Sport

Fetele de la BC Sirius reușesc promovarea în Liga Națională

baschet feteDupă 9 ani de la înființarea clubului feminin de baschet, BC Sirius Târgu-Mureș a obținut duminică o promovare istorică în elita baschetului feminin românesc. Mureșencele au câștigat detașat grupa I a Ligii I și au obținut organizarea turneului de promovare în Liga Națională. Se aștepta la un turneu câștigat la pas, cu favorite certe. Nu s-a petrecut însă așa. Toate cele șase partide ale turneului desfășurat de vineri până duminică în Sala Sporturilor din Târgu-Mureș au fost neașteptat de echilibrate, cu răsturnări de scor și victorii surprinzătoare ale echipelor considerate „victime sigure”, sau mai greu obținute de către favorite. Alături de echipa mureșeană au mai participat pentru cele două locuri promovabile formațiile Universitatea CSM Oradea, adversara din grupă, Politehnica Național Iași și KSE Târgu-Secuiesc din grupa a II-a. Echipa mureșeană a câștigat toate cele trei jocuri, dar de fiecare dată cu emoții. Promovarea s-a decis în ultimele minute ale turneului.

 

bc sirius 4Mult mai greu decât era de așteptat

Prima zi a turneului a oferit un meci de deschidere cu o răsturnare spectaculoasă de scor în ultimul sfert. Echipa ieșeană a întors rezultatul în ultimul act de la 48-56 la 58-56, cu trei reușite de 3 puncte și o aruncare liberă. Finalul a fost unul echilibrat, dar echipa care a venit din urmă s-a impus cu 69-65. Cu două victorii în fața orădencelor în campionat, BC Sirius pornea favorită certă, mai ales din postura de gazdă. A condus după primul sfert cu 17-11, dar a avut emoții pentru obținerea victoriei, deoarece bihorencele au redus la un singur punct diferența în ultimul act. Revenirea mureșencelor la chiar peste 10 puncte s-a datorat în special lui Gál Emese (foto), cu reușitele sale de la distanță, patru la număr, care au dus scorul la 48-37. Oaspetele au redus la 51-50 la jumătatea sfertului și partida se anunța mai dificilă decât era de așteptat. BC Sirius s-a desprins din nou, dar greșelile din final au făcut ca victoria să fie obținută la un singur coș diferență (60-58).

Rezultatele celei de-a doua zile au complicat și mai mult lucrurile. Echipa din Târgu-Secuiesc a fost mai concentartă spre final cu ieșencele și s-au impus cu 67-60. BC Sirius a oferit noi emoții suporterilor. Ieșencele au condus majoritatea timpului și a fost nevoie de câteva sclipiri ale căpitanului Janina Simionca pentru a reveni la conducere. BC Sirius a câștigat cu 56-51, dar nicio echipă nu era promovată, niciuna eliminată.

BC Srius1În ultima zi a turneului echipa din Iași avea o nevoie de victorie cu orădencele. În cazul unei victorii a acestora din urmă, singurul lucru cert era promovarea mureșencelor, care rămâneau singurele cu două victorii. Oradea a cedat cu ieșencele cu 54-56. Moldovencele au pierdut trei dintre sferturi, la diferențe minime, dar și-au asigurat victoria după primul, câștigat cu 17-9, gestionat în următoarele. În jocul de închidere al turneului, mai rămâneau doar trei echipe în calcul, Oradea fiind eliminată. Un eșec la peste 6 puncte al mureșencelor aducea promovarea echipelor din Târgu-Secuiesc și Iași. Calcule s-au făcut în toate cele trei tabere. BC Sirus putea câștiga locul I cu o victorie, dar a doua promovată depindea de eventuala diferență de scor, în cazul unei victorii a adversarelor. La un eșec sub 6 puncte, Iașiul însoțea Mureșul în Ligă, la doar 5 moldovencele erau eliminate, iar la una mai mare gazdele ratau ocazia istorică a promovării. Meciul de închidere n-a fost nici el unul ușor, rezultatul fiind deseori unul care părea că poate fi ușor întors. Importanța partidei a influențat evoluția echipelor. La jumătatea primului sfert putea fi consemnat un scor mai degrabă de la junioare. Era abia 4-1 și sfertul s-a încheiat 10-10, arătând o echipă oaspete mult mai mobilă, superioară la recuperări, în ciuda gabaritului inferior. Mureșencele s-au mobilizat și, în ciuda numeroaselor erori individuale, înregistrate din fericire pentru ele și în tabăra adversă, au reușit să se desprindă periodic la diferențe care păreau decisive. Totuși, aproape de intrarea în jumătatea ultimului sfert diferența era de doar 1 punct (33-32). Era greu de întors, iar desprinderea care a urmat a dezarmat practic echipa oaspete și BC Sirius s-a impus cu 50-37, câștigând turneul.

