Editorial

Cu cârtiţele, la plăcinte înainte

FOTO Mihai VeresLa plăcinte înainte, aşa ar începe aceste rânduri. Ar fi bine parcă să fie respectată doar zicala. Din păcate nu se petrece aşa în societatea noastră. Problema este mult mai gravă în cazurile în care începe să meargă bine undeva treaba şi urmează, sau cel puţin se urmăreşte, să se facă un pas înainte. Atunci apar mulţi în jurul celor cu rezultate. Toţi cu propuneri de schimbări, de îmbunătăţiri. Din păcate, de cele mai multe ori lucrurile ies exact pe dos. Tot din păcate, cei care pun umărul la ridicare se văd îndepărtaţi, iar cei care speră ca schimbările să-i urce şi mai sus se prăbuşesc împreună cu ceea ce au construit.

Şi tot o vorbă înţeleaptă spune că de sus se cade mai rău, de parcă nu este ceva evident. Mă voi referi doar la sport, domeniul de care răspund de câţiva ani la cotidianul Zi de Zi. În ultimii ani au apărut mai multe echipe care evoluează cu rezultate remarcabile, care au făcut ca Târgu-Mureşul să fie privit cu mai mult respect. Băieţii de la fotbal au promovat şi revenit în Liga I, fetele sunt mereu pe podium, voleiul feminin a participat patru ani în Euro Challenge Cup, futsalul a dominat ani la rând competiţiile interne, baschetul masculin a fost doi ani la rând pe podium, a apărut şi cel feminin, cu un prim an în semifinala campionatului. Această înşiruire a fost completată de promovarea în Liga Naţională fetelor de la handbal şi de rezultatele echipelor din discipline mai puţin populare, sau la cele individuale.

De înţeles, peste tot apar alte reguli, impuse de forurile superioare, altele sunt cerinţele şi pretenţiile. Se cer specialişti, începând de la marketing, continuând cu pregătirea, imaginea ş.a. Da, studii de specialitate, dar învăţământul românesc demult nu mai oferă aşa ceva. Vin absolvenţi ai diverselor facultăţi doar cu pretenţii, mai puţin cunoştinţe sau disponibilitate la efort. La fel ca în perioada când se spunea „timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim”, cu ghilimele suplimentare la ultima.

Unde este problema? Cei răspunzători vor să dea în unele cazuri o pâine apropiaţilor, fără să ţină cont de faptul că aceştia vor absorbi o bună parte din fonduri şi rezultatul muncii lor nu va cel scontat. Acestea se vor baza în continuare pe munca celor care au dus greul. Dintre cei care rămân.

Astfel, au apărut în jurul doar mai degrabă „cârtiţe” care sapă fără remuşcări. Ale lor vor fi şi plăcintele, până mai sunt. Să dea Domnul să nu fie aşa, dar în multe cazuri regresul este evident.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close