
Cariera de argilă, viitor depozit de deșeuri inerte?
De ani buni, iar de anul trecut mai decis, Primăria Tîrgu Mureș ar vrea să realizeze un depozit de deșeuri inerte pe terenul pe care a funcționat cariera de argilă comună deținută de SC Kronberger SA. Intenția vine la pachet cu o afacere încheiată deja, și anume achiziţionarea în proprietatea Municipiului Tîrgu-Mureș a imobilului situat pe str. Gheorghe Doja nr. 193. Am fost să vedem despre ce ar fi vorba.
Urcăm pe o stradă asfaltată până într-un punct spre cariera de argilă comună care există pe teritoriul comunei Mureșeni potrivit informațiilor de la Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM). Licența de exploatare apare în evidența agenției pe numele Kronberger Grup, companie localizată în comuna Berca, satul Satuc, județul Buzău. De la un loc, din spatele fostei Fabrici de Cărămidă, deținută cândva de aceeași Kronberger, firma care achiziționase cu ani în urmă fosta Mureșeni SA, drumul e de pământ și din loc în loc ocolim ochiurile de apă și șanțurile noroioase înainte să ajungem pe platoul care știm că este în întregime cariera. Fosta i-am spune noi pentru că în afară de un copil care dă la pește în iazul care s-a format în locul în care s-a excavat după comunul lut nu e nici țipenie de om. Un lătrat de câine sus pe una din coamele abrupte ale fostei cariere, un perete aproape drept înverzit acum printre petele întunecate de pământ, mai animă zona încremenită. Zeci de hectare sălbăticite care spun autoritățile locale că ar putea fi umplute cu materialele de construcție netrebuincioase sau care ar putea fi, dimpotrivă, concasate aici și refolosite.
Primarul municipiului Tîrgu Mureș Dorin Florea a declarat nici mai mult nici mai puțin că locul ar putea deveni depozitul de deșeuri inerte al întregului județ. Singura stavilă în calea acestui proiect ar fi o decizie a ANRM care să constate că argila nu mai este exploatată. Problema a cărei soluționare i-a fost încredințată secretarului municipiului, Andrei Mureșan.
Hala și terenul, la Primărie
Pe fosta platformă a Fabricii de Cărămidă, doar paznicii mai însuflețesc zona. În rest clădiri dezolante cu cărămida căzută, canale neacoperite, magazii îmbătrânite în așteptarea vreunui investitor salvator. Tot atâtea pericole care îl pândesc pe cutezătorul care înaintează pe platforma securizată doar la frontul stradal.
Platforma a fost achiziționată anul trecut de Primărie, în urma aprobării afacerii de către consilierii locali.
Și atunci, în expunerea de motive se amintea de viitorul depozit de deșeuri inerte.
„Din adresa depusă de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale rezultă că depozitarea deşeurilor în interiorul perimetrului de exploatare a carierei de argilă este posibilă cu obţinerea acordului titularului licenţei de exploatare SC KRONBERGER GRUP SA din care face parte SC FIRST INVESTMENT MANAGEMENT SRL, precum şi cu respectarea condiţiilor impuse de Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş”.
Aici ceva ne scapă, deoarece Kronberger a fost de acord cu renunțarea la carieră, iar ANRM a spus că dacă deținătorul licenței își dă acordul, Primăria poate depozita acolo. Probabil, secretarul municipiului va lămuri această nebuloasă. Iar noi vom reveni.
Mai multe persoane din Executiv au avansat ideea că pe terenul fostei cariere de argilă să depună temporar, pentru maxim un an, deșeurile menajere din Tîrgu Mureș. Ceea ce ne-a fost din nou confirmat că este imposibil, din punctul de vedere al Direcției de Sănătate Publică. Deşeurile menajere nu se pot depozita la o distanţă mai mică de 1 km de ultimul imobil locuit. Distanţă care studiind zona nu este respectată pe amplasamentul în cauză. În consecinţă este greu de crezut că Direcţia de Sănătate Publică ar autoriza un asemenea depozit, iar fără această autorizaţie că alte instituţii publice implicate – Agenţia pentru Protecţia Mediului, spre exemplu – ar trece cu vederea lipsa acordului SANEPID.