Uncategorized

Dilemele consilierilor mureșeni

Habarnism și jocuri de culise în ședința Consiliului Municipal de la sfârșitul săptămânii trecute. Consilierii întâi au votat, apoi au gândit. Au fost la un pas de a lăsa Liga ProEuropa fără sediu, dar nu există garanții că acest ONG nu va ajunge în stradă. Transformarea Aquaserv în societate comercială pe acțiuni s-a lăsat cu replici dure.

Planurile meschine ale primarului Dorin Florea au fost dejucate de consilieri. Dacă proiectul înființării operatorului regional Aquaserv nu ar fi trecut cu două treimi din voturi, județul Mureș ar fi pierdut milioane de euro. Claudiu Maior, patronul Siletina, vrea să facă o economie de 7 milioane la o investiție de 20 de miliarde, preferând niște autobuze mai proaste unor mașini Mercedes.

Nici nu a început bine ședința, că trupa municipală s-a și luat la harță. Mărul discordiei a fost scoaterea mai multor puncte de pe ordinea de zi, în ideea de a fi discutate în cadrul unei alte ședințe de CL, ce urmează să se desfășoare abia în cursul zilei de marți. Până la urmă, după o dispută intensă, consilierii au votat ca să se discute toate punctele de pe ordinea de zi, pentru ca ulterior să revină asupra deciziei.

A urmat demisia consilierului Molnar Gabor din cadrul comisiei ce se ocupă de problema unei clădiri din Complexul de Agrement Weekend, pe motiv că “timp de șase luni comitetul nu a făcut nimic”. Prin demisia lui Molnar locul în comisie a fost luat de Bakos Levente. După ce s-au lămurit și aceste probleme, consiliul a trecut la discutarea problemei Aquaserv, care inițial nu figura printre punctele de pe ordinea de zi.

Florea vrea Aquaserv pe butuci

Încă de la început, omiterea proiectului de hotărâre privind aprobarea reorganizării RA Aquaserv în societate comercială pe acțiuni și asocierea CL Târgu Mureș cu CJ Mureș și cu consiliile locale din Sighișoara, Reghin, Luduș, Târnăveni, Iernut, Cristuru Secuiesc și Toplița, în vederea înființării operatorului regional pentru serviciile publice de alimentare cu apă, canalizare și epurarea apelor uzate, a ridicat multe semne de întrebare. Se poate spune că această omitere a fost una tendențioasă, având în vedere că se știa faptul că dacă acest proiect nu ar fi fost luat în discuție în cadrul ședinței și nu întrunea două treimi din votul consilierilor, am fi putut spune adio celor șapte milioane de euro care trebuiau să ajungă în județul Mureș prin programul SAMTID.

O propunere mai mult decât interesantă a avut independentul Doru Oprișcan, care a sugerat ca operatorul regional să nu se facă prin reorganizarea RA Aquaserv, urmând ca Regia să devină simplu acționar la noua societate. În acest caz, dat fiind că termenul de înscriere la Registrul Comerțului a noii societăți comerciale este 15 mai, cu siguranță că fondurile SAMTID ar fi fost pierdute. Cine ar fi avut însă de câștigat? O ipoteză plauzibilă ne conduce la primarul Dorin Florea, în a cărui directă subordine este Aquaserv-ul. Dacă proiectul SAMTID cădea, dar pentru că toate celelalte localități își dăduseră acceptul, operatorul regional s-ar fi făcut. În lipsa fondurilor europene, ar fi fost mai mult ca sigur o nereușită. În acest fel, valoarea de piață a Aquaserv, de acum societate comercială, ar fi scăzut mult, iar primăria ar fi fost îndreptățită să încerce să scape de pagubă, prin vânzarea societății. Se leagă?

Cum socoteala de acasă nu se potrivește însă cu cea din târg, propunerea lui Oprișcan a fost respinsă și a trecut de voturile consilierilor la mustață.

Cine vrea spațiul Ligii?

Prelungirea contractului de închiriere a spațiului unde funcționează Liga Pro Europa pentru încă un an (deși legea permite cinci ani) a stârnit din nou controverse, consilierii considerând că acesta este mult prea mare pentru nevoile Ligii. Cele două variante de lucru au fost fie prelungirea contractului în forma sa actuală, adică pentru toți cei 146,53 mp cât însumează spațiul aflat la dispoziția LPE în clădirea din Piața Trandafirilor nr. 5, fie împărțirea acestuia cu alte două ONG, Ligii urmând să-i revină doar 53,41mp. Până la urmă consilierii nu au avizat nici una dintre cele două variante, prin urmare LPE a rămas fără spațiu. Istvan Haller, coordonator al Biroului pentru Drepturile omului din cadrul LPE, prezent la ședința CL, a atras consilierilor atenția asupra greșelii pe cale să o comită: “Atragem anual 150.000 de euro, derulăm programe și avem activități în domeniul apărării drepturilor omului, educative, interculturale. În acel spațiu își desfășoară activitatea 12 persoane și abia ne ajunge. Avem și o editură, tot în acel spațiu. Desființarea Ligii ar afecta imaginea orașului”.

După ce au realizat că făcuseră o greșeală, consilierii au vrut să rectifice, numai că un proiect de hotărâre respins nu mai poate fi votat în cadrul aceleiași ședințe.

Prin urmare, consilierii au considerat că au votat pentru amânare și urmează ca problema Ligii Pro Europa să fie luată din nou în discuție în viitorul apropiat.

Dacă mai punem la socoteală și afirmația lui Haller că încă înainte ca acest proiect de hotărâre să fie pus pe ordinea de zi și să fie discutat, cei de la SC Locativ SA au venit cu o somație pentru evacuarea spațiului, ne putem aștepta să existe și niște jocuri de culise.

Aflați într-o stare de confuzie totală după această desfășurare a evenimentelor, o parte din consilieri și-au propus să meargă într-o zi la Ligă să se lămurească și ei în legătură cu ce se întâmplă acolo.

Maior își bate joc de târgumureșeni

Deși consiliul a votat încă la începutul anului alocarea a 20 de miliarde de lei pentru achiziționarea unor autobuze, consilierul PPRM Claudiu Maior, patronul din umbră al Siletina, nu a reușit încă să le cumpere. Așa că în ședința de joi a pus din nou pe tapet această problemă, aducând în fața consilierilor două variante pentru achiziționarea acestor mașini, cerându-le o decizie, pentru a putea întocmi caietul de sarcini. Cele două variante sunt fie achiziționarea unor autobuze Mercedes, la 117.000 de euro bucata, fie a unora mai ieftine, dar mai puțin performante. Cum diferența de preț este de numai 50 de euro la bucată (!!!), și având în vedere că din 20 de miliarde se puteau cumpăra patru mașini, economia pe care o propune Claudiu Maior ajunge la amețitoarea sumă de 200 de euro, adică puțin peste 7 milioane de lei. Consilierii nu s-au pronunțat încă, dar rămâne de văzut cum o vor face și ce se ascunde în spatele acestei afaceri.

Cristina CORNEA

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close