Administratie

Consilierii județeni au dat Undă verde pentru Asociația „Tîrgu Mureș 2021” și pentru investiții rutiere

Foto 1-pag 12Consilierii județeni și-au dat ieri acordul pentru înființarea Asociației „Tîrgu Mureș 2021” care se va ocupa de toate demersurile în vederea depunerii dosarului de candidatură a Municipiului Tîrgu Mureș pentru obținerea titlului de „Capitală Europeană a Culturii 2021”. Pe ordinea de zi s-au mai aflat alte proiecte de investiții precum amenajarea sediului pentru Serviciul Întreținere Drumuri Județene sau aprobarea documentaţiei tehnico-economice şi a indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei ”Amenajare sens giratoriu de circulaţie la intersecţia drumurilor judeţene DJ 135B Tg. Mureş – Sîncraiu de Mureş cu DJ 152A Tg. Mureş – Band, judeţul Mureş.

Unanimi pentru Asociația „Tîrgu Mureș 2021”

Ședința Consiliului Județean Mureș a debutat cu două proiecte incluse pe ordinea de zi în regim de urgență anunțate de către președintele CJ Mureș, Ciprian Dobre.

După doar o oră de la anunțul angajării Consiliului Județean Mureș, a Consiliului Local și Primăriei Tîrgu Mureș și a omoloagelor din Sighișoara și Sovata în competiția pentru dobândirea de către Municipiul Tîrgu Mureș a prestigiosului titlu de Capitală Europeană a Culturii 2021, a mai fost făcut un pas înainte.

Consilierii județeni prezenți la ședința de joi a autorității județene au votat în unanimitate proiectul privind aprobarea participării Județului Mureș în calitate de membru fondator la constituirea Asociației „Tîrgu Mureș 2021”. Proiectul a fost prezentat conform uzanței de către președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre. Acesta a anunțat lansarea autorității județene alături de municipiul Tîrgu Mureș în competiția pentru titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021”. „Acest proiect nu este proiectul unei persoane, nici a unor persoane, ci este proiectul unui oraș, al unui județ, al cetățenilor. Vom câștiga titlul doar dacă vom ști să fim uniți, dacă vom ști să nu îl românizăm, dacă vom ști să nu îl maghiarizăm pentru că suntem singura candidată cu această particularitate, a interculturalității. Îmi exprim speranța că vom reuși”, a susținut președintele Ciprian Dobre în plenul ședinței de CJ de joi.

Proiectul a fost salutat și de către consilierii județeni.

„Doresc să felicit inițiativa Consiliului Județean Mureș și a municipiului Tîrgu Mureș, primul proiect în care după 25 de ani participă și comunitatea maghiară și cea română. (…) Mă bucur de această inițiativă pentru că indiferent de rezultat vor fi promovate mai multe proiecte culturale în județ. Avem șanse reale să câștigăm (…) și să corectăm percepția care s-a format în 1990 după evenimentele din martie”, a spus consilierul județean Csép Andrea.

„Cred că cei care au făcut această propunere, au făcut o autoevaluare care să ne dea speranțe că avem șanse reale. Avem un exemplu real, cel al municipiului Sibiu, care în urmă cu 8 ani a avut această onoare și efectele benefice asupra comunității de acolo sunt vizibile și astăzi. Cred că este un lucru important, bine gândit și în același timp ar constitui un element de liant pentru întreaga comunitate mureșeană. Sigur aici comunitatea academică va avea un rol important, după părerea mea, pentru că elita intelectuală trebuie să se implice, dar nu numai ea, ci la toate nivelele este necesară o participare și o gândire strategică pentru că un asemenea obiectiv nu cred că se atinge foarte ușor, mai ales că e o competiție internațională”, și-a exprimat punctul de vedere prof. univ. dr. Vasile Boloș, consilier județean PSD.

Potrivit votului, aleșii județeni au mai aprobat Actul constitutiv și Statutul Asociației „Tîrgu Mureș 2021”, alocarea a 100.000 de lei ca aport la constituirea patrimoniului inițial al asociației, precum și sediul asociației care va fi sediul Consiliului Județean Mureș, în Palatul Administrativ.

Președintele Ciprian Dobre a fost mandatat să semneze documentele de înființare a asociației, mai sus-amintite, și să reprezinte Județul Mureș în Adunarea Generală a Asociației.

Foto 2-pag 13 Expoziție internațională de taurine

Cel de-al doilea proiect de hotărâre introdus în regim de urgență vizează sprijinul financiar pe care autoritatea județeană îl va acorda organizării Congresului Internațional al rasei Bălțata Românească, eveniment care va fi organizat în 7 august în județul Mureș.

