Editorial

Eroii sunt oameni normali

Dacă ar fi să judecăm după criteriile visului socialist, eroii rezistenÈ›ei anticomuniste au fost oameni conservatori, elemente care se opuneau progresului. Dintr-o perspectivă eroico-mitizantă, provenită, până la urmă, tot pe filiera regimului, ar fi niÈ™te super-eroi legendari înfăÈ™uraÈ›i în aura viitorului. Legătura de aur a poporului român cu mirificul interbelic. 

Lista perspectivelor poate continua: contestarea e la modă, mila de emisiune de divertisment, la fel, respectul oficios de comitet È™i comisie, aÈ™iÈ™derea. Colocvial se poate traduce: ia, mai lasă-mă cu ăÈ™tia + vai, săracii + respect domn deÈ›inut. +++ È™i iarăÈ™i plus: să nu ne uităm eroii!!!

Ce-ar fi, mă-ntreb, să nu ne uităm oamenii? Pentru că, la drept vorbind, nu È™tiu cine a mai avut răbdare să-i asculte.

Eroii, sunt, în primul rând, oameni care au suferit enorm pentru că visau altceva decât decretase partidul. Și oameni care au o poveste de spus. Ne-uitarea, i-a făcut pe mulÈ›i dintre ei să scrie. Și nu doar pe foÈ™tii deÈ›inuÈ›i, ci È™i pe gradieni. PoveÈ™tile lor, însă, nu se reduc doar la perioadele de detenÈ›ie, ci au continuat È™i după aceea.

Până la urmă, din ce È™tiam din povestite, din ce mai citisem È™i în urma documentării pentru primul număr al revistei ERA.Zi de zi – Eroii rezistenÈ›ei anticomuniste, una dintre multe, multele concluzii ale acestei poveÈ™ti ar putea fi: un vis oricât de frumos ar fi, dacă È›ine la nesfârÈ™it se transformă în coÈ™mar. 

Un coÈ™mar cu atât mai dur cu cât eÈ™ti obligat să-l visezi împreună cu toÈ›i concetăÈ›enii tăi, iar când o È›ară visează în bloc caelaÈ™i coÈ™mar, în timp ce locuitorii È›ării respective sunt oprimaÈ›i, abuzaÈ›i, uciÈ™i, doar pentru că au probleme cu somnul sau cu conexiunea la halucinaÈ›ia oficială, atunci vorbim deja despre o realitate crudă. O realitate prea crudă, atât de naturalistă în exprimarea ei, încât depăÈ™eÈ™te absurdul, suprarealismul È™i fantasticul, re-întorcându-se ca o amintire dintr-o altă lume. O lume compusă doar din oameni È™i de o parte È™i de alta a baricadei, oameni care i-au fost deopotrivă victime.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close