Uncategorized

Fața hâdă a sistemului

O știre care a trecut în presa clujeană aproape neobservată. Firește, cu excepția organului DIICOT Cluj – Evenimentul Zilei. Horea Oltean, locțiitorul șefului BCCO Cluj și ofițerii Petru Filip și Alin Pintican sunt urmăriți penal de DNA pentru luare de mită și favorizarea infractorului. Cei trei erau cercetați penal încă din martie 2006 de Direcția Națională Anticorupție. Li s-a adus la cunoștință acuzația încă din primăvara anului trecut, iar acum au fost informați că s-a început urmărirea penală.

E grav când adjunctulului lui Toma Rus i se aduc asemenea acuzații, e și mai grav când alături de Oltean mai sunt acuzați doi ofițeri. Aceștia toți sunt oamenii de încredere ai fostului comandant de la Crimă Organizată. Semnele de întrebare încep de aici.

De ce acești oameni, Oltean, Filip și Pintican au fost detașați de Toma Rus pe lângă procurorul Hrudei, care i-a delegat a se ocupa de ziariștii de la Gazeta? De ce, după ce Toma Rus a fost informat încă din martie anul trecut că acești ofițeri, în frunte cu adjunctul său Olteanu, sunt cercetați de către DNA, i-a lăsat tot pe aceștia ca să adune date despre Cazul Gazeta și nu le-a întrerupt detașarea la DIICOT?

Răspunsurile sunt logice și de bun simț. Comisarul șef Toma Rus avea nevoie de oameni compromiși, care să execute, fără crâcnire, ordinele sale.

Să nu uităm că atunci când am fost arestați, noi, periculoșii “infractori” de la Gazeta, la dosar existau doar cinci așa zise plângeri împotriva noastră. Atât au adunat împotriva noastră vajnicii polițiști, arând, în lung și în lat, județele Cluj și Bistrița-Năsăud.

Dar despre modul de operare al acestor polițiști am reușit să aflăm mai multe. În luna septembrie a anului trecut, am aflat că suntem anchetați în secret de DIICOT. De unde? De la un bistrițean de nădejde, Ioan Purcșa, care îl suna disperat pe Dorel Vidican, spunându-i că patru polițiști din Cluj – Oltean, Filip, Pintican și Bălaj tot vin peste el la firma din Beclean ca să declare că a fost șantajat de Gazeta de Bistrița pentru a-și face reclamă în ziar. Bineînțeles, Purcșa nu a dat nicio declarație incriminatoare atunci, ba mai mult, ne-a anunțat și a făcut să ne parvină o copie a procesului verbal prin care el se obliga să nu divulge nimic despre discuția avută cu polițiștii de la DIICOT, hârtie care, de altfel, se află la dosarul cauzei. Încă de atunci, Purcșa a fost amenințat că va fi acuzat de favorizarea infractorului dacă ne va comunica ceva. Fiind un om de omenie, a făcut-o, totuși. A urmat arestarea noastră pe 30 octombrie, iar pe 2 noiembrie, Purcșa a fost audiat la DIICOT Cluj și amenințat că va fi arestat de către procurori. A dat o declarație în care recunoaște că a fost șantajat de către… directorul executiv al Gazetei de Bistrița. Adică tocmai de acela pe care îl anunțase cu trei luni înainte de existența dosarului și căruia îi trimisese copia actului întocmit de polițiști. Iată, deci, cine practică, în modul cel mai clar, șantajul – ofițerii de poliție și procurorii DIICOT. Sigur că aceste lucruri vor ieși la iveală în timpul cercetărilor judecătorești. Acesta este un exemplu grăitor în care Parchetul, pur și simplu, a falsificat probele, obligând, prin șantaj, oamenii să declare minciuni. Tot subinspectorul Filip este cel care mi-a cerut să divulg date compromițătoare despre un deputat, despre doi judecători, despre oricine știu ceva. Evident, l-am trimis la plimbare pentru că nu știu nimic compromițător despre ei și nu am ce negocia pentru că sunt nevinovat. Tot Filip s-a interesat de starea sănătății Mirunei, fata de un an și opt luni al lui Dorel Vidican și tot el l-a mințit că fiul lui este grav bolnav. Totul pentru ca noi, cei de la Gazeta, să mințim, să spunem orice despre “țintele” DIICOT-ului. Iar aceștia, dacă noi am fi cedat, în stilul proceselor staliniste am fi spus orice, să se poată împăuna cu rezultatele, vezi Doamne, ale luptei anticorupție. De aici și dorința de a-i lega pe deputatul Daniel Buda și pe primarul Emil Boc de dosarul Gazeta. Cei doi nu sunt șantajabili, deci trebuie calomiați, legați de acest nefericit caz Gazeta. Pentru că cei doi n-au afaceri, n-au slăbiciuni ascunse, deci cu ei nu se poate negocia. Folosesc termenul de “a negocia” cum îl folosesc mafioții care ne-au băgat pe noi la închisoare. Până la urmă, Justiția va învinge ca și în cazul prietenilor mei Dan Pârcălab, Aurelian Grama, Anca Cocuț și Dorel Vidican. Iar procesul va arăta fața hâdă a delatorilor și nevinovăția noastră.

Liviu MAN

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close