Interviu

Diabetul de tip II, vindecabil prin chirurgia obezității

Reporter: Când devine obezitatea o problemă, încât trebuie să apelăm la medicul chirurg?
Conf. Dr. Marius Coroș: A apela la medicul chirurg este o decizie destul de grea pentru pacient. Dar trebuie să vorbim în primul rând despre obezitate și ce grade de obezitate sunt ca să vedem la ce fel de nivel de obezitate ar trebui apelat la tratamentul chirurgical. Cea mai utilă formulă în aprecierea obezității este body mass index (n.r. – indicele de masă corporală). Se consideră că obezitatea ar începe la un indice de masă corporală de peste 30. De aici, în sus, vorbim de diverse grade de obezitate: medie, severă, super obezi. Ca să ajungă la chirurg pentru o chirurgie bariatrică, așa-numita chirurgie a obezității care astăzi se numește, de fapt, chirurgie metabolică, un bolnav trebuie să aibă în general un body mass index de peste 35. Sau, dacă este peste 30, cu alte boli asociate, cum ar fi: hipertensiunea arterială, diabet zaharat, arteriopatii sau artralgii etc. La un index de peste 35, în general, este indicat tratamentul chirurgical, dar numai după ce pacientul a trecut printr-o fază de încercări cu tratament conservator, cum ar fi tratamentul medicamentos, dietă și exerciții fizice. Din păcate, marea majoritate a lor eșuează după șase luni, un an de zile de încercări. Atunci singura soluție dovedită este chirurgia.

Rep.: Ce înseamnă practic chirurgia obezității?
M.C.: Chirurgia obezității nu se adresează grăsimii. Nu este o chirurgie pentru înfrumusețare. Ea se adresează stării de sănătate a pacientului și reușește prin efectele pe care le produce să prelungească viața acestuia cu cel puțin 10-15 ani. Ce ne interesează pe noi este prelungirea vieții pacientului prin efectele benefice, nu atât neapărat prin scăderea greutății corporale, ci prin ameliorarea sau chiar dispariția bolilor asociate obezității, în special a diabetului de tip II care poate fi vindecat prin această metodă.

Rep.: Cum este eliminat surplusul de grăsime?
M.C.: Grăsimea, în urma acestor intervenții chirurgicale, este eliminată uniform, din toate regiunile organismului. Nu este o chirurgie estetică, așa cum este, de exemplu, liposucția unde se îndepărtează doar stratul de grăsime subcutanat de la nivelul abdomenului. Aici, în urma faptului că se produc anumite modificări anatomice în aparatul digestiv și nu numai, organismul începe încetul cu încetul să piardă grăsime de peste tot. Sunt mai multe metode chirurgicale. Există procedee adaptate pentru gradul de obezitate a pacientului. Cel mai frecvent se aplică așa numitul gastric sleeve pentru pacienții cu obezitate medie sau severă, practic se strâmtorează stomacul. Procedurile chirurgicale se bazează pe două principii: se reduce capacitatea stomacului și, neavând o capacitate mare, pacientul după o cantitate mică de alimente se simte sătul, nu mai simte nevoia de a mânca, iar asta duce la scădere ponderală, iar pe de altă parte sunt și procedee care scad suprafața de absorbție a alimentelor, astfel încât acestea chiar dacă sunt ingerate, nu sunt digerate suficient pentru a fi absorbite și pacientul slăbește și prin acest mecanism. Sunt operații care combină cele două mecanisme astfel încât efectul este mai drastic. Este efectul, să zicem, pur mecanic, dar este și efectul metabolic pentru că s-a constatat că în urma acestor intervenții chirurgicale se produc chiar modificări hormonale în corpul omenesc, în urma cărora se obține scăderea ponderală.

Rep.: Care este gradul de succes al acestor intervenții?
M.C.: Gradul de succes este mare sau foarte mare, în sensul că nu există bolnav care să nu slăbească în urma acestor intervenții chirurgicale. Desigur, depinde foarte mult de la ce greutate se pornește. Dacă se pornește de la o greutate foarte mare, de 180-200 kg, scăderea este impresionantă, pacientul ajunge să slăbească 100-120 kg. Dar, dacă se pornește de la 130 kg, pacientul ajunge să slăbească în medie 40-50 kg într-un an de zile. Important este să dea jos surplusul de greutate, astfel încât starea lui de sănătate să se amelioreze.

Rep.: Există contraindicații?
M.C.: Da, există. Acești bolnavi trebuie bine aleși înainte de operație. Sunt multe investigații necesare pe lângă cele uzuale de sânge; este nevoie de un consult endocrinologic, chiar psihiatric, ecografii, tomografii computerizate dacă este necesar pentru a decela comorbiditățile, bolile asociate, pentru că orice operație are un anumit grad de risc.

Rep.: De la ce vârstă pot fi operați pacienții obezi?
M.C.: Practic nu este o limită de vârstă la care pot fi operați acești pacienți obezi. Există adolescenți operați, pacienți mai vârstnici. Nu există o limită anume.

Rep.: După intervenția chirurgicală, care sunt indicațiile pe care trebuie să le urmeze pacientul?
M.C.: După intervenția chirurgicală, pacienții urmează o dietă mai severă, în sensul că o săptămână vor avea un regim hidric, după care după alte trei săptămâni vor avea un regim cu mâncăruri păstoase, moi, după care ei vor trece pe un regim normal. Dar este necesară monitorizarea periodică a pacientului pentru a surprinde eventuale deficiențe sau carențe vitaminice sau microelemente.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close