Editorial

Autostrazi vs. nivel de trai

Aflam din ce în ce mai des ca se întâmpla si lucruri bune în jurul nostru. Ba ca se mai repara un drum, ba ca se mai construieste un depozit ecologic de gunoi, ba ca se mai face o pista de biciclete. Ba ca se inaugureaza câtiva kilometri de autostrada. Lucruri cu adevarat necesare, pe care ni le dorim de când am trecut la capitalism.
Totusi, esentialul unei societati democratice nu pare a se realiza în viitorul apropiat. si anume bunastarea românilor, satui de saracie, nevoi, griji si necazuri. Degeaba avem infrastructura, conditiile de trai occidentale, magazinele pline, daca nu ne permitem sa traim dupa niste standarde cât de cât normale.
Un exemplu ar fi cel al folosirii autostrazilor în Occident. Poate ma însel, dar, în afara de Germania, în toate tarile dezvoltate se platesc taxe pentru utilizarea lor. Am fost în Italia, cu masina, în urma cu ceva timp. Am ramas socat în momentul în care mi-am dat seama ca am platit pentru tichetele de autostrada aproximativ tot atât cât am dat pentru combustibil. Cu alte cuvinte mi s-a dublat suma necesara transportului. Daca în România ar trebui sa platim la fel, multi dintre românii care au masina nu si-ar permite sa circule foarte des pe mult-doritele  autostrazi. Ar alege drumurile nationale pentru a economisi cât mai multi bani.
Asa ca degeaba am avea, în acest moment, un sistem complet de autostrazi daca nivelul de trai si veniturile populatiei ar fi ca în prezent. E ca si cum  le-ai da salbaticilor din neolitic acces la tehnologia navelor spatiale. Cu ce i-ar ajuta pe sarmanii oameni sa cunoasca ceva ce nu pot sa foloseasca?!
Sub protectia crizei economice si a problemelor existente la nivel european si mondial, ai nostrii guvernanti, în frunte cu seful statului, au uitat în totalitate ce au promis în campaniile electorale precedente. si i-au condamnat pe majoritatea românilor la saracia lucie în care se zbat de zeci de ani încoace. În loc sa se îmbunatateasca, viata noastra se duce înspre mai rau. Devine o normalitate faptul ca nu sunt bani de medicamente pentru pensionari, carti pentru scolari sau salarii suficiente pentru angajati. Faptul ca se fura din banii publici nu trezeste revolta în inimile românilor abrutizati de lipsuri si nevoi.
Dar cum oamenii saraci, needucati si flamânzi pot fi cumparati mai ieftin, celor care se lafaie în Palatele Victoria si Cotroceni nu le pasa nici cât negru sub unghie. Chiar îsi freaca mâinile de bucurie!

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close