Interviu

Corneliu Grosu, un an de echilibru la conducerea județului

Reporter: Care au fost principalele dumneavoastră satisfacții profesionale din ultimele 12 luni?

Dr. Corneliu Grosu, prefectul județului Mureș: Vorbind tu însuți despre propriile realizări riști să fii acuzat de lipsă de modestie și de lipsă de bun simț probabil în comensurarea activităților. De aceea, totuși, am să vă spun că în ultimul an eu cred și cred că și cei care citesc vor aprecia faptul că am reușit pe baza unui dialog constructiv, prin puterea argumentelor pertinente, a logicii discursului, să asigur un climat echilibrat și de bună colaborare, de ajutor și de respect reciproc cu toate compartimentele vieții sociale, culturale și politice în județ, cu care eu, ca prefect, mă intersectez în fiecare zi. Am reușit să deblochez situații care puneau județul într-o imposibilă dezvoltare economică. Am reușit  să mă implic cu neascunsă plăcere și satisfacție în viața culturală a județului nostru, cu precădere în domeniul artelor plastice și a muzicii, în special a muzicii simfonice. Viața muzicală pentru mine înseamnă nu numai refugiu în frumusețe, ci înseamnă și o componentă a muncii mele active și sper ca și după încheierea mandatuui să rămân același om implicat în ceea ce înseamnă viața culturală a județului nostru. Apoi, am o satisfacție deosebită pentru crearea și funcționarea, uneori aproape de perfecțiune, a colectivelor de specialiști în apărarea și protejarea siguranței publice, a ordinii și disciplinii sociale, a soluționării conflictelor sociale și ce este mai important a asigurării echilibrului și înțelegerii politico-etnice pentru că sunt adversarul declarat al exceselor de orice natură, iar medierea și tratativele, chiar dacă uneori sunt obositoare și lungi, sunt instrumentele mele de management instituțional. Am multe satisfacții. Dacă ar fi să găsesc un plan personal pe cea mai importantă, după un an de zile, este faptul că mi-a stat alături un colectiv foarte buni, în multe componente ale lui, excepțional. Am reușit foarte repede să ne dăm seama că suntem obligați să servim același interes al Guvernului și al politicilor Guvernului României, iar oamenii mei din Prefectură au răspuns, spun eu, aproape în totalitate la această sarcină de serviciu, pe care când o faci și cu conștiință și atitudine constructivă că lângă tine ai un șef care te respectă și te stimulează, reușita este absolută. Nu în ultimul rând, faptul că familia mea, așa cum speram acum un an, a fost alături de mine. Spuneam atunci când am depus jurământul că îi mulțumesc familiei că a suportat sau așa cum se spune la noi în Ardeal, “mă rabdă†așa cum sunt.

Rep.: Care a fost cel mai greu moment cu care v-ați confruntat din poziția de prefect?

C.G.: Au fost mai multe. Fiecare problemă care se așează pe masa prefectului și se cere a fi rezolvată își are gradul ei de dificultate. Ceea ce mi-e greu în fiecare zi este să înțeleg – și ar trebui să înțeleg la vârsta mea multe lucruri – de ce întotdeauna politicul de varii culori uită că trebuie să servească, ca și noi administrația, oamenii și interesele economice ale județului, iar preocupările de natura „schimbăm, punem pe altul, îi aducem pe-ai noștri, pleacă ai lor†mi-e greu să le înțeleg. Mi-a fost greu să le înțeleg și înainte. Nu intră în capacitatea mea de judecată măsurile continue, zvonurile, agitația, pierderea într-un cuvânt a unui timp extraordinar de prețios pe care îl poți utiliza pentru a construi și tu îl folosești pentru a satisface probabil o cerință de multe ori lipsită de fundament profesional, mai ales atunci când vrem să arătăm că suntem puternici prin ce? Prin schimbări de la o zi la alta care duc – nu mă feresc să spun – la nonperformanță. Nu voi face nicio nominalizare, dar cred că în acest moment factorul politic ar trebui să se gândească exact cum foarte multă lume se gândește și în administrație. Noi trebuie să aplicăm și să punem în operă programul de guvernare al acestei țări. Am ales în fruntea țării oameni tineri, care după cum observați în sondaje se așează printre preferințele cetățenilor. Atunci haideți să ne preocupăm de rezultate și să lăsăm această fugă de a realiza forme fără fond. 

Rep.: Care sunt în opinia dumneavoastră adevăratele modele?

