Administratie

Festivalul Văii Mureşului, pilon de cultură

aqua005Cele mai alese costume populare. Boţe ( mămăligă cu brânză) la grătar, vişinată de Bistra. Pâine pe foi de varză, coaptă în cuptor tradiţional pe lemne. Cântec şi joc românesc în cea mai pură formă. De la mama lor, cum se spune în popor. Mureşenii în strai de sărbătoare, pentru a XI-a oară consecutiv la Festivalul Văii Mureşului, al cărui start festiv s-a dat sâmbătă, 25 iulie, pe platoul generos „La alei”, situat între satul Gălăoaia şi Răstoliţa. Un eveniment care însufleţeşte de ani de zile pitoreasca vale a Mureşului, graţie unui grup de comunităţi dedicate, la care au aderat mai multe comune, precum şi 2 oraşe din zonă.

aqua011Celebrând darul vieţii

Participanţii, reprezentanţi ai comunelor Stânceni, Lunca Bradului, Răstoliţa, Deda, Ruşii Munţi, Aluniş, Vătava, Suseni, Petelea şi Suseni, şi ai oraşelor Reghin şi Topliţa, formând cu toţii o comunitate sub coordonarea Consiliului Judeţean Mureş, s-au reunit cu toţii, fiecare cu ce are mai bun şi mai reprezentativ. Cu tot ce are fiinţa neamului mai bun. „O unitate de cuget şi simţire românească. Celebraţi darul vieţii sărbătorind româneşte”, a spus Î.P.S. Irineu, prezent pentru a sublinia importanţa şi solemnitatea evenimentului. Prefectul judeţului, dr. Lucian Goga, sighişorean la origine, a lăsat frumosul festival medieval pentru a lua contact cu autenticul românesc. „Am ţinut să particip, pentru prima oară în calitate de prefect pentru că sunt un mare iubitor al costumului popular şi al tradiţiilor româneşti. Faceţi aici un lucru minunat pe care instituţia pe care o reprezint o susţine pentru continuitatea acestui minunat festival pe aceste pământuri binecuvântate de Dumnezeu. Dumneavoastră sunteţi cei care faceţi legătura între trecut, prin prezent şi către viitor”, a spus prefectul de Mureş.

aqua013Nicăieri nu-i ca în Ardeal

Acest festival se năştea în urmă cu 11 ani ca o necesitate a valorificării tradiţiilor şi a valorii reale ale acestei zone, a amintit Ministrul Apărării, Mircea Duşa, prezent la rândul lui în calitatea de care este mândru, cea de topliţean. Iar faptul că românismul are un important leagăn în zonă este demonstrat de toate descoperirile arheologice. „Documentele scrise atestă faptul că românii sunt aici de mii de ani şi că aici în această zonă au format o cultură, au format tradiţii”, a remarcat Duşa. Iar aceste tradiţii sunt puse în valoare an de an la acest festival. Mircea Duşa a amintit şi de apropiatul centenar al Marii Uniri şi de necesitatea ca evenimentul să găsească o Românie puternică. În opinia acestuia, casele specifice fiecărei localităţi tocmai asta fac, amintesc de ce este cu adevărat important şi de apreciat. „Îmi face mare plăcere să revin de fiecare dată la acest festival şi să fiu împreună cu dumneavoastră. Peste tot este frumos, dar aici mă simt acasă. Ca în Ardeal nu este nicăieri, şi nicăieri nu-i ca în acest defileu Topliţa – Deda”, a încheiat Ministrul Apărării.

aqua020Mult suflet dar şi trudă

Un festival organizat cu mult suflet, dar şi mai multă trudă din partea organizatorilor, în opinia preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre. „Ospitalitatea noastră, a ardelenilor este unul dintre lucrurile care ne diferenţiază de alte popoare. Ni se pot reproşa multe. Ni se poate reproşa că nu suntem suficient de puternici, că suntem schimbători, că nu ducem lucrurile la bun sfârşit. Un lucru ne face totuşi mai puternici, anume faptul că avem o ancoră în tradiţia noastră românească”, a remarcat Dobre. Acesta a cerut cu această ocazie colaborarea tuturor mureşenilor pentru a susţine candidatura municipiului reşedinţă de judeţ, împreună cu Sighişoara şi Sovata, pentru titlul de capitală culturală a Europei în 2021. „O convergenţă extraordinară a tuturor forţelor. Cred că dacă în 2021 municipiul Târgu -Mureş va fi capitală culturală, judetul Mureş va avea o cu totul altă direcţie, o direcţie pe care ne-o dorim cu toţii. Vă rog pe voi, toţi cetăţenii judeţului Mureş, să ne sprijiniţi, pentru că aşa cum judeţului Sibiu i s-a schimbat destinul după ce fost capitală culturală, aşa ne dorim noi ca şi judeţul Mureş să aibă un destin mult mai bun. Aici vorbesc despre o dezvoltare economică, despre venituri mai bune, vorbesc despre locuri de muncă”, a precizat Dobre.

aqua028Pilon de cultură în sprijinul candidaturii

Judeţul Mureş are şanse să devină un leagăn al culturii europene în 2021, iar Festivalul Văii Mureşului va fi un important pilon de cultură în dosarul de candidatură care urmează să fie depus în octombrie. Asta şi pentru că întreaga atmosferă a Festivalului s-a înscris într-o notă de cultură autentică. De la mâncare la straie, de la meşteşuguri la artă populară, sporturi tradiţionale sau distracţie, notele false au fost excluse de către organizatorii grijulii. Iar amatorii de autentic se pare că se înmulţesc de la an la an, cel puţin aşa spun toţi cei care au însufleţit casele alegorice, ca într-un adevărat muzeu viu.

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close