Uncategorized

Asilcon, unealta distrugerilor lui Covrig

Primar din Ungheni, Ioan Covrig, a pus umărul la distrugerea Asociației Agricole “Înfrățirea” * Rezultatul trudei lui Covrig este o fermă construită pe spinarea comunității pe care o păstorește * Paravanul nesimțirilor penalului primar a fost firma Asilcon, al cărei director este nimeni altul decât vărul său, Vasile Blaga * De curând, inspectorii de la Curtea de Conturi au început verificarea matrapazlâcurilor pe care baronul neocomunist le-a înfăptuit de-a lungul anilor * Covrig are o promisiune fermă: se va prezenta în instanță * ZIARUL a avut dreptate!

ZIARUL de Mureș a prezentat într-un număr anterior dispariția unor fonduri serioase din bugetul Primăriei Ungheni, precum și nesimțirea crasă a primarului-baron care a refuzat prezentarea unor documente consilierilor. Continuăm seria dezvăluirilor în afacerile ilegale marca Covrig cu prezentarea felului prin care acesta a reușit să-și încropească o avere semnificativă pe spinarea locuitorilor din Ungheni, în fața cărora se afișează cu promisiuni deșarte. Una din cele mai mari realizări ale acestuia a fost distrugerea Asociației Agricole “Înfrățirea” Ungheni. Citiți și vă cruciți de felul în care baronul Covrig și-a construit averea cu o parșivitate fără limite.

Peștele de la cap se împute

Începând cu 1991 se pun bazele Asociaței Agricole Înfrățirea Ungheni, constituită, practic, din patrimoniul și terenurile aferente fostului CAP. Aici oamenii au preferat să rămână într-o asociație, considerând că este mult mai ușor “să-ți lucrezi pământul așa, decât singur”. Puțini au fost cei care au mers pe varianta separării. S-au pus astfel bazele și statutul noii asociații. Președinte a fost numit inginerul Nyaradi Istvan, ce ulterior va deveni un pion de bază pentru matrapazlâcurile lui Covrig. După cum afirmă și sătenii, asociația a funcționat foarte bine mai mulți ani. “Primeam 1000-1200 kg de cereale/ha. Recolta era, deci, foarte bună și asociația mergea bine”, spun mai mulți locuitori din Ungheni. Asta până în 1997, când asociația a început să aibă probleme. Trebuie însă menționat și faptul că, în acești ani, veșnicul primar din Ungheni, Ioan Covrig, a participat la fiecare ședință a comitetului din cadrul asociației. Deși nu-i intra în atribuții, Covrig se remarca la fiecare ședință prin câteva decizii și propuneri “pentru binele asociației”. Practic, președintele asociației, inginerul Nyaradi, devenise doar un titirez a lui Covrig. Vă dăm câteva exemple din realizările duo-ului Covrig-Nyaradi. În 1998, Asociația cumpără o combină de marcă germană printr-o filieră clujeană. S-a plătit un avans și urma ca restul sumei să fie achitat eșalonat. Cel puțin aceasta a fost varianta cu care inginerul Nyaradi s-a prezentat în fața adunării generale. Despre sumele reale achitate, nimeni nu știe care sunt, de fapt, întrucât facturile au fost făcute dispărute. Cert este că, la scurt timp, banca din Cluj prin intermediul căreia s-au făcut aceste achiziții (este vorba de Bankcoop), în urma sentinței judecătorești, pune sechestru pe acest utilaj, întrucât asociația este în incapacitate de plată. Paguba produsă asociației a fost în jur de 1,7 miliarde de lei.

Blaga, ruda din umbră

Însă problemele asociației nu au fost aduse la cunoștința adunării generale decât după ce banca respectivă a pus sechestru pe bunurile asociației (clădiri, magazie, utilaje, grajduri). Următorul pas logic a fost licitarea bunurilor pentru ca banca respectivă să-și recupereze investiția. Aici urmează partea interesantă, pentru că primarul Covrig apare în ecuație. Baronul în formare pune la înaintare firma Asilcon, condusă de o rudă, Vasile Blaga. Blaga mai avea o firmă, afacere de familie, care era chiriașa asociației. Este vorba de SC Prodlacta, condusă de Vasile Blaga jr., și care își desfășura activitatea în două grajduri ale Asociației și care acumulase o datorie de 120 milioane de lei, deși contractul încheiat cu asociația era în favoarea societății lui Blaga. De fapt, în mod normal, contractul între asociație și Prodlacta ar fi trebuit reziliat, având în vedere datoriile uriașe ale firmei. Revenind, însă, la problema sechestrului, partea interesantă este că tocmai Asilcon se oferă să salveze asociația și se ajunge la o înțelegere cu banca pentru plătirea eșalonată a datoriilor. Facturile care să ateste plățile efectuate de Asilcon au dispărut fără urmă. Nu se cunosc nici formele legale întocmite între Asilcon și Asociație, a cărei poveste se încheie aici. Din 2002, Înfrățirea Ungheni nu mai are nici o activitate. Însă într-unul din fostele grajduri își desfășoară activitatea firma Asilcon. Mai trebuie menționat și faptul că singurele acțiuni care s-au mai făcut la asociație au fost vânzarea unor terenuri cu imobile de către președintele comisiei, Nyaradi.

Lovitura de pe urmă

Tot în 2002, chiar înaintea închiderii, președintele Nyaradi și primarul Covrig mai întreprind o acțiune care urma să pună definitiv cruce asociației. Astfel, președintele explică sătenilor că recolta de pe terenuri nu a putut fi adunată și transportată, pentru a putea fi valorificată. Înainte, însă, Nyaradi are o înțelege cu Covrig (bineînțeles fără aprobarea adunării generale), care recoltează 60-70 la sută din suprafața totală, nutrețuri pe care baronul în devenire le transportă la ferma personală, iar restul de 30 la sută rămân pe teren, pentru ca apoi Nyaradi să se smiorcăie sătenilor că nu a avut posibilități de recoltare. În paralel, având în vedere faptul că nutrețurile din acel an au putrezit pe câmp, asociația este pus în situația de a cumpăra hrană pentru animale. Ascociația preferă să vândă animalele (tineretul) lui Covrig, iar restul efectivelor sunt duse la abator, în stadiul de piele și os. Și pentru ca primarul Covrig să beneficieze din plin din distrugerea asociației, acesta mai cumpără și un tractor modern, pentru suma derizorie de 30 de milioane lei. Bineînțeles, aceste achiziții s-au făcut fără aprobarea adunării generale.

Covrig transpiră

Pentru locuitorii din Ungheni, pierderea Asociației agricole este încă un mare mister. Covrig, în schimb, este vizitat, mai nou, de inspectorii de la Curtea de Conturi. Deși verificările abia au început, Covrig are o promisiune fermă: va intra în instanță. Vom reveni.

Cristina CORNEA

“Am participat la ședință doar dacă eram invitat. Nu te poți prezenta la o ședință de comitet, la o asociație privată, fără să fii invitat. Dar mai bine întrebați-l pe Nyaradi. Eu nu am nici o legătură cu asociația”, Ioan Covrig, primar Ungheni

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close