Interviu

Ioan Stoica: “Multor politicieni le dârdâie chilotii de frica pierderii ciolanului”

A început ca o gluma la OTV. De câteva luni sondajele le dau procente halucinante. Chiar si pentru ei. În Mures au organizatii în aproape toate localitatile. si mii de membri si simpatizanti. Vorbim aici de Partidul Poporului înfiintat de Dan Diaconescu. si de al sau lider judetean Ioan Stoica.

Reporter: Cum se învârte si roata. Ieri erati un partid astazi sunteti în cautare de partid. Cum sta treaba cu înfiintarea Partidului Poporului?

Ioan Stoica: Ce sa zic si eu, faptul ca înfiintarea partidului a fost contestata si instanta nu a acceptat-o a fost o dezamagire într-un fel pentru noi. Asteptam de atâta timp sa ne începem treaba si oficial, fara statutul de partid contestat. Totusi exista si un lucru pozitiv în aceasta poveste. Toti membrii PP, de la conducerea centrala si judeteana pâna la cei din teritoriu s-au mobilizat exemplar si în câteva zile dupa decizia Curtii am strâns suficient de multe semnaturi pentru înfiintarea unui nou partid. Cu alte cuvinte am devenit mai puternici, ne-am crescut numarul simpatizantilor care, de ce nu, vor deveni noi membri. Faptul în sine, ca nu am fost acceptati ca partid sub aceasta denumire, nu schimba datele de fond ale problemei. Noi tot aici suntem, structura partidului a ramas intacta, oamenii nu s-au speriat ci dimpotriva s-au ambitionat si mai mult.
Rep.: Respingerea înfiintarii a fost întâmplatoare sau a avut cineva un interes aici?
I.S.:
Eu nu vreau sa acuz pe nimeni pentru ca nu am dovezi concrete. Dar daca ne uitam la cresterea din ultima perioada, la entuziasmul populatiei vis-a-vis de înfiintarea noastra cred ca am deranjat pe multi. Mai ales pe partidele cu statut vechi pe scena politica româneasca. Un nou partid cu peste 10 procente din intentiile de vot ar schimba cu totul jocurile din Parlament si multi si-ar fi vazut interesele periclitate. Oricum, cine ne-a dorit raul ar trebui sa stie ca de fapt nu a reusit nimic. Noi oricum ne vom înfiinta sub o alta denumire, vom participa la alegerile din anul urmator si de ce nu le vom câstiga. Cu cât suntem mai atacati si nedreptatiti cu atât devenim mai puternici. (râde) stiti mitul pasarii Phoenix. 
Rep.: Cu-i îi este frica de procentele PP?
I.S.:
Pai uitati-va cine scade acum în sondaje. Am ajuns sa depasim partide parlamentare cu state vechi în România. Noi si acum suntem în crestere în timp ce restul formatiunilor ori scad puternic, ori stagneaza. Cu siguranta multor politicieni le dârdâie chilotii de frica pierderii ciolanului. si pe plan judetean avem semnale ca se doreste o schimbare, oamenii s-au saturat de aceiasi oameni care le promit la 4 ani marea si sarea. Din fericire pentru noi suntem singurul partid nou, chiar daca în formare si acum, care nu a avut tangenta cu politica. Eu si majoritatea colegilor mei nu am facut politica si nu avem nici o urma de murdarie pe haine sau piele. Nici în suflet.
Rep.: Cât la suta este partidul în procentele pe care le aveti si cât este liderul?
I.S.:
Saptamânile trecute, s-a realizat un sondaj de opinie pe un esantion national, unde Partidul Poporului avea o intenÈ›ie de vot de 9%. Deci, suntem la nivelul unui partid parlamentar puternic, practic al patrulea partid din România, mai tare ca PRM, ca UDMR sau PC, partide care conduc sau au condus România multa vreme. Desi se vorbeste mult de Dan Diaconescu aici cred ca este vorba despre oameni. Unul dintre marii sociologi ai României din acest moment, Vasile Dâncu spunea ca “un partid sa primeasca 15% din intentiile de vot fara ca sa existe în acte trebuie sa aiba niste radacini în mintea si sufletul oamenilorâ€. si eu cred la fel.
Rep.: Sunteti ironizati ca ati aparut ca un partid „televizorâ€, într-o garsoniera din Bucuresti?
I.S.:
Nimeni nu neaga ca ideea a pornit de la un om de televiziune. si nu este nimic rusinos mai ales ca, dupa cum vedem mai recent, politica se face în talk-show-uri mai mult decât pe teren. Toate partidele au câte o televiziune care le promoveaza imaginea sau le ataca adversarii. USL-ul îi au pe cei de la Antene si Realitatea, PD-L îi au pe cei de la B1 sau 10 TV. Noi avem OTV-ul, si pe vedeta sa Dan Diaconescu. Care nici macar nu este membru al PP ci doar sustinator si viitor candidat la presedintie.
Rep.: Ati amintit de creatorul acestui partid. Dan Diaconescu este cu siguranta un personaj cel putin controversat.
I.S.:
