Uncategorized

Aspharom pierde teren

Aspharom a fost alungată de pe o parte din terenul de pe Barajului din Târgu Mureș l Consilierii locali, întruniți în ședință extraordinară, au fost de acord doar cu concesionarea parțială a terenului l Aspharom va trebuie să returneze Primăriei și toate sumele datorate pentru încheierea terenului, inclusiv când nu a existat contract l Aspharom a generat o pierdere de 30 de miliarde bugetului local, în urma asocierii cu Asfamur, societate subordonată CL

Ca în orice familie, după un divorț pronunțat relativ lejer urmează partea mai dificilă, mai anevoioasă a partajului. Cam așa se întâmplă și cu fosta asociere Asfamur – Aspharom, prima societate înființată de Consiliul Local pentru a avea asfalt mai ieftin, iar cea de-a doua deținută de familia Peteranderl, asociere care a lăsat bugetul local, cel puțin așa au constatat controlorii Curții de Conturi cu o gaură de 30 de miliarde de lei vechi.

Consilierii locali târgumureșeni, reuniți joia trecută în ședință extraordinară, și-au fixat la primul punct să descurce încurcata asociere Asfamur – Aspharom. Primul pas l-au făcut analizând propunerea ca între cele două societăți să se mai încheie un contract de închiriere a terenului în suprafață de 36.700 mp.

După dezbateri, aleșii locali au decis ca doar jumătate din teren să fie concesionat către Aspharom și asta doar până ce terenul va fi concesionat prin licitație publică.

De asemenea, Aspharom va fi obligată să returneze toate sumele datorate bugetului local cu titlu de chirie etc., sume estimate în urma raportului întocmit de SC Evalex la 831.181 lei RON (8,3 miliarde de lei vechi). Societatea patronată de soții Peteranderl au obligația ca până la sfârșitul acestui an să returneze întreaga sumă.

Asocierea Asfamur cu Aspharom a stârnit un imens scandal, mai ales după ce controlorii Curții de Conturi le-au imputat Executivului Primăriei, mai multor consilieri pagubele produse bugetului în urma încheierii acestui parteneriat.

Vă reamintim că municipalitatea a pus la dispoziția asocierii un teren de pe strada Barajului, cu o suprafață 36.700 mp, în valoare de 7,5 miliarde. Interesant este faptul că, potrivit măsurătorilor topografice și schițelor întocmite de Primărie, suprafața necesară desfășurării activității era de 12.332 mp, iar Primăria avea în zonă un teren de 14.500 mp – suficient, prin urmare, pentru ca stația de asfalt să funcționeze în condiții bune. Cu toate acestea, autoritățile nu s-au zgârcit și au mai achiziționat o parcelă, de 22.200 mp, pentru care s-a plătit suma de 3,7 miliarde. Pe lângă această investiție, municipalitatea a mai executat lucrări de amenajare de peste 10 miliarde și a vărsat în conturile Aspharom – cu titlu de capital social – 12,5 miliarde, bani pe care partenerul german îi solicitase pentru finanțarea cheltuielilor de aprovizionare cu materii prime și achitarea salariilor pentru primele luni de activitate. Vom reveni.

Lucian Savu, fostul director executiv al Direcției Generale de Finanțe, a fost desemnat să se ocupe de recuperarea creanțelor datorate de Aspharom bugetului local. (L.V.)

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close