C.D.: Există oameni foarte buni în județul nostru și dacă ar fi să-i nominalizez sunt cei din mediul de afaceri. Sunt cei din mediul de învățământ și cei din domeniul culturii. Acolo sunt modelele care ar trebui să le găsim și să le aplicăm și în ce înseamnă exercițiul politic. Aceasta este marea mea greutate zilnică în a găsi justificări – și obosești la un moment dat – unor măsuri care de departe nu servesc nimănui. Avem în județ, și avem lângă noi, în clădirea aceasta și nu numai, oameni care sunt foarte buni și trebuie folosiți ca atare.

Rep.: Un subiect foarte sensibil de pe agenda dumneavoastră a fost cel referitor la păduri…

C.G.: Sunt patru mari probleme pe care mi le-am pus atunci când am început să cunosc mai bine activitatea de aici: relațiile interetnice, soluționarea a cât mai multor probleme populației rrome – suntem județul cu cea mai mare populație de această structură – păstrarea și protejarea patrimoniului cultural și protejarea și apărarea patrimoniului statului. Pădurile fac parte din ultima categorie, dar sunt pe prima pagină a fiecărei zi de activitate la Prefectură. Ani de zile, într-o manieră spun eu mult prea permisivă, ca să fiu elegant în exprimare, s-au depus chiar eforturi să se satisfacă cererile de retrocedare a unor mari suprafețe de teren, în special păduri, către așa ziși moștenitori ai proprietarilor care fie au fugit din țară, fie s-au făcut sau sunt în raport de dușmănie cu țara, fie pur și simplu scot din arhivele lor – și nu din cele care ar trebui să le avem și noi – acte de proprietate. Și ajungem undeva la zeci și sute de mii de hectare de păduri în județul nostru care prin hotărâri ale instanțelor ajung sau au ajuns să fie acordate acestor moștenitori. Ce am reușit să facem, nu ne-am făcut decât datoria. Am lângă mine un colectiv de juriști și un șef al acestui colectiv foarte muncitori și destoinici, am avut satisfacția deosebită să fim primiți în diferite instituții care dețin documente de arhivă, chiar de natura arhivelor militare și arhivelor statului, și am identificat documente care aduse sau readuse în atenția instanțelor de judecată au determinat completul de judecată să dea câștig de cauză statului român, respectiv Prefecturii Mureș. Ultimul nostru succes se așează undeva la 10.000 de hectare de pădure. Mai avem circa 25.000 de hectare câștigate într-o altă acțiune și suntem în continuare preocupați de această problemă. Eu mă bucur foarte mult că Guvernul României este interesat de subiect, am văzut că doamna ministru delegat Lucia Varga a fost în județul Mureș și s-a întâlnit cu factorii de răspundere din protecția, administrarea și exploatarea pădurilor. Mă bucur că se îngrijesc de ceea ce înseamnă tăierea și valorificarea masei forestiere, dar ce e mai important pentru noi, pentru Prefectură și Guvern, este să ne apărăm și să aducem în proprietate legală această avuție extraordinară.

Rep.: Mai mult ca sigur, în 2014 următorul prefect va fi o persoană care n-a mai deținut această funcție anterior. Ce recomandări aveți pentru viitorul prefect al județului Mureș?

C.G.: Să vedem, s-ar putea să nu am nicio disponibilitate de a pleca în anul 2014… Poate în anul 2015 să îi recomand, sau mai departe. Sigur, luați-o ca o formă de exprimare a unei mari nemulțumiri ale mele: timpul nu-mi este prieten și lupta este implacabilă, iar câștigul va fi de partea timpului. Ce recomand persoanei care va fi în astfel de funcție, să știe că atunci când intră în această clădire își pune la încercare una dintre cele mai mari constrângeri morale. Dezbrăcarea de orice haină politică și ceea ce este și mai greu – eu am făcut și fac în continuare chiar dacă risc unele repercursiuni – să nu fie obedient niciunui curent politic. Singura ta politică aici în județ ca prefect este politica Guvernului pe care îl reprezinți, iar cei care sunt beneficiarii direct ai acestei politici nu pot fi decât conjudețenii tăi, oamenii care se uită la tine ca prefect, așa cum se uită la Guvernul pe care l-au ales pentru o anumită perioadă de timp. 

Rep.: Aceasta e cea mai grea condiție pentru un prefect?

C.G.: Da, aceasta este cea mai grea condiție pe care trebuie să o îndeplinească un prefect pentru că el nu face politica vreunui partid sau a vreunei coaliții, el face ce trebuie să facă politica unui Guvern. Nu vă puteți închipui câți oameni intră în Prefectură cu probleme de viață, de sănătate, de proprietate, dificultți majore care nu au nimic cu politica. Au în schimb legătură cu modul în care știm noi, care vremelnic ocupăm aceste funcții, să aplicăm politicile Guvernului care sunt pentru oameni și nicidecum în afara societății.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close