Cine în România, la acest moment, nu poate fi catalogat drept controversat. Din perspectiva mea, Dan Diaconescu este un personaj cât se poate de normal, un om de televiziune care si-a depasit statutul din dorinta de a ajuta poporul sa-si recapete mândria, pierduta în ultimii 20 de ani. Este foarte iubit de fanii si sustinatorii sai, fapt ce se vede în periplurile sale din teritoriu. Lumea vrea sa-l vada, sa-l auda sa se asigura de faptul ca proiectul sau e unul serios. Pâna acum nimeni nu a fost dezamagit.
Rep.: Când a venit în Mures a facut o adevarata baie de multime.
I.S.:
Sincer au venit mai multi oameni decât ne asteptam. Pe lânga membrii si simpatizantii care au venit fiind anuntati din timp de eveniment, multi au participat din proprie initiativa. Fara a avea vreo treaba cu partidul. Au auzit de la prieteni, cunostinte sau de prin presa ca vine Diaconescu si au venit sa-l vada si sa vorbeasca cu el. si eu, dar mai ales el, am fost foarte impresionati de primire. Nu degeaba si-a exprimat intentia de a candidat într-un colegiu din Mures la alegerile parlamentare.
Rep.: Cum v-ar afecta o astfel de candidatura?
I.S.:
Pentru mine anuntul sau a fost o surpriza. si sincer cred ca ar fi o onoare pentru noi sa îl avem drept candidat la noi în judet. În plus ar fi o mâna de ajutor în eforturile noastre de a obtine rezultate cât mai bune la alegerile parlamentare. Eu cred ca în orice colegiu va candida, Diaconescu va câstiga cu siguranta.
Rep.: Cum stati cu organizarea. si în Mures tot cu garsoniera?
I.S.:
(râde) Sa stiti ca ne-am miscat mai bine decât credeam initial. Avem organizatii în peste 60 de localitati, în toate orasele si municipiile si nu ne oprim pâna nu o sa avem peste tot oameni de valoare. Avem sediu judetean cât se poate de decent si frumos, nu într-o garsoniera ci într-un imobil modern de pe Ghe. Doja. Avem vicepresedinti, secretari, presedinti de organizatii, sedinte saptamânale, întâlniri în teritoriu. si nu în ultimul rând avem multe simpatii în rândul masei largi a populatiei.  
Rep.: Spre surprinderea multora aveti un discurs foarte deschis spre alte etnii decât cea româna. Va asteptati sa fiti votati si de minoritati?
I.S.:
Noi am evitat sa luam calea extremismului indiferent de formele sale. Desi multi ar fi crezut ca un partid popular se va axa pe subiecte etnice pentru a fura din electoratul PRM sau PNG. Noi avem multi membri de etnie maghiara, multi simpatizanti si sustinatori care s-au îndreptat spre noi dezamagiti fiind de partidele etnice. si nici nu ma mir având în vedere modul în care UDMR îsi bate joc de propriul electorat. Eu cred ca si maghiarilor le-a ajuns cutitul la os ca si românilor, si ca povestile etnice nu o sa mai functioneze si la urmatoarele alegeri. Noi suntem deschisi, încercam sa îi ascultam, si, daca se poate sa-i ajutam pe toti indiferent de etnie.
Rep.: Veti avea candidati proprii la alegerile locale sau o sa faceti colaborari cu partide mai puternice?
I.S.:
Cu siguranta vom avea proprii candidati atât pentru functia de primari si consilieri locali cât si pentru Consiliul Judetean. Ne vom bate cu oricine pentru ca starea actuala a judetului nu mai permite continuarea bataii de joc ce se întâmpla de 20 de ani. Este nevoie de lideri curati, neatinsi de plaga coruptiei care sa curete judetul de capusele care sug, de atâta timp, sângele populatiei. Cu ghilimelele de rigoare. Aceleasi partide se perinda, aceiasi oameni conduc. Nimeni nu îi trage la raspundere pentru relele facute, niciunul nu a platit pentru faptele sale. Mureseni ar trebui sa înteleaga ca doar o schimbare radicala poate sa le aduca o clasa politica dornica sa le apere interesele.
Rep.: Sunteti o necunoscuta pentru majoritatea electoratului. Cine este Ioan Stoica?
I.S.:
În acest moment sunt avocat si om de afaceri. În trecut am lucrat mai multi ani la politia rutiera, ca om al legii. Cred ca aceste doua profesii ma favorizeaza în cariera politica, desi eu nu ma consider un politician. si nu vreau sa-mi fac neaparat o cariera din asta. Sincer m-am hotarât sa ma implic în aceasta jungla politica pentru ca este nevoie de oameni reali, cu probleme si viata reala, la nivel de conducere. Mi-am dat seama ca oameni ca mine si colegii mei mai putem sa construim o societate decenta. Cei de pâna acum au dovedit ca nu sunt capabili. În rest sunt un sot si tata fericit, am o familie frumoasa, o viata linistita si frumoasa zic eu.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close