

Cora MUNTEAN

Ciprian Dobre

Ezt a kérdést még megvitatják a Szövetségen belül. Egyelõre csupán sajtóspekulációk ezek. Nem létezik egy világos tervezet, a kérdés pedig túlságosan fontos ahhoz, hogy egyszerû politikai nyilatkozatokat tegyenek. Valószínûleg közvitára kerül sor és egy közös határozatot hoznak majd.

Cristi Georgescu

Az RMDSZ ellenzi a tervezetet, mivel valószínûleg érinti az egyén szabadságát. Azt hiszem, hogy egyéb módosításokat kell ott hozni és nem azokat, amelyeket a DP javasolt.

Dinu Socotar

Meglep ez a helyzet, fõként azért, mert a kollegákkal a megyei szinten folytatott beszélgetések során, úgy értettem, hogy támogatnák ezt a dolgot. Én úgy gondolom, hogy jól jön ez a tervezet a jelenlegi politikai kontextusban.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close