Editorial

Despre elite și meritocrație… în România de azi

Foto Balint - EDITORIALCei din generaţia mea, adică a celor trecuţi puţin peste 50 de ani – tineri însă la momentul 1989 -, au trăit cu speranţa că şi în Ţara aceasta lucrurile se vor schimba şi (re)aşeza. În bine, evident. Condiţiile de atunci erau excelente, iar situaţia economică relativ bună. Fără datorii externe, cu creanţe de încasat de peste 24 de miliarde de euro (la valoarea actuală a acestora) şi cu o stare de entuziasm deosebit din partea populaţiei, startul părea a fi unul foarte bun.

Nimeni nu se gândea atunci la ceea ce avea să vină: droguri, prostituţie – inclusiv cea politică -, trafic de armament, terorism, corupţie la nivel înalt, etc.. Riscurile inevitabile ale libertăţii şi democraţiei, desigur, ar putea spune cineva mult mai avizat. Însă după 24 de ani de democraţie livrată generos din afară, dar fără „instrucţiuni de folosire” – aşa cum am mai spus cândva -, cu fiecare zi care trece constatăm că această „schimbare în bine” devine, de fapt, o fata morgana, iar democraţia de la noi, o construcţie sui-generis cu specific românesc şi balcanic, aflată într-o grea suferință. Înainte de toate însă, România nu are o politică naţională de perspectivă, un program de ţară, un IDEAL de împlinit pe termen scurt, mediu şi lung, care să atragă cetăţenii spre un deziderat comun, alături de guvernele care s-au succedat la conducere şi care, într-un benefic spirit al solidarității, continuităţii, seriozităţii şi progresului, indiferent de culoarea lor politică, să-l urmeze măcar în linii mari. De aceea, ca o consecinţă firească, încrederea populaţiei în clasa politică românească, de la stânga la dreapta eşichierului politic (presupusa noastră elită), este deplorabilă. O clasă politică jenantă, măcinată de scandaluri mai mult sau mai puţin regizate, care se dă în stambă în mod lamentabil, cu diverse ocazii, şi-şi „ridică poalele politice” în media aservită. Relaţia dintre cetăţean şi stat şi viceversa a ajuns în prezent să fie una de suspiciune reciprocă şi nu de solidaritate, aşa cum ar fi fost firesc. Pentru cei care doresc să aprofundeze subiectul, le recomand să citească „Contractul social” de J.J. Rousseau, „Spiritul legilor” de Montesquieu şi, în mod obligatoriu, studiile lui Gaetano Mosca referitoare la legătura dintre elite (adică, cei care conduc teoretic statul) şi mase (noi, cei mulţi, dar nu şi proşti).

Când ai ajuns să ai circa un sfert de milion de analfabeţi, dar – paradoxal! – o puzderie de facultăţi, mai mult sau mai puţin acreditate, care produc pe bandă rulantă şomeri cu diplome, un sistem de sănătate aproape de colaps, permanent dar inutil reformat, cu medici care pleacă cu miile din sistem, cu o cifră a şomajului de 23 la sută în rândurile tinerilor sub 25 de ani, cu o economie naţională care agonizează şi cu o datorie externă de peste 100 de miliarde de euro, cu un nivel al corupţiei care a atins ca o cangrenă aproape toate instituţiile statului, când ai ajuns să asişti pasiv şi buimac la tăierea accelerată şi neverosimilă a pădurilor din Carpaţi – de anul acesta, chiar şi la vânzarea pământului Ţării -, la retrocedări făcute deseori aiurea şi în dispreţul elementar al dreptului, ce poţi să mai aştepţi bun din partea celor care guvernează de un sfert de secol acest stat? Cine sunt cei care ne conduc? Reprezintă ei oare cu adevărat elita, chiar dacă îşi mai adaugă în faţa numelui un titlu mai mult sau mai puţin meritat de „Profesor” sau de „Doctor”? Ce-i face să aspire sau să li se atribuie calitatea de „elite”? Au auzit ei oare de „meritocraţie”? Cohorte de indivizi, mulți dintre ei precar şcolarizaţi, parte a unor adevărate găşti de partid şi de stat, au ajuns să ocupe funcţii importante în diverse instituţii pe care le parazitează, atât la nivel central, cât şi în teritoriu. Ce-i recomandă oare pe aceştia să ocupe acele funcţii în afara fidelităţii lor politice, negociate, în multe cazuri: „Îţi dau ca să-mi dai, îţi fac ca să-mi faci…”?!

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close