Sport

Campioni Mondial, dar cu nasturi și…pe nasturi

1ALa sfârșitul lunii Septembrie, în Ungaria, la Debrecen, s-a desfășurat Campionatul Mondial de Fotbal de Masă, la 12 atingeri (stil Brazilian) și Sectorball. România a fost reprezentată de o echipă formată din 7 jucători mureșeni care au reușit performanța de a învinge în finala pe echipe, la Sectorball, Ungaria cu scorul de 5-3. Este prima victorie din istoria Campionatului Mondial de Fotbal de Masă în fața unei echipe a Ungariei, care era de neînvins în acest sport de trei decenii.

Reprezentanții României care au pornit în cursa pentru a obține cât mai multe premii în această competiție au fost: Pákai György, Simonfi István, Simon Ferenc, Moldovan Károly, Varga Ervin, Dr. Havas Péter și Valics Lehel. Pe perioada concursului s-au desfășurat meciuri de mai multe tipuri de jocuri: în echipe de 4+1, în perechi și individuale, atât la ceea cu stilul de 12 atingeri, stil brazilian cât și Sectorball. Târgumureșenii au reușit și alte performanțe notabile, aducând acasă mai multe medalii. În afară de echipa de Sectorball, care a devenit Campioană Mondială, echipa de la „12 Atingeri” s-a clasat pe locul 3 și s-a mai obținut un loc 2 la Perechi și o medalie de bronz la Individual. Campionii au evoluat în componența: Moldovan, Simon, Havas, Simonfi, Pákai, dintre care primii trei, alături de Varga și Valics au urcat pe treapta a treia a podiumului cu echipa care a participat în competiția de „12 Atingeri”. Perechea care a cucerit medalia de argint a fost alcătuită din Varga Ervin și Dr Havas Péter, iar bronzul individual l-a cucerit Pákai György.

„A fost greu. Timp de decenii, nimeni nu a reușit să detroneze echipa Ungariei, fiind cei mai puternici în acest joc. Însă cu antrenamente multe și cu participări la multe concursuri, am reușit să trecem de ei. A fost o senzație unică! Munca în echipă a dat roade!”, a declarat Pákai György, multiplu campion național și internațional în acest sport.

 1BSe adeverește zicala cu buturuga mică

Pentru cei care nu cunosc multe despre fotbalul de masă, aflăm amănunte de la Valics Lehel, jucător, reprezentantul Asociaţiei Institutul pentru Comunicare, Educaţie, Cultură şi Sport.

„Jocul de fotbal de masă este o varianta de sport intelectual de iscusință a fotbalului cu nasturi, a jocului de popor de imitație a fotbalului. Conform celei mai vechi notări, acest joc s-a format undeva în anul 1900-1905 pe teritoriul bazinului Carpatic după apariția și răspândirea fotbalului (azi devenit Sectorball). Rapid, jocul a devenit celebru de la Cluj-Napoca până la Bratislava, de la Oisek până la Beregovo, de la Novi Sad până la Kosice. Iubitorii sportului se strângeau în cercuri de prieteni, în cluburi și jucau campionate între ei. În anii 1930-1940, aceste cercuri de prieteni au luat la cunoștință unii de alții și adesea se provocau pentru meciuri de replică. Problema era însă că fiecare societate avea reguli de joc proprii, inventate de ei. Din aceasta cauză, de cele mai multe ori gazdele câștigau împotriva oaspeților care nu cunoșteau regulile”, ne oferă câteva detalii Valics Lehel.

În 1958, în Budapesta, conducătorul unui cerc de prieteni a invocat toți conducătorii cluburilor de joc la o consfătuire pentru înfințarea unei asociații, pentru stabilirea regulilor unitare și pentru anunțarea unui campionat oficial. Au editat cartea cu regulamente și în fiecare an au stabilit și anunțat Campionatul Individual Național, respectiv Campionatul Național pe Echipe. De curând, emigranții europeni au răspândit jocul și în America de Sud, care peste puțin timp a căpătat o mare popularitate datorită asemănării cu fotbalul, respectiv a instrumentelor de joc care nu presupuneau mari cheltuieli. Astăzi în Brazilia un milion de oameni joacă constant jocul 12 atingeri, motivul pentru care este numit brazilian. Acum 2-3 decenii se juca pe tot teritoriul României fotbalul de masă sau fotbalul cu nasturi. Aceea generație de jucători s-a dispersat în timp, unii au plecat în alte țări, unii au renunțat, dar cei câțiva rămași au reușit să răstoarne o ierarhie veche de decenii.

„Noi suntem o echipă mică, dar am demonstrat că o echipă cu un număr de 30-40 de ori mai mică decât a Ungariei poate face minuni și sperăm să trezim interesul generației mai tinere. Jocul este simplu, ușor de învățat și oferă ore de distracție, la fel ca și simulatoarele de fotbal pe calculator. Noi oferim suportul nostru pentru cine dorește să învețe acest joc”, a adăugat Valics Lehel.

La acestea se poate adăuga faptul că recompensele nu sunt la nivelul efortului. Doar e cu nasturi…

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close