Sport

La fileu, mai mult sub fileu

OLYMPUS DIGITAL CAMERADebutul în noua ediţie a campionatului de volei feminin a fost promiţător pentru CSU Medicina CSŞ Târgu-Mureş. Cu un lot mult schimbat faţă de ediţia trecută, în care echipa mureşeană a ocupat locul 4, cea mai bună clasare din istoria voleiului mureşean, echipa avea pentru prima dată după mai mulţi ani pe banca tehnică un antrenor român. În ultimii ani au fost sârbii Luka Valerijan şi Branko Gajic, apoi bulgarul Atanas Petrov. Din start, noul tehnician, Paul Bogdan a afirmat că noua echipă nu poate emite pretenţii la aceeaşi performanţă ca în ediţia trecută. După înfiinţarea Centrului Naţional Universitar de Excelenţă înaintea ediţiei trecute a campionatului, echipa mureşeană îşi propunea ca în doi ani să pătrundă în „careul de aşi” a campionatului, după care să atace chiar podiumul. Aceste aspiraţii erau îndreptăţite şi de rezultatele echipelor de junioare şi cadete, care în ultimii cinci ani au cam „făcut legea”, câştigând în fiecare an cel puţin un titlu, reuşind în două rânduri chiar eventul, când ambele echipe au urcat pe cea mai înaltă treaptă. Condiţiile de pregătire şi obiectivele propuse făceau clubul mureşean atractiv şi fetele din toate colţurile ţării aceeptau imediat oferta de a alege echipa cu cele mai bune perspective. Acest fapt a adus deseori şi critici, mai degrabă nefondate, de la reprezentanţi ai unor cluburi care aveau una sau două jucătoare ambiţioase, de perspectivă. Cică li se „furau” talentele, chiar dacă unica şansă a acestora de a face performanţă era aceea de a accepta oferta unui club care putea să le ofere această alternativă.

Şi totuşi, de ce nu se mişcă?

OLYMPUS DIGITAL CAMERACriza economică din aceşti ani a atins puternic multe cluburi, atât cele care se bazau pe sprijinul financiar proveniţi din bani publici, fie cele private, gestionate ca atare. Unele au şi dispărut, altele se luptă în mediocritate. Nici echipa mureşeană nu a fost ocolită. Din imposibilitatea de a putea „motiva” jucătoarele aflate în lot, CSU Medicina a pierdut câteva jucătoare de bază, unele componete ale lotului reprezentativ al României. Acestea se află în prezent la echipe de top din campionat şi „se răzbună” pe echipa mureşeană atunci când o întâlnesc. La Dinamo evoluează cu succes mureşeanca Ioana Baciu, la Blaj se află Roxana Ivanof şi Adina Salaoru, ambele cu ani buni petrecuţi alături de „mediciniste”, aflate în lotul naţional. Recent a plecat la Unic Piatra Neamţ o altă mare speranţă a Târgu-Mureşului, Lorena Ciocian. Exemeplele ar putea continua cu alte jucătoare care au venit cu mari speranţe de a face performanţă la Medicina şi au plecat dezamăgite la alte echipe, cum a fost şi o altă „tricoloră”, Alexandra Trică, sau Ioana Nemţanu, ajunsă tot la Blaj, cea care a fost desemnată MVP-ul ediţiei din această toamnă a Cupei Ardealul.

Start promiţător, continuare dezamăgitoare

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Deşi aparent întărită cu câteva jucătoare de valoare, echipa avea nevoie de omogenizare. Revenirea singurei străine din lot, ucraineanca Iulija Popova a fost un câştig, iar transferul liberoului Andreea Ispas şi a Danei Lupescu erau considerate mutări de asemenea câştigătoare. Pe ultima linie dreaptă din perioada transferurilor a fost adusă brazilianca Naiara Felix. Startul în noua ediţie a campionatului, victorie cu 3-0 la CSM Lugoj lăsa oarecum impresia că echipa are totuşi perspective şi în ediţia din care s-au disputat două etape. Adversara din etapa a doua, CSM Bucureşti, la fel ca la multe alte ramuri sportive s-a întărit consistent. Pe teren propriu, mureşencele aproape că nu au avut replică în faţa bucureştencelor, deşi până aproape de finalul primului set se părea că pot face faţă. După câteva schimburi foarte disputate şi echilibrate, cu avantaj alternativ, mureşencele s-au desprins la al doilea time-out tehnic la 16-11. Oaspetele nu reuşiseră să învingă echipa mureşeană deja de ceva vreme, mai ale pe terenul acestora. Totul s-a schimbat însă şi partida a continuat cu o dominare categorică a CSM-ului. Preluările nesigure şi atacurile blocate ale mureşencelor au făcut ca partida să se încheie cu trei seturi câştigate la 21, 17 şi 18. Se anunţă un sezon dificil pentru echipa mureşeană şi un traseu foarte scurt în noua ediţie din Challenge Cup, în care vor întâlni, în luna noiembrie, echipa israeliană Hapoel Kfar Saba. În partida de miercuri seara, Paul Bogdan a început jocul cu următorul sextet: Roxana Iancu, Florentina Ivanciu, Andreea Petra, Alexandra Pintea, Iulia Popova, Dana Lupescu şi Andreea Ispas-libero. Pe parcursul partidei au mai evoluat: Sonia Teianu, Carmen Mateiaş, Loredana Dobriceanu, Roxana Pintea-libero.

 

Liviu BORDEIANU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close