Uncategorized

Adio, pica frunza…

Legatura stransa a omului cu natura sau (ele­vat spus) comuniunea acestuia cu raul, ramul si celelalte elemente ale mediului in­conjurator, a fost cantata de poeti cu stras­nicie si maiestrie de-a lungul timpului. Fiind inspirata dintr-o binecuvantata realitate. Care, iacata, este reflectata si de intamplarile zilelor noastre. Desigur, la un alt nivel. Moderni, tehnicizati si informatizati cum ne stim, nu ne putem permite sa practicam relatia sus amintita intr-un fel similar inaintasilor nostri. Ci ii adaugam propriile noastre obiceiuri. Mai corect spus, metehne.

S-a dovedit de milioane de ani cum ca toamna pica frunza? Pai, da. S-a dovedit! Ei, bine, o bulucire de evenimente ne-a aratat, jo­ia trecuta, cum ca la ceas de toamna conjuga­rea verbului “a pica” este la mare pret. Chiar si la oameni.

Dupa invartiri, rasuciri, inspumari, involburari, cu si fara rost, ia motiunea de unde nu-i. Adica, precum frunzele ranite si in­galbenite de toamna, a picat. Pur si simplu. Iar noi am asistat la alt balon care s-a dezumflat. Desigur ca rolul opozitiei este acela de a manui sula prin zona coastelor puterii, dar si aceasta miscare de frecare isi are termenul ei de expirare. Asa incat, pisica aratata si aruncata pe perdea in mod repetat, apoi ana­lizata de la bot la labe pe toate canalele, nu-si mai putea pastra iutimea de altadata. Si nici abilitatea de a pica in picioare. Ci, doar de a pica… Prea ni s-a spus si li s-a spus parlamentarilor de multa vreme cum ca va fi sa fie mo­tiune, cum ca se apropie motiunea, cum ca urmeaza avanpremiera motiunii, cum ca se va produce semnarea motiunii si cum ca, in sfarsit, s-a hotarat introducerea ei. Reactia de dez­umflare era de asteptat. in pofida opti­mis­ti­lor (ori naivilor) incurabili.

In aceeasi fatidica zi de joi a picat si o alta chestiune de anvergura. Si anume, discutarea raportului Inspectiei C.S.M. cu privire la activitatea organului national de lupta contra coruptiei. De remarcat faptul ca d-na pro­cu­ror general a votat “pentru” discutarea concluziilor inspectorilor. Precum de notat este si faptul ca respectiva dezbatere a picat “la mustata”. Cu 4 voturi la 3. Fiind amanata pentru data de 8 octombrie. in legatura cu numitul raport, am constatat modalitatea in care Domnul descurca incurcatele cai. Pe rand. Mai exact, am vazut cum e sa vada si sa guste ce inseamna incalcarea prezumtiei de nevinovatie reprezentanti ai organului care au in­calcat-o cu basculanta. Va sa zica, respectivul parchet s-a plans de faptul ca s-au facut pu­blice concluziile raportului inainte de vreme. si asta le-a lezat prezumtia de nevinovatie. Ohoho! Sa fim noi sanatosi, tari si mari, de cate ori procurorii amintitului organ au dat cu flitul principiului din cauza caruia sufera acum sefii lor! Si au alimentat presa scrisa, vor­bita, oglindita, desenata, cu rahaturi care nici macar nu se gaseau in dosare. Ca sa nu mai vorbim de acte pe care, astfel cum am mai spus, le vedeam prima oara prim ziare si nu in dosare. Iar omul luat in vizorul orgaSnului era condamnat public si cu bocceaua fa­cuta pentru puscarie. Chiar inainte de a apuca sa se apere. Ceea ce s-a dat acum publicitatii din raport este o lovitura de floare, pe langa imaginea infioratoare pe care pro­cu­rorii-anchetatori o creau unei persoane, mai cu seama atunci cand urmarirea nu le mergea cum vroiau, fiindca n-aveau materie prima nici macar pentru a face din rahat bici. Repet: atata vreme cat actuala conducere se compla­ce sa lucreze cu aceeasi “slujitori” (era sa zic ai legii…), sa nu se mire de consecinte. Us­ca­tu­rile ce se vad de la o posta n-au cum sa pro­tejeze padurea de lama toporului…

Dar, pana una-alta, sa ne bucuram si sa sal­tam ca suntem europeni. Cu numele. Si, din cand in cand, cu prenumele.

Andreea CIUCA

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close