Uncategorized

Fâșia Gaza, un “nod gordian” pentru Israel

Un conflict care mocnește de mai mulți ani. În urmă cu trei săptămâni, Israelul a ales să invadeze Fâșia Gaza din dorința de a distruge definitiv mișcarea teroristă Hamas. Rezultatul? Peste o mie de morți și alte câteva mii de răniți, precum și imense pagube materiale. Însă, cel puțin în faza actuală a conflictului, Hamas este departe de a fi distrusă definitiv. La nivel declarativ, lumea arabă pare că strânge rândurile, mai ales după ce din zona de conflict au parvenit știri care arată că există foarte multe victime colaterale, iar populația civilă trece prin mari încercări.

În timp ce o misiune a UE a încercat fără un succes deosebit să asigure încetarea focului în zonă, președintele Egiptului a găzduit pentru discuții o delegație a Hamas. Concomitent cu aceste eforturi diplomatice președintele Franței, Nicolas Sarkozy, a îndemnat la abținere din partea ambelor părți. În schimb, premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat că atitudinea Israelului nu va rămâne nepedepsită. Cu puțin timp înainte de a părăsi Casa Albă, Geoge W. Bush a declarat că Hamas este singura responsabilă pentru izbucnirea conflictului din zonă. Declarațiile atât de diverse din punct de vedere al conținutului ar putea fi urmate de acțiuni concrete care ar putea izola Israelul în zonă și ar tensiona și mai mult relațiile acestui stat cu alte state din lumea arabă sporind manifestările anti-semite în plan internațional.

Hamas – scurtă radiografie a unei mișcări teroriste

Înființată în 1987, odată cu izbucnirea Primei Intifade, Hamas este rezultatul eforturilor depuse în acest sens de șeicul Ahmad Yasin și Muhammad Taha, membri ai aripii Fraților Musulmani, organizație care acționa în Fâșia Gaza. Un an mai târziu a fost publicată Carta Mișcării Hamas care, în cele 36 de articole pe care le conține, îi reflectă în primul rând ideologia, dar și obiectivele. Potrivit dreptului musulman, teritoriul statului Israel este considerat a fi teritoriu islamic și drept urmare orice compromis cu acest stat este respins. Potrivit ideologiei Hamas, modalitatea cea mai eficientă de rezolvare a problemei palestiniene este terorismul încurajând în acest fel acțiunile sinucigașe, violențele împotriva forțelor de poliție și a celor militare israeliene, dar și a civililor. Rezultat al terorismului promovat de Hamas, din anul 2000 și până în iulie 2008, victimele acestei organizații se ridică la circa 1200 de israelieni. Deși în anul 2006, Hamas a câștigat alegerile din Fâșia Gaza, acțiunile teroriste ale acestei organizații au continuat cu aceași intensitate. După ce în anul 2003, liderul fondator Ahmad Yasin a fost asasinat, iar un mai târziu a fost asasinat și succesorul său Abdel-Aziz Rantissi, s-a decis păstrarea secretului privind numele conducătorului organizației. Se pare însă că în acest moment, organizația Hamas are o conducere colectivă formată din Haniyeh, Mahmud Zahhar și Sayyd al Siyam.

Hezbollah ar putea să

profite de situație

și să atace Israelul

În prezent, în Fâșia Gaza se află desfășurate forțe militare impresionante: peste 4500 de soldați israelieni, circa 800 de tancuri, iar acțiunile acestora sunt susținute de aviația israeliană. În urmă cu o săptămână, Amos Yadlin, șeful Mossad, a anunțat posibilitatea unui atac la frontiera israelo-libaneză din partea grupării șiite libaneze Hezbollah, apropiată de Hamas. Potrivit înaltului responsabil al Mossad, miliția șiită libaneză pro-iraniană ar putea deschide un al doilea front folosind ca pretext ofensiva militară israeliană declanșată la 27 decembrie împotriva Hamas. Drept urmare, Israelul a decis să mobilizeze zeci de mii de rezerviști, iar aceste efective ar putea fi destinate parțial pentru apărarea frontierelor de nord ale țării în cazul unui atac din partea Hezbollah. Liderul acestei organizații, Hassan Nasrallah, a afirmat recent că în sudul Libanului milițiile șiite sunt în stare de alertă, dar liderul islamist nu a amenințat cu implicarea Hezbollah în acest conflict. Este însă evident faptul că acest conflict afectează și teritoriul Libanului, țară unde sunt cantonate cele mai importante forțe ale Hezbollah susținute financiar de Siria și de Iran. Premierul libanez Siniora a declarat că “Toată lumea trebuie să ne ajute să dezarmăm Hezbollah. Hezbollah a devenit un stat în stat. Suntem cu toții conștienți că este o problemă serioasă. Nu este un secret că Hezbollah urmează scopurile politice fixate de la Damasc și Teheran”. Conflictul din Fâșia Gaza este departe de a se fi încheiat, iar rezultatele sunt și mai departe de așteptările preconizate. Mai mult decât atât, o criză alimentară de proporții se prefigurează în Fâșia Gaza, adăugându-se la cea deja existentă în Liban. Concomitent cu această situație, sporesc și problemele de imagine ale statului Israel, astfel încât în întreaga lume atitudinile anti-semite cresc în intensitate.

Nicolae BALINT

nicolae@ziaruldemures.ro

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close