Uncategorized

Cãpitanii navelor campioane

Târgumureșenii de la Clubul Voința sunt cei mai buni din țarã la navomodelism. Ei au câștigat titlul național la seniori, pe echipe, iar la juniori, Paul Dascãlu, reprezentant al Palatului Copiilor și al Clubului Voința, a luat, la rândul sãu, o medalie de aur și un titlu de campion. Succesul lui are o poveste aparte…, tradiție în familie.

Zilele trecute, la Nãvodari, navomodeliștii de la Clubul Voința și-au dovedit din nou mãiestria în cârmuirea navelor. La concursul de veliere teleghidate F5, ei au câștigat titlul de campioni, pe echipe, la toate trei categoriile: F5 E, F5 N și F5 10. La individual, Ferenc Gyula a ieșit campion național (F5), Olas Szilard a luat tot medalia de aur la F5 E, iar Dorel Câlțea a obținut locul II la F5 N. Din echipã a fãcut parte și Traian Gliga.

La juniori, cel mai bun a fost Paul Dascãlu (Clubul Voința – Palatul Copiilor Târgu Mureș). El a luat titlul național la F5 E și s-a clasat pe doi la F5 10. A reușit aceastã performanțã, cu toate cã este la prima participare în Campionatul Național de veliere teleghidate. Paul are însã un atu: navomodelismul este o chestiune de tradiție în familie. Bunicul lui, Dorel Câlțea, component de bazã al Clubului Voința, are în palmares mai multe titluri naționale, iar mama lui Paul, Adriana Dascãlu, a avut, la rândul ei, performanțe importante în navomodelism. “Am învãțat acest sport și de la bunicul meu și de la mama. Îmi place foarte mult”, a spus, fericit, puștiul. Cu siguranțã, marele campion va avea ce sã le povesteascã, peste câteva zile, colegilor de la Gimnaziul Europa, unde învațã.

Cu detalii despre fascinanta lume a navomodelelor vom reveni într-un numãr viitor al Ziarului.

Florin MARCEL

Proba de concurs, la Campionatul Național de veliere teleghidate, constã în parcurgerea cu nava a unui traseu (se fac mai multe ture) în formã de triunghi, cu latura de 60 de metri. “Vaporașul”, cu lungimea de aproximativ 1 metru, se folosește de vânt pentru a se mișca, dar, în mod paradoxal, trebuie sã meargã împotriva vântului. Mãiestria concurenților constã în cârmuirea aparatului cu ajutorul unei stații de teleghidare. Ei pot modifica doar poziția velelor și a cârmei. Este, de fapt, o luptã cu vântul, în care orice mișcare greșitã influențeazã parcursul navei.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close