
Nelu Şopterean, o viaţă în slujba folclorului autentic
40 de ani de activitate artistică pentru artistul folcloric Nelu Şopterean au fost celebraţi joi, 16 iulie, în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureş. Un spectacol plin de emoţii atât pentru sărbătorit, cât şi pentru numărul mare de invitaţi, artişti la rândul lor. O seară specială, în care respectul faţă de tradiţii, faţă de valorile autentice a fost la loc de cinste. Născut în luna lui Cuptor a anului 1955 în Sânmartinul de Câmpie, comuna Râciu, este un nume de referinţă în muzica populară românească atât în ţară cât şi peste hotare. Şi deşi licenţiat în Ştiinţe juridice, a rămas fidel o viaţă pasiunii faţă de muzica populară.
Demn reprezentant al acestei arte, cu numele legat de nenumărate apariţii în emisiuni de televiziune, radio, în albume muzicale, CD-uri, casete audio, apariţiile sale pe scenele de spectacole şi diferite manifestări artistice sau evenimente au fost dintotdeauna un eveniment în sine. Indiferent de vârstă, Nelu Şopterean a impresionat printr-o voce cu un timbru de o căldură specială precum şi o mare sensibilitate interpretativă, dar şi prin seriozitatea şi perseverenţa asociate unui stil propiu, inconfundabil. Mare cântăreţ de pricesne, pe care le interpretează cu o trăire aparte, pentru el muzica a fost întotdeauna un spaţiu sacru şi motiv de înălţare spirituală. Dar şi un om adevărat, cu trăiri intense, care a iubit o viaţă să descreţească frunţile ascultătorilor şi printr-un divertisment de calitate, acompaniind vieţile multora la bines au la necaz. Poate nimic nu-l caracterizează mai bine pe Nelu Şopterean decât un vers dintr-un cântec care îi este drag. “Dă-i Doamne la lume bine, Nu mă uita nici pe mine!”, a cântat artistul de multe ori.
Cu o astfel de viaţă şi activitate în spate, recunoaşterea din partea tuturor, fie ei artişti la rândul lor, sau oameni politici, este ceva de la sine înţeles. Acesta a fost şi motivul pentru care atât Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, cât şi dr. Dorin Florea, primarul municipiului, au ţinut să fie prezenţi şi să adreseze artistului cuvinte de mulţumire. Iar Sala Mare a Palatului Culturii, o gazdă firească pentru astfel de manifestări. “O gazdă de suflet”, a fost caracterizarea preşedintelui CJ. Acesta s-a arătat bucuros că există încă respect faţă de tradiţii, faţă de valorile autentice, faţă de trecut dar şi faţă de viitor. În opinia primarului Dorin Florea, prin astfel de evenimente se distinge şi municipiul Târgu-Mureş. “Aici există respect faţă de tradiţii. Iar sentimentele noastre sunt sincere, autentice”, a susţinut Dorin Florea. Şi pentru că Nelu Şopterean a dus faima cântului ardelenesc în toată Europa, Uniunea Mondială de Folclor a ţinut să-i acorde artistului o distincţie specială, printr-un “Certificat de Excelenţă”. “Cred că am primit un elan în plus pentru a cânta în continuare, mulţi ani de acum încolo”, a mulţumit Nelu Şopterean.
Cu nume precum Dumitru Fărcaş, Veta Biriş, Leontina Pop, Dorina Oprea, Ciprian şi Mihaela Istrate, Virginia Linul, Mărioara Sigartău, Cristian Ţăran şi Ovidiu Furnea, spectacolul a fost unul de o înaltă ţinută. Deşi artişti consacraţi cu toţii, emoţiile nu i-au ocolit nici pe cei din culise. Iar Nelu Şopterean şi-a cerut scuze, cu modestie, că nu i-a putut invita pe toţi cei pe care ar fi dorit. “Mult am visat la acest eveniment”, a declarat, emoţionat, Nelu Şopterean, perfecţionist de felul lui. “Generaţia mea a avut ocazia să meargă la oamenii mai în vârstă de la care am putut auzi şi învăţa cântece frumoase, autentice, pe care le-am putut prelua şi putem să le oferim şi generaţiilor care ne ascultă”, a mai spus artistul, bucuros de numărul mare de tineri interesaţi de valorile autentice, tradiţionale. Urări, mulţumiri, şi desigur un călduros “La Mulţi Ani” interpretat de toţi artiştii reuniţi au încheiat acest eveniment de suflet.