Szabó Árpád, vicepreședintele CJ Mureș, a susținut cauza acestui eveniment. „Eu cred că acest eveniment este foarte important în viața oamenilor din județul Mureș, este foarte important și din punct de vedere al profesionalismului și din punct de vedere economic. Este vorba despre Congresul Internațional al rasei Bălțata Românească. Știți foarte bine că noi în România putem spune că rasa Bălțata Românească are leagănul în județul Mureș. Majoritatea grajdurilor este populată cu această rasă. La acest eveniment participă pe lângă profesioniștii din țara noastră și cei din afară care au reușit să scoată această rasă. E un eveniment la care noi trebuie să participăm, să îl și sprijinim, știm și faptul ce înseamnă transportul acestor animale, pentru că va fi și o expoxiție de animale foarte frumoase. Eu propun să acordăm 15.000 de lei cum au cerut organizatorii”, a spus acesta.

Pledoaria vicepreședintelui a fost suficient de convingătoare, astfel că aleșii județeni nu au ținut seama de solicitarea Comisiei economice de înjumătățire a sumei și au aprobat suma de 15.000 de lei pentru susținerea acestui eveniment.

Congresul la care vor participa atât cercetători cât și crescători de animale precum și alte persoane interesate va fi organizat de Semtest BVN și Asociația Crescătorilor de Taurine din județul Mureș. Lucrările congresului se vor desfășura probabil în Palatul Administrativ, în timp ce expozițiile vor fi organizate la Hipodrom, pe strada Insulei.

Parc arheologic la Călugăreni

Primul punct de pe ordinea de zi a vizat solicitarea pe care Consiliul Județean o va adresa Consiliului Local Eremitu de a ceda mai multe suprafețe în vederea realizării acolo a unui parc arheologic. Cererea vine de la Muzeul Județean Mureș care intenționează să valorifice descoperirile de la Călugăreni, una dintre cele trei localități din județ, alături de Brâncovenești și Sărățeni, unde a fost granița Imperiului Roman, Limesul cum este cunoscut în limbajul arheologilor. Pe cei 5400 de mp pe care județul i-a solicitat pentru a fi trecuți în administrarea Muzeului Județean, instituția culturală și-a propus să amplaseze două pavilioane temporare tip „Time box” care pe perioada desfăşurării „Festivalului Roman de la Călugăreni” să funcționeze ca spaţii expoziţionale, iar ulterior ar fi primele elemente ale viitorului parc arheologic. Proiectul a fost votat în unanimitate.

A urmat proiectul privind execuția bugetară pe trimestrul al doilea care nu a suscitat nicio discuție. Astfel, potrivit raportului care a fost dezbătut în comisiile de specialitate ale CJ Mureș, veniturile secțiunii de funcționare au fost realizate într-o proporție de 68,81% față de prevederile trimestriale, iar veniturile secțiunii de dezvoltare într-o proporție de 99,47%.

De asemenea, consilierii județeni au votat o rectificare bugetară prin care o sumă de aproape 6,9 milioane de lei a fost transferată din secțiunea de funcționare la dezvoltare. O sumă de 3.268.000 de lei este destinată investiţiilor conform Programului de drumuri 2015, iar o sumă de 3,1 milioane de lei către Proiectarea şi execuţia “Amenajare sediu Serviciu de Întreţinere Drumuri Judeţene” (inclusiv taxe şi avize). Alți 700 de mii de lei vor fi direcționați către achiziţia de terenuri şi imobile pentru executarea lucrării “Amenajare sens giratoriu de circulaţie la intersecţia drumurilor judeţene DJ135B Tg. Mureş – Sîncraiu de Mureş cu DJ152A Tg. Mureş – Band, judeţul Mureş”, proiecte de hotărâre aprobate de altfel tot în ședința de ieri.

Dacă e să rămânem la buget, ar mai fi de menționat că aleșii județeni au aprobat creşterea salarială de până la 12% pentru personalul din aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Mureş şi instituţiile publice ce funcţionează în subordinea/sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş, începând cu data de 01 iulie 2015.

Foto 3_pag 13 Compania Aquaserv, sprijinită de CJ

Proiectul de hotărâre care a mai generat o intervenție în plen a fost cel privind aprobarea contribuţiei Judeţului Mureş la Proiectul „Asistenţă tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiei de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Mureş în perioada 2014-2020”.

„Apreciez că nu putem plăti întreaga sumă, ea nu poate proveni numai de la Consiliul Județean, având în vedere că în ADI Aqua Invest suntem un partener împreună cu mulți alții și fiecare are o cotă parte la patrimoniul asociației, cât și la profitul realizat, cred că această sumă ar trebui împărțită proporțional cu toți partenerii din această asociație”, a susținut consilierul județean Ion Tușnea.

