Uncategorized

Documentar românesc promovat în Siberia

Noua productii având ca subiect România si realitatile românesti, semnate, în majoritatea lor, de celebri regizori români, dar si de câtiva realizatori straini, vor fi prezentate în perioada 4-8 septembrie, în cadrul festivalul “International Meetings in Siberia” de la Novosibirsk, Rusia, au anuntat reprezentantii Studioului Astra Film din Sibiu. “Meetings in Siberia” este cel mai important festival al imensei regiuni siberiene, iar prezenta programului românesc pe post de invitat special al evenimentului este o premiera. “Este un prilej inedit pentru cultura româna sa fie prezentata în capitala Siberiei, în afara regiunii obisnuite ale promovarii, unde ne straduim sa fim prezenti (zona: Europa si America de Nord). Documentarul, muzica româneasca, si expozitia de fotografie, “Transilvania mea”, vor crea un program cu siguranta pe masura asteptarilor în Novosibirsk, unde cultura alternativa este îndragita”, a declarat Dumitru Budrala, director Astra Film.

Programul special propus de Astra Film pentru Rusia include o selectie a documentarelor de succes produse în ultimii ani, productii semnate de regizori deja consacrati prin premiile internationale obtinute (Alexandru Solomon, Thomas Ciulei, Dumitru Budrala, Alexandra Gulea, Angus Macqueen, Ambrus Emese). Aceste filme au fost proiectate la editiile Festivalul Astra Film de la Sibiu. Cu o tematica diversa, filmele abordeaza diferite aspecte ale realitatilor românesti: traditie si schimbare, fenomenul migratiei si efectele globalizarii, profesii traditionale în contextul modernitatii, marginalizarea populatiei de etnie roma. Proiectiile vor fi urmate de dezbateri, la care vor participa cineasti, studenti si invitati.

Documentarele românesti vor fi însotite de expozitie foto despre Transilvania, continând 200 de lucrari si muzica traditionala sustinuta Fanfara 10 Prajini si de grupul Minisatul Sf. Andrei condus de profesorul Sorin Apan. Acest eveniment face parte din proiectul “Astra Film descopera România!” si are ca scop promovarea creatiei cinematografice documentare românesti ca mijloc de cunoastere si întelegere a realitatilor contemporane din România la nivel international.

În 2008, dupa Cracovia, Paris si Torino, Astra Film poposeste în septembrie, în inima Rusiei, în Siberia, la Novosibirsk. Proiectul mai include organizarea unui eveniment similar în Poznan, Polonia si este organizat de Astra Film cu sprijinul Institutului Cultural Român. Studioul Astra Film de la Sibiu a obtinut în 2002, premiul de excelenta pentru cel mai bun proiect cultural din România, în cadrul Galei Societatii Cilve. Anul acesta, la aceeasi gala, Astra Film a luat marele premiu la sectiunea “arta si cultura” pentru cel mai bun proiect cultural din România, în anul 2007. (S.T.)

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close