Sport

ASA, decimată la final de ediție

asaDupă un campionat în care ASA s-a aflat la câtva minute de câștigarea unui titlu istoric pentru fotbalul mureșean, mai ales în calitate de nou promovată, echipa încheie practic în genunchi ediția actuală. Măcinată de probleme încă dinaintea startului în noua ediție, formația mureșeană a pornit totuși cu dreptul. Dintre cei care au venit alături de antrenorul Dan Petrescu și au efectuat pregătirile din vară alături de „Bursuc”, foarte puțini au rămas la echipă după ce aceasta câștiga primul trofeu din istoria clubului, Supercupa. Odată cu Dan Petrescu au plecat înaintea debutului în campionat majoritatea celor aduși la cererea fostului internațional. Până la finalul sezonului au mai plecat câțiva și dintre cei rămași. Motivele sunt cele binecunoscute: criza financiară venită odată cu blocarea conturilor, intrarea în insolvență și, nu în ultimul rând, anumite tensiune provocate tocmai de situația creată. Instabilitatea a fost cuvântul de ordine, începând cu banca tehnică, pe care s-au aflat cinci antrenori: Dan Petrescu, Vasile Miriuţă, Cristiano Bergodi, Petre Grigoraş, George Ciorceri, la care se adaugă Fekete Carol și Ioan Adrian Pop, interimari.

Debut favorabil, final rușinos

Cu toate acestea, după câștigarea Supercupei, cu un lot care deja suferea numeroase modificări, ASA a pornit cu dreptul ediția. După o remiză „ghinionistă” pe teren propriu cu Dinamo, mureșenii au obținut cea mai clară victorie din această ediție, 5-1 în deplasare, tocmai la cea care avea să reușească ce n-au reușit ei în urmă cu un an, titlul de campioană, Astra Giurgiu. S-au aflat timp de trei etape pe prima poziție a clasamentului, după care a început alunecarea. S-au meținut totuși în permaneță pe unul din locurile care asigurau prezența în play-off, deși la final au avut mari emoții. A fost singura echipă care a învins în ambele meciuri din sezonul regulat Astra, după ce în retur au reușit unul dintre cele mai bune jocuri, câștigat cu 3-1. Chiar dacă au încheiat cu șansă pe locul 6, mureșenii porneau în play-off din nou cu cea mai redutabilă apărare, cu doar 21 de goluri primite în 26 de partide. Totuși, echipa nu mai era cea redutabilă pe teren propriu. Dacă au suferit primul eșec acasă din nou doar spre final, au reușit să câștige numai patru meciuri și au încheiat nu mai puțin de 8 la egalitate. Aproape reușiseră mai multe puncte în deplasare, unde au învins de 5 ori și au mai obținut două rezultate de egalitate, dintre care unul pe terenul campioanei en-titre, Steaua.

Debuturile cu improvizații pot fi arme cu două tăișuri

Calificată în play-off, ASA s-a prezentat aici ca o echipă care s-a văzut „cu sacii în căruță”. Intrată în insolvență, fără drept de o nouă participare în cupele europene, echipa s-a ținut relativ bine în primele jocuri. Chiar dacă nu reușea să obțină nicio victorie, a reușit câteva meciuri bune și a cedat la limită, uneori cu neșansă. Acest lucru până spre final. Părăsită de alți câțiva jucători de bază, alții accidentați, a rămas singura din Liga I care nu a câștigat niciun meci în play-off/out, iar cea mai bună apărare a devenit cea mai vulnerabilă, cu 20 de goluri primite în doar 9 meciuri. Înfrângerile categorice din ultimele două etape, cu 10 goluri primite, sunt cele mai elocvente în acest sens. Dacă în sezonul regulat au câștigat de două ori cu Astra, în play-off au cedat tot de două ori, ultima pe teren propriu cu 1-4, după care a venit „replica” Viitorului Constanța din etapa trecută, care a întors acel 6-1 din ediția trecută. Forțat de împrejurări, antrenorul George Ciorceri a folosit în acest joc un lot cu nu mai puțin de 8 jucători de la echipa de Liga IV și alți 2 de la juniori. Așa cum declara tehnicianul, debuturile trebuiesc făcute treptat, în momente favorabile echipei. În astfel de condiții, debutanții pot fi mai degrabă descurajați. În meciul de închidere al sezonului play-off poate fi aliniată o echipă cât de cât competitivă, care să lase o altă impresie.

Vă invităm să urmăriți statistica minutelor jucate la ASA până la meciul de la Ovidiu a celor 14 jucători care au intrat pe teren în acest joc. Reperul este portarul Edi Stăncioiu, care a fost „integralist” în 32 din cele 34 de meciuri, cu un total de 2880 minute. De remarcat, dintre cei care au jucat, în afară de Stăncioiu doar Gorobsov, Brandan și Voiculeț au fost mai des titulari.

Minutele jucate până la meciul cu Viitorul de cei 14 jucători care au intrat pe teren, în ordinea posturilor.

Jucător                         nr. prezențe        total minute

Eduard Stăncioiu                 32              2880

Laurențiu Buș                       12                556

Robert Candrea                      0                   0

Sergiu Muth                            0                   0

Adrian Borza                          8                431

Nicolas Gorobsov                27              2227

Pablo Brandan                      32              2380

Alexandru Dedov                 21              1080

Claudiu Voiculeț                  13                797

Feketics Norbert                     2                  16

Andrei Ciolacu                       9                 407

Emilian German                     1                  11

Răzvan Stoica                         0                  0

Adrian Șut                              0                   0

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close