Uncategorized

Dezastrul datoriilor

Intrăm direct în pâine. Sau mai bine zis în bugete și datorii. Începem cu cea mai mare unitate spitalicească a județului, Spitalul Clinic Județean de Urgență Mureș, un mamut care înglobează sume colosale, însă fără a avea o monitorizare clară. Contractul inițial pe care acest spital l-a semnat cu CJAS a fost de 870 de miliarde de lei, urmat de încă o rectificare. Bugetul final al Spitalului Județean, până în acest moment, este de 889 de miliarde de lei și se mai așteaptă până la sfârșitul acestui an cel puțin o rectificare de 7,8 miliarde de lei.
Însă defalcarea bugetului pe secții este dubioasă și neclară. Cel puțin așa ne-a lăsat să credem directorul administrativ al spitalului, Florin Buicu. “Cele mai mari fonduri pleacă la ATI, fiind și o secție mai complexă. Dar exact suma care îi revine nu vă pot spune, asta deoarece banii se distribuie la secțiile unde bolnavul a fost internat inițial. La ATI intră pacienți din toate secțiile și reanimarea nu apare la defalcarea sumelor ca un sector separat”, a încercat să ne convingă directorul administrativ. Este greu de crezut că fondurile rătăcesc aiurea prin secțiile spitalului. Sau să fie chiar atât de prost managementul spitalului-mamut? La capitolul datorii spitalul stă ceva mai bine decât în anul precedent, când restanțele se situau undeva la 450 miliarde de lei. Anul acesta datoria spitalului este în jur de 170 de miliarde de lei.

Datorii colosale
la medicamente

Dacă Spitalul Municipal din Târnăveni nu are datorii către CJAS, nu același lucru se poate spune și despre unitatea din Sighișoara, care se situează printre spitalele fruntașe în datorii. “Spitalul Municipal Sighișoara are datorii destul de mari, în jur de 5,7 miliarde de lei, dar situația s-a ameliorat în comparație cu anul precedent, când datoriile unității erau de 24-30 miliarde de lei”, a declarat Csiki Zsuzsana, director CJAS. Bugetul de care acest spital a beneficiat a fost de 76,4 miliarde de lei, urmat de o rectificare de 993 de milioane de lei. Luna aceasta se mai așteaptă ceva sume.
“Spitalele din orașele mai mici sunt mai cumpătate”, a spus directoarea CJAS. Totuși nici aceste spitale nu au scăpat de datorii. Spitalul din Reghin se poate “mândri” cu o datorie de 4.42 miliarde de lei, din care mai mult de jumătate sunt facturi neachitate pe medicamente. “416 milioane sunt datorii pe medicamentele pentru diabetici. Dar asta nu se întâmplă numai la noi. Oricum stăm mai bine decât anul trecut. Acum suntem pe sistemul DRG și care cuantifică activitatea spitalicească. Ideal ar fi să fie un tarif unic pe țară, dar vor mai trece câțiva ani buni până când se va introduce acest sistem”, a spus directorul Spitalului din Reghin, Iuliu Moldovan.
Pentru Spitalul din Luduș datoriile către CJAS se ridică la 348 milioane de lei. Totuși părerea directorului acestei unități este una optimistă, sau mai bine zis fantezistă. “Nu avem datorii mari. Sumele restante sunt sub un miliard de lei și mi se par normale”, a declarat Ioan Maior, director Spital Orășenesc Luduș. Cele două Centre medico-sociale din județ (Iernut și Deda) nu au datorii față de CJAS, iar activitatea lor tinde mai mult către îngrijirea cazurilor sociale, problemele medicale fiind doar “sporadice”.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close