Răspunsul l-a primit din partea președintelui CJ. „Observația dvs. este corectă, nu pot fi de acord însă cu punctul dvs. de vedere și vă spun de ce. Este destul de greu să ceri unor comune să participe când dvs. știți că în acest an nu am putut de la Consiliul Județean să finanțăm niciun fel de proiect al comunelor, nici măcar să își repare un drum, o școală și așa mai departe, noi încercăm, datorită faptului că legea ne permite în calitatea noastră de coordonatori ai proiectului, să suportăm aceste sume de bani și de aceea cred că noi, Consiliul Județean, ne putem permite și trebuie să facem acest lucru”, a subliniat Ciprian Dobre.

De asemenea, secretarul județului, Paul Cosma, a adus lămuriri din punct de vedere legal. „Consiliul Județean este autoritatea constituită la nivel de județ cu rol în coordonare a activității Consiliilor Locale în vederea realizării serviciilor publice de interes județean. Serviciul public de alimentare cu apă și canalizare în raport cu proiectul inițiat de operatorul regional Compania Aquaserv constituie un serviciu public de interes județean. Din această perspectivă participarea județului cu procentul de 1 % din contravaloarea estimată aplicației nu contravine legii”, a explicat acesta.

În consecință, consilierii județeni au aprobat contribuţia Judeţului Mureş la proiectul în valoare maximă de 28.242.000 de lei fără TVA, cu suma maximă de 282.420,00 lei, echivalentul a 63.206,66 de euro, acoperind integral contribuţia locală în procent de 1% din valoarea totală actuală a contractului de asistență tehnică.

Proiecte de investiții

Au urmat câteva proiecte care au trecut fără nicio problemă, ca apoi discuții să genereze proiectul privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice şi a indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei “Amenajare sediu pentru Serviciul de Întreţinere Drumuri Judeţene”. Doar în ceea ce privește viitorul sediu al serviciului și al parcului său auto.

„Ce găsesc eu nepotrivit este această locație, locația pe strada Paul Chinezu mi se pare total nepotrivită pentru un astfel de garaj, având în vedere că utilajele vor fi de tonaj mare, de gabarit mare, de zgomot mare și nu cred că trebuie să facem așa ceva pe străzile orașului Tîrgu Mureș”, a fost opinia consilierului județean Ion Tușnea.

De aceea, consilierul județean a venit cu propunerea ca acest sediu al Serviciului Întreținere Drumuri Județene să fie înființat, spre exemplu, la Gornești, la fosta unitate militară de acolo, iar în perspectivă să fie înființate puncte ale serviciului în alte zone ale județului, astfel încât distanțele să fie mult scurtate.

„Ne-am gândit și noi mult la locație. Unu: nu vom avea utilaje de foarte mare tonaj. Doi: următorul drum județean de la Gornești este la vreo 60 de km. Vom avea în primul rând utilaje care vor respecta toate cerințele și este în apropierea unuia dintre cele mai circulate drumuri județene Tîrgu Mureș – Band. Eu v-am înțeles poziția”, i-a răspuns președintele Ciprian Dobre.

Pentru funcționarea acolo a serviciului au fost deja obținute autorizația de la Primăria Tîrgu Mureș și acordul de mediu al Agenției pentru Protecția Mediului, potrivit declarației președintelui CJ.

Investiția în imobilul situat la nr. 8 pe strada Paul Chinezu este estimată la aproape 3,1 milioane de lei, cum precizam deja mai sus. Pe cei 3.693 mp vor fi parcate şi depozitate utilajele din dotarea serviciului şi accesoriile acestora, vor fi realizate spaţii pentru personalul care va manipula şi deservi utilajele, vestiare, grupuri sanitare, birouri, magazii şi alte ateliere/anexe care sunt necesare desfăşurării activităţilor specifice.

Consilierii județeni au aprobat apoi două proiecte de hotărâre – așa cum aminteam mai sus – ce vizează realizarea sensului giratoriu de la Sîncraiu de Mureș. Astfel, aleșii au votat documentaţia tehnico-economică şi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei ”Amenajare sens giratoriu de circulaţie la intersecţia drumurilor judeţene DJ 135B Tg. Mureş – Sîncraiu de Mureş cu DJ 152A Tg. Mureş – Band, judeţul Mureş”, având amplasamentul propus în varianta 1 din Studiu de fezabilitate, la valoarea totală a investiţiei de 2.947.700 de lei.

Proiectul următor se referă la demararea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată de pe coridorul viitorului sens giratoriu. Astfel, consilierii județeni au aprobat amplasamentul lucrării de utilitate publică „Amenajare sens giratoriu de circulaţie la intersecţia drumurilor judeţene DJ135B Tg. Mureş – Sîncraiu de Mureş cu DJ152A Tg. Mureş – Band, judeţul Mureş”, declanşarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării, lista imobilelor afectate de coridorul de expropriere, lista proprietarilor şi suprafeţele care urmează a fi expropriate, precum și suma globală de 117.261 euro, care va fi alocată despăgubirii proprietarilor.

Cu alte informații despre ședința CJ vom reveni și în ediția de luni a cotidianului Zi de Zi.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close