Uncategorized

Dezastrul din piețele lui Core

În ultimul timp, mizeria, dezastrul și hoția existente în piețele târgumureșene au devenit o stare de fapt. Surprinzător, la Târgu Mureș, pe tarabele din “târguri”, mai există încă persoane care comercializează produse alimentare interzise prin autorizația sanitară a pieței. Bazinele pentru spălarea legumelor și fructelor fie se află într-o stare de degradare profundă, fie nu există. Iar procentul de mese ocupate cu alte produse decât cele agricole este mai mare de 10%, cât permite legea. Nu mai punem la socoteală mizeria din piețele târgumureșene și faptul că mafioții și speculanții rămân, încă, cei care fac legea prețurilor, spre disperarea cumpărătorilor. Dar să le luăm pe rând.

Dezastru pe tarabe

De ceva timp încoace, piața din Cuza Vodă a început să semene tot mai mult cu o cameră… hotelieră. Și asta din cauza faptului că mesele, pe care în mod normal ar trebui să fie expuse produsele agricole, au devenit adevărate “dormitoare” ale negustorilor de pretutindeni. Astfel, mormane de haine proaspăt spălate, ale celor care vând, străjuiesc de o parte și de alta a tarabelor pieței. Ca să nu mai vorbim despre faptul că, în majoritatea cazurilor, oamenii și-au improvizat din pături, “veritabile” corturi în care își petrec nopțile. Și asta, taman lângă masa pe care își vând produsele. Și culmea, chiar sub ochii inspectorilor de la Administrația Piețelor. Care, fie au orbit de la atâta “lâncezeală” zilnică, fie nu mai au nici o urmă de respect față de bietul consumator. “De la Buzău suntem noi. Vreți să dați la ziar cum
și-au întins țiganii șatra în piață. Aveți grijă, măi” a încercat să ne intimideze unul dintre comercianți.

Mizerie la tot pasul

În piața din 7 Noiembrie, mureșenii par să fie ceva mai norocoși. Par, dar nu sunt. Nu mai vedem atâția olteni și haine pe tarabe, dar dormitoare improvizate și haine la uscat, ale celor care vând tot există. Domnește în schimb un miros pestilențial de excremente umane. De care, de altfel, te ciocnești la tot pasul. Și asta din cauza faptului că singurul punct sanitar, existent în “târg”, este deschis numai până spre seară. Apoi cei din piață își fac
treaba prin toate cotloanele din zonă. Ici colo, mai vedem câte un sutien căzut lângă o lădiță cu roșii, o bătaie cu vinete și cartofi între piețarii aflați în concubinaj sau guri de canal transformate în depozite de gunoi. Nici muștele, recent “decolate” de pe o anume… “grămăjoară” aflată în apropiere, nu par să-l mai deranjeze  pe cumpărătorul stresat și grăbit. Cine să le mai pună pe toate la suflet?

“Dormim în piață”

Nici în piața din cartierul Dâmbu Pietros lucrurile nu par a fi mai așezate. Un miros greu, de fecale, te izbește de cum ai intrat în “bazar”. Și asta grație unei bude defecte pe care nimeni nu catadicsește să o repare. În schimb, mai la tot pasul, te ciocnești de câte o ladă aruncată aiurea sau de kilograme întregi de vinete și varză împrăștiate pe jos. Nici urmă de vreun bazin pentru “igienizarea” legumelor și fructelor. “Eu nici nu am auzit de așa ceva”, zice un comerciant. Printre șirurile de mese, ascunse de privirile indiscrete ale cumpărătorului, putem întrezării pături, lenjerii de pat, bureți imenși și chiar saltele. “Noi de la Olt venim. Dormim în piață. Păi unde, altundeva? Mașina e încărcată noaptea cu lebeniță. Ne întindem pe mese. Vara, noaptea e cald. Nu avem bani de hotel. Sunt scumpe aici. Ne mai aducem saltele. E bine. Dar e mizerie multă”, a declarat una dintre femeile din piață.

Piețarii te fură

În piața de la Dacia, ne-a fost dat să asistăm la un conflict între piețar și cumpărător. “Nu cred că acolo sunt două kilograme de roșii. Mai cântărește o dată. Mă furi, nu?”, se revolta un domn trecut de prima tinerețe. În timp ce vânzătorul produselor se jura pe toți sfinții cât de corect lucrează. “Asta se întâmplă mai tot timpul. Și e normal. Noi, piețarii, nu mai avem nici un Dumnezeu. Nimeni nu are treabă cu noi. În controale se vine rar. Anul ăsta nu am primit nici unul. În piață noi facem legea doamnă” a declarat mai târziu vânzătorul.

Administrația e dezinteresată

La Târgu Mureș, o mare parte din activitățile comerciale se desfășoară pe trotuarele din fața piețelor. De asemenea, magazinele cu profil alimentar, comercializează produse de origine alimentară alterate, nu dețin autorizații sanitar-veterinare sau mărfurile sunt depozitate în condiții neigienice. Peste toate acestea, munți de gunoaie zac pe trotuare și lângă tarabele din complexele agroalimentare. În tot acest timp, deștepții de la Administrația Piețelor stau,  dorm.
Nici vorbă să își facă treaba. “Într-adevăr este mare mizerie prin piețe. Ar trebui să le închidem pe toate dar… Program de curățenie în piețe este atât dimineața cât și seara până târziu. Dar degeaba. Noi am făcut sesizări și la Prefectură. Am dat amenzi peste amenzi. Am avut și noi controale și am primit șuturi, dar tot degeaba. Vânzătorii se spală în locurile destinate pentru igienizarea legumelor și fructelor. Å¢ine de civilizația și de bunul simț al fiecăruia. Dacă ați fost seara prin piețe, înseamnă că ați prins atunci grosul curățeniei”, susține Gligor Jucan, șef serviciu piețe. Ne-ar fi plăcut să dăm și de Cornel Core, boss-ul piețelor târgumureșe, dar prin târg nu îl vede nimeni.

Și când te gândești că primarul Dorin Florea are tupeul să treacă la capitolul “realizări” situația “considerabil” îmbunătățită” din piețele târgumureșene. Să îi fie rușine!

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close