Uncategorized

Luptătorul Attila Gombos în ringul afacerilor. Cu un club privat de arte marțiale și o firmă de prot

Attila Gombos, pentru mulți, nu mai are nevoie de prezentare. A practicat artele marțiale la cel mai înalt nivel, făcând cinste Târgu- Mureșului prin numeroasele titluri obținute. Pentru cei care nu-i cunosc palmaresul, amintim cele mai importante rezultate ale sale obținute de-a lungul carierei sportive: dublu campion mondial la stilul kempo, vicecampion la unifight, dublu campion european la Wu Shu, triplu campion balcanic la kick box, 14 titluri de campion național la Wu Shu, 5 la kick box, 5 la kempo, un titlu național al României la K1 profesionist.

Reporter: Ce au reprezentat pentru tine artele marțiale?

Attila Gombos: Totul. Până ce mi-am întemeiat o familie, în 2002, artele marțiale au devenit un mod de viață pentru mine. La început, ca hobby, apoi ca meserie, dar mi-au influențat în mare parte viața.

Rep.: Percepția publicului față de artele marțiale este în mare parte influențată de ceea ce se vede pe micul ecran. Este asimilată cu violența.

A.G.: Aceasta este o mare greșeală. Părerea mea este că aceasta este o iluzie optică și este deformată. Cei care sunt agresivi nativ își pot canaliza surplusul de agresivitate și de energie prin antrenamentele de arte marțiale. Acestea impun o disciplină în primul rând. Este adevărat că mai sunt și excepții, dar cei care le practică într-un mediu organizat, de obicei se disciplinează. Afirm cu mâna pe inimă că foarte mulți copii nu primesc o educație adecvată în familie, așa cum o primesc în sala de antrenament. Deseori, antrenorul de arte marțiale poate fi pentru copiii agresivi un al doilea părinte.

“Nu am căutat eu afacerea, ea m-a găsit pe mine”

Rep.: Ai acum o proprie afacere. De unde ți-a venit această ideea?

A.G.: În urma rezultatelor obținute, am fost căutat de oamenii de afaceri. Pentru ei, afacerea este asociată cu protecția. Aceasta înseamnă protecția cluburilor și a VIP-urilor, bodyguarzi, tot ceea ce înseamnă siguranță.

Rep.: Existau mai multe firme de pază. Nu era mare concurența?

A.G.: Ba da, dar nu se compara cu calitatea pe care puteam s-o oferim noi. Fiind sportivi de performanță, prezentam mai multă încredere, știam ce avem de făcut. Cei care practică sportul de performanță învață să aibă stăpânire de sine.

Rep.: Pentru afacere ai renunțat la practicarea sportului?

A.G.: La activitatea sportivă am renunțat doar în 2005. Încă din 1991, ca sportiv activ, eram căutat pentru diverse servicii de acest gen, când veneau vedete, în special vedete din lumea muzicii.

Rep.: Ce eforturi presupune această schimbare?

G.A.: La vremea respectivă era un efort destul de mare. Am investit destul de mult ca să pun pe picioare firma. Acum, efortul mai mare este de a menține afacerea.

Rep.: Cât timp îți mai rămâne ca să te poți implica în sportul de performanță?

A.G.: La sală se efectuează trei antrenamente pe săptămână, la care este bine dacă reușesc să particip. Eu, după ce m-am căsătorit, aveam și vârsta când trebuia să mă preocupe mai mult afacerea și viitorul familiei, mai ales după 2005, când mi s-a născut al doilea băiat. În rest, se mai lucrează în sala de forță, se aleargă. Am și o zicală: “Cu un fund nu poți călări doi cai”. Pentru asta am ajutoare. Alpar Gombos, vărul meu, mă ajută foarte mult la sală, alături de fratele meu, Csaba Gombos, și de Zoltan Poczo.

Spre marea performanță

Rep.: Ce perspective au actualii sportivi ai clubului?

A.G.: Eu prevăd un viitor foarte bun. Este adevărat că investim în special în cei care sunt mai serioși. Avem mulți sportivi în cadrul clubului, dar este normal să ne concentrăm mai mult pe cei care sunt de perspectivă. Cei care merită mai multă atenție în prezent sunt Nemes Laszlo și Virag Lehel. Acesta din urmă practică Wu shu, dar ambii se îndreaptă spre K1.

Rep.: Sunt deja și rezultate mai importante obținute de ei?

A.G.: Nemes are deja obținute câteva rezultate bune. Are un titlu național la Wu shu, un bronz la Europene, și a intrat deja în circuitul profesionist, unde este deocamdată neînvins. Este un sportiv valoros, are cariera în față, la doar 23 de ani. După cum afirmă și ceilalți antrenori, cu un plus de seriozitate, ar putea ajunge departe. Este aproape de circuitul K1 de înalt nivel. Virag Lehel este un sportiv de mare perspectivă, foarte serios.

Rep.: Este mare efortul pentru a-i susține? Aveți și sponsori?

A.G.: Mai avem câte un sprijin din partea unor sponsori. Acestea sunt însă mai mult simbolice în comparație cu cheltuielile. Fiind club profesionist, nu avem ce aștepta sprijin din altă parte. Efortul financiar este destul de mare, sportivii au salarii, deplasările la gale sunt costisitoare, dar trebuie să facem față.

A consemnat Mihai VEREȘ

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close