Uncategorized

Criză fără sfârșit

Cifrele privind numărul diabeticilor din județ sunt alarmante. Zilnic sunt depistate cinci-șase cazuri, iar numărul bolnavilor de diabet se ridică la peste 10 mii.
În tot acest timp, fondurile venite de la bugetul de stat sunt jenante. Anul acesta au fost alocate aproximativ 49 miliarde de lei, sumă epuizată încă din septembrie. Noroc cu rectificările de buget.
Schimbarea care
nu schimbă nimic
Criza de medicamente pentru diabetici nu mai e o noutate. În primele zile ale lunii, sute de pacienți se înghesuie la farmaciile de spital să își procure medicamentele fără de care nu ar putea trăi. Trebuie menționat și faptul că antidiabeticele nu se eliberează decât la farmacia din incinta Policlinicii II (în Târgu Mureș) sau în cele de spital, în restul orașelor din județ. Astfel nu e de mirare că programările nu se repectă. Bolnavii se înghesuie pentru consultații și prescrieri de medicamente în primele zile ale fiecărei luni. “Avem în jur de 42 de consultații/zi/medic. Deși suntem șase medici, abia putem facem față volumului mare de lucru. Mai ales în primele zile situația este critică”, a declarat Carmen Crișan, medic coordonator la Centrul de diabet. Conform spuselor acestui medic, situația tinde, însă, să se remedieze. “De când am venit eu aici (din septembrie), nu am avut probleme cu medicamentele. Ce am cerut a și venit. Am pus și o comandă rezonabilă. Problema e că fiecare doctor tinde să prescie medicamentele mai scumpe. Ei bine, trebuie să ne dezobișnuim. Chiar dacă toate sunt pe lista de gratuități a CNAS, trebuie să gândim rațional. Și un medicament românesc și ieftin este la fel de bun ca și unul străin.”
“Poate ea face
așa ceva!”
Fostul medic coordonator nu este însă de acord cu acest punct de vedere. “De ce generalizează? Poate așa face ea. Nu așa se pune problema, nu se pot prescrie doar medicamente ieftine, pentru că așa ne încadrăm în buget. Pentru fiecare pacient trebuie adaptat un tratament adecvat. Insulina nu se produce la noi în țară, iar unele medicamente antidiabetice nu au echivalent românesc”, a declarat dr.Gina Suciu. Declarațiile se bat, deci, cap în cap. Oricum demisia acestui medic este mai mult decât suspectă. Motivele invocate de Gina Suciu sunt puerile. “Nu mai puteam face față. Am și secția de diabet din cadrul Spitalului Județean. Pe deasupra sunt și cadru UMF. Sunt mult prea ocupată pentru a mă ocupa și de centru”, a încercat să se eschiveze dr. Suciu.
Criză de medici
Nu pot fi neglijate din această ecuație nici firmele și distribuitorii de medicamente. Este de luat în calcul  și faptul că, prescrierea unor medicamente de la o anumită firmă ar aduce anumite beneficii medicilor. Varianta este infirmată de fostul medic coordonator. “Nu cred că se pune această problemă. Toate insulinele sunt importate. În România nu se produce. Iar medicamentele antidiabetice sunt într-o paletă largă și prea puține au echivalente românești”, a spus Gina Suciu.
Problema diabeticilor, însă, rămâne. Și nici celelalte orașe nu sunt ocolite de neajunsuri. Astfel, spre exemplu, la Târnăveni nu este nici măcar un medic diabetolog. Bolnavii insulinodependenți sunt cei mai afectați. Aceștia sunt nevoiți să se deplaseze la intervale de două luni la Târgu Mureș, pentru consultații și pentru procurarea de insulină. “La prescrierea rețetelor avem un medic acreditat de Ministerul Sănătății, ordinul nr. 879/2004, conform căruia, în cazul în care nu este diabetolog, poate fi înlocuit de un doctor care nu are această specializare”, a spus dr. Carmen Crișan. Pacienții sunt, însă, revoltați și dezorientați. Ei afirmă că pentru o consultație și procurarea medicamentelor de la farmacia spitalului, pierd mai bine de o zi. În plus, uneori trebuie să recurgă la “mici atenții” pentru ca să ajungă în posesia medicamentului salvator. “Sumele care ne vin sunt insuficiente. Probleme sunt din cauza subfinanțării. Dacă anul trecut în octombrie am primit 177 de milioane de lei, anul acesta suma a fost de 83 de milioane de lei”, a declarat Mircea Moldovan, director Spital Municipal Târnăveni.
Nici restul orașelor nu stau mai bine. În schimb la Centrele de diabet din Reghin și Sighișoara, măcar sunt medici diabetologi.
Cacealma
la baza de date
De parcă aceste probleme nu ar fi fost de ajuns, baza de date a paciențior este sub orice critică și nu sintetizează corect informațiile. “Se lucrează la Registrul Național Unic, pentru ca toate datele din Centrele de diabet din țară să fie sintetizate și conectate la Mureș, la București. Se va lucra pe un soft unic, care, bineînțeles, are nevoie de o dotare corespunzătoare”, a spus medicul coordonator de la Centrul de diabet.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close