Promovarea va aduce însă mai mult ca sigur câteva modificări esențiale în lot, dar va cere și mult mai multă muncă din partea celor cărora li se acordă credit, dar mai au de confirmat.

Lotul antrenorului Steff Zakariás le-a avut în componență pe următoarele jucătoare: Janina Simionca, Antonia Radu, Meszáros Kata, Alina Pop, Gál Emese, Parajdi Tékla, Bartha Borbála, Balogh Andreea, Ivácson Zsuzsánna, Pálfi Tünde, Andreea Feises, Gombos Andrea.

BC Sirius Târgu-Mureș și-a văzut duminică visul cu ochii, promovarea în Liga Națională. Alb-roșiile au încheiat, la fel ca și grupa I din care au făcut parte în Liga I, pe prima poziție.

bc sirius2Mai lăudabil este faptul că aceast lucru a fost reușit cu jucătoare localnice, din Târgu-Mureș, județ sau din apropiere. Câteva dintre jucătoare au evoluat în edițiile trecute la alte echipe, orașul nemaiavând echipă în primul eșalon, iar acum au revenit „acasă”, pentru a pune umărul la obținerea acestei performanțe istorice pentru club. Printre acestea se numără Gál Emese, Bartha, Borbála, Meszáros Kata, printre cele mai experimentate, dar nu în ultimul rând, Janina Simionca (foto). Aceasta din urmă a evoluat până acum mai mult în prima divizie, dar departe de casă, ultima dată la Craiova. Revenită în orașul natal, a devenit căpitanul echipei. „Pentru noi a fost un sezon greu, chiar dacă am pierdut un singur meci. Acest turneu a fost foarte încărcat de emoții, evoluând în fața fanilor noștri. După cum s-a văzut, am terminat cu brio, pe primul loc, așa cum ne-am dorit. Asta înseamnă calificarea în Liga Națională, o mândrie pentru noi și pentru oraș, pentru generațiile de fete care sper că vor veni din spate. Pentru mine personal, această performanță are o semnificație aparte, deoarece este primul an an care evoluez în orașul natal. Este adevărat, am avut emoții și poate nu trebuia, fiind pregătite mult mai bine fizic și tehnic decât adversarele. Poate ne-au copleșit emoțiile evoluând acasă, dar fanii ne-au încurajat pe tot parcursul turneului și asta ne-a ajutat mai degrabă. A fost o experiență frumoasă pentru mine și mă bucur că am putut contribui la calificarea echipei în primul eșalon al baschetului românesc”, au fost cuvintele încărcate emoție ale căpitanului de echipă.

bc sirius 3O singură premiantă din echipa „campioană”

Înaintea festivității de premiere la care au fost prezentate noile promovate, clasamentul final și echipei câștigătoare i s-a oferit o cupă din care să savureze șampania pentru această performanță, s-au acordat și primiile speciale ale turneului: pe posturi, cel de goșgeter, precum și echipa turneului. Un lucru oarecum curios, din lotul primei clasate, a așa zisei „campioane”, niciuna din jucătoare nu a făcut parte din cvintetul ideal. Cel mai bun „5” le-a avut în componență pe: Iringo Debreczi (ACS KSE Tg Secuiesc), Helga Csurulya (ACS KSE Tg Secuiesc), Nicolett Orban (CS Universitatea CSM Oradea), Andreea Aursulesei (CS Politehnica Național Iași) și Mădălina Cioroiu (CS Politehnica Național Iași). Titlul de coșgeter nu a fost atribuit, ci câștigat, pentru numărul de coșuri înscrise, acesta revenindu-i jucătoarei Iringo Debreczi (ACS KSE Tg Secuiesc), cu 63 puncte. „Cea mai de perspectivă jucătoare” a fost considerată cea a echipei din Oradea, Nicolett Orban, iar titlul de MVP (cea mai bună jucătoare) i-a revenit luiIringo Debreczi (ACS KSE Tg Secuiesc), triplă „medaliată”. Singurul premiu special oferit mureșencelor i-a fost acordat lui Bartha Borbála (foto), cel de „Cea mai bună apărătoare”.

Echipa a intrat după acest succes într-o binemeritată vacanță, dar foarte scurtă, săptămâna viitoare urmând să-și reia antrenamentele

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close