Interviu

Biserica de pe platoul „La Fâncel”, atracție turistică pe Valea Gurghiului

A preotFestivalul Văii Gurghiului a ajuns la cea de-a noua ediție. Evenimentul a avut loc în acest an în perioada 22-24 august. Timp de trei zile, iubitorii tradițiilor populare autentice s-au bucurat de un program artistic variat, de mâncare tradițională, au admirat casele alegorice, care au fost reconsolidate în acest an, porturile populare, dar și biserica de pe platoul „La Fâncel”, care a fost construită în anul 2008. De atunci, an de an locuitorii din zonă, dar și vizitatorii se roagă aici, biserica transformându-se într-o adevărată atracție turistică. Preotul Lucian Breja de la Biserica Ortodoxă din Dulcea, comuna Ibănești, ne-a povestit într-un interviu cum a fost construită biserica, cât de importantă este ea pentru locuitorii Văii Mureșului, dar și pentru turiștii care vizitează zona.

Reporter: Festivalul Văii Gurghiului are, pe lângă casele alegorice care transpun vechile obiceiuri și tradiții, și o biserică din lemn, unde oamenii intră și se roagă, găsindu-și astfel liniștea sufletească. Când a fost construită biserica?

B iconostasPreotul Lucian Breja: Istoria bisericii începe odată cu Festivalul Văii Gurghiului, deci în 2006 primăriile, consiliile locale de pe Valea Gurghiului și Consiliul Județean Mureș au hotărât să organizeze festivalul, care are loc în fiecare an de atunci. În anul 2006, când a fost prima ediție, s-a ridicat troița din fața bisericii și atunci a venit Înaltpreasfințitul Andrei care era atunci Arhiepiscop la Alba Iulia, actual Mitropolit la Cluj, cu prefectul Ciprian Dobre, cu primarii și toată suita și am participat la sfințirea troiței. Printre altele, s-au purtat discuții despre cât de frumos ar fi să fie și o bisericuță aici. Acesta a fost începutul. În anul următor am început deja lucrul împreună cu consiliul parohial, cu ajutorul primăriilor și a multor patroni de pe Valea Gurghiului. Fiecare a contribuit cu ce a putut, de la piatră, lemn, acoperiș și așa mai departe. În anul 2008 au început lucrările de ridicare, în anul 2009 am făcut prima slujbă aici, dar biserica încă nu era terminată. În anul 2010, înainte de festival, Înaltpreasfințitul Andrei a venit și a târnosit această bisericuță și acum este frumoasă, cochetă, un loc de atracție și pentru cei care vin aici. Îi văd că tot timpul intră în biserică, se roagă, aprind o lumânare, fac o donație pentru biserică și venim aici în fiecare an la festival.

Reporter: Cu ce alte ocazii mai oficiați aici la Sfânta Liturghie?

C bisericaPreotul Lucian Breja: Venim de hramul bisericii, care este Sfântul Prorooc Ilie. E hram de vară și ne adunăm aici, la Sfânta Liturghie. Când este timp frumos oamenii participă la slujbă. Din sat venim cu mașina, pentru că nu este alt mijloc de transport, iar de acolo până aici avem trei, patru kilometri și cei mai în vârstă care nu au mașină nu au cum să ajungă. Duminica, în cadrul festivalului, avem Sfânta Liturghie. Noi venim și în a treia zi de Paști, deci în primele două zile suntem la biserica mare de la Dulcea. Oamenii se adună aici la programe frumoase, la distracții și ne-am gândit că trebuie să fie și un loc de rugăciune. Oamenii care sunt credincioși se bucură întotdeauna când se ridică o biserică, o troiță, o cruce, un loc unde se pot închina, unde pot spune o rugăciune, iar aici, pe Valea Gurghiului, avem oameni credincioși. Biserica parohială se vede de la patru kilometri. Acest lucru înseamnă credință. Aici am luat-o frumos, cu oamenii de aici, tot materialul este de la oamenii din parohie. Icoanele sunt un fel de litografie, sunt fotografiate la Reghin, din biserica de la protopopiat. Iconostasul este făcut tot aici. Acum vrem să mai facem și alte lucruri care să rămână, pentru că nouă ne este drag locul. Când venim aici, nu găsim numai muzică, mâncare și băutură, ci și o hrană sufletească, care este rugăciunea. De asemenea, venim aici cu Iordanul.

 Reporter: O biserică în această zonă, departe de sat, este un lucru mai puțin obișnuit. Ce spun turiștii care vin în zonă despre biserică?

Preotul Lucian Breja: Cei care se ocupă cu paza au cheia bisericii și dacă cineva vine în zonă și dorește să o viziteze, atunci este binevenit. Am avut și cununii aici. În zonă avem două pensiuni, iar dacă cineva dorește să vină aici, să facă o nuntă, un botez, o onomastică sau o întâlnire de 30 sau 50 de ani de la absolvirea unei școli, este binevenit. Vom avea în curând o promoție, oameni care au terminat liceul acum 50 de ani. Când oamenii doresc să iasă la aer curat, doresc să treacă și pe la biserică și mă bucur de fiecare dată când văd că biserica este solicitată, mă bucur că toată munca depusă aici nu a fost în zadar. Eu nu am mai întâlnit în alte locuri, la alte festivaluri o biserică. Un târg ca acesta, unde sunt atâtea primării implicate, avea nevoie de o biserică. Acest lucru înseamnă că și primăriile sunt cu credință, și oamenii, deci toți cei care au participat la lucrări. Multe astfel de târguri nu au nici măcar o troiță.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close