Editorial

Exemple date, dar neînvăţate de suporteri

mihai_veres_poza_noua-jpgIubitorii de sport în general, microbiştii în special, urmăresc cu mare atenţie competiţiile internaţionale şi meciurile din campionatele puternice ale Europei, sau chiar cele din America de Sud, în ciuda faptului că cele transmise în direct pot fi vizionate doar în toiul nopţii. Unii dintre aceştia se pretind suporteri, dar aici nu vorbim doar despre amatorii de fotbal. Merg la meciuri, unii sunt chiar abonaţi, pot fi consideraţi într-adevăr suporteri, cu condiţia să se comporte adecvat. Cel care îi apostrofează pe jucătorii ai cărei echipă se pretinde suporter după doar câteva minute, sau la orice execuţie nereuşită nu mai este demn de a fi numit aşa. Consideră că este dreptul său să pretindă spectacol pentru banii daţi. Aceştia, deşi urmăresc jocurile din campionatele occidentale, nu au învăţat lucrurile pe care ei înşişi le pot constata şi care sunt preţuite de cei care ştiu să aprecieze lucrurile pozitive. Suporterii echipelor îşi încurajează formaţia favorită până în ultimul minut, indiferent de scor.

Pentru a nu fi considerat partizanul lui X sau Y, n-am să dau numele sau echipa, în urmă cu ceva timp, era prezentat un conducător a unui club celebru din Europa care îşi cumpăra bilet de intrare la meciul echipei sale! Evident, mulţi vor spune că îşi permite. Adevărat, dar în schimb acel preşedinte dădea un exemplu şi descuraja pe oricine să apeleze la cei din anturajul clubului să-i faciliteze intrarea. Mai mult, recent auzeam de la cineva că la partidele unor echipe importante din campionatele vestice este greu să-ţi procuri un bilet doar înainte de meci. Dacă ai face la noi raportul dintre posesorii de abonamente sau bilete şi numărul spectatorilor din tribună, ai ajunge la concluzia că nu prea avem adevăraţi suporteri, sau nu prea mulţi. Există invitaţii care sunt oferite firmelor care sprijină echipele, dar mai sunt şi mulţi care mai bine renunţă dacă nu pot intra gratis. Se mai consideră suporteri! Membrii galeriei sunt singurii care-şi încurajează echipa, atâţia câţi sunt ei, excepţie face baschetul. Este forba de fotbal, la altele nu sunt galerii, cu excepţia câtorva persoane la handbal. Ei beneficiază de intrare liberă, dar nu numai. Unii, repet, unii doar pentru asta fac parte din acel grup.

Un lucru pe care l-am constatat cu uimire: unii dintre ei nici nu cunosc jucătorii, programul sau situaţia echipei. Aceste lucruri îmi amintesc de vechea ASA. Prea puţini dintre suporterii actuali ştiu asta: erau şi atunci suporteri, era şi galerie care făcea unele deplasări. Aceia însă îşi plăteau contravaloarea transportului şi biletul la meci, acasă aveau abonamente sau cumpărau bilet şi cunoşteau foarte bine echipa. Exemple există şi la noi, cu suporteri care au intervenit pentru a ajuta la nevoie. Toate aceste lucruri ar trebui învăţate pentru a te numi suporter, nu violenţele şi comportamentul vulgar, care aduce doar prejudicii formaţiei favorite.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close