Interviu

Masterat european în administrație publică la UPM

În perioada 26 – 30 septembrie, sub egida Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative din cadrul Universității “Petru Maior†(UPM) din Târgu-Mureș, va avea loc ultima sesiune de întâlniri în ceea ce privește punerea în aplicare a proiectului realizării unui masterat profesional european în administrație publică.
Proiectul este unic în mediul academic european, datorită parteneriatului încheiat între patru universități din patru țări diferite: Universitatea “Petru Maior†(România), Universitatea Saint-Quentin-en-Yvelines (Franța), Universitatea Miskolc (Ungaria) și Universitatea Salento (Italia). Detalii suplimentare despre masterat ne-au fost oferite de conf. univ. dr. Lucian Chiriac.

Reporter: Ce se va întâmpla între 26 – 30 septembrie?
Conf. univ. dr. Lucian Chiriac: În perioada respectivă va avea loc întâlnirea finală pentru închiderea proiectului. Vor veni profesori de la cele patru universități, managerii locali, vom semna actele care vor duce la finalizarea proiectului precum și un protocol prin care ne recunoaștem reciproc diplomele.

Rep.: Ce înseamnă acest masterat profesional european în administrație publică?
L.C.: Masteratul se desfășoară prin intermediul unui proiect câștigat la Uniunea Europeană. Are durata de doi ani, presupune două semestre, în primul an teoretice și un semestru de teorie în anul doi. Se fac 16 materii, iar ultimul semestru din anul doi este dedicat stagiului de practică, care se derulează în una din țările participante. De regulă, se urmărește ca studenții români să facă aceste stagii în alte universități, iar studenții din alte țări să vină la noi. Masteratul este acreditat de Ministerul Educației și Cercetării, pe cale de consecință își va deschide porțile din data de 1 octombrie.

Rep.: Ce calificare vor dobândi absolvenții masteratului?
L.C.: Noi pregătim funcționari publici pentru administrația publică și nu numai, care vor putea desfășura o activitate în deplină cunoștință și conform cu cerințele Uniunii Europene în materie de administrație publică. Aceasta nu înseamnă că studenții vor lucra neaparat în organisme europene, însă nivelul de activitate de la noi în țară va fi la fel de ridicat. Vor fi funcționari publici europeni care își vor desfășura activitatea la noi în țară. Nivelul lor de pregătire va fi atât de ridicat încât fără îndoială vor putea răspunde tutror cerințelor Uniunii Europene. O mai bună pregătire este în avantajul studentului, care are deschise mult mai multe posibilități pentru ocuparea unor posturi publice. De asemenea, studenții au posibilitatea de a cunoaște alte țări, alte sisteme, oameni noi, ceea ce înseamnă o mult mai mare deschidere decât cea de acasă. Accentuez pe faptul că noi pregătim acești funcționari pentru noi, pentru România, nu ne-am gândit în niciun caz să îi pregătim pentru structurile și organizmele din alte țări. Desigur, cu cât vor fi mai buni cu atât și modul lor de prestație va fi la un nivel mai înalt.

Rep.: Câte locuri sunt disponibile?
L.C.: Avem 25 de locuri pentru anul întâi și 25 de locuri pentru anul doi. Noi pornim anul acesta atât cu anul întâi cât și cu anul doi pentru că prin echivalare vom aduce studenți de la Economice, Drept, Administrație publică, Relații internaționale, Istorie, Sociologie și așa mai departe, care vor putea intra prin recunoașterea unei discipline care se va regăsi în curricula masteratului. Ceilalți vor urma cei doi ani potrivit normelor expuse anterior.

Rep.: Ce trebuie să mai cunoască persoanele interesate de acest masterat?
L.C.: Înscrierile încep în data de 17 septembrie, iar admiterea va avea loc după data de 20 septembrie, la sediul universității noastre. Taxa de studiu pentru un an este de 3.000 de lei. Cei care doresc să aplice pentru acest masterat trebuie să fie licențiați în Administrație publică, Relații internaționale, Drept, Sociologie, Filozofie, Științe economice. De asemenea, viitorilor masteranzi li se vor pune la dispoziție toate cursurile, atât în format electronic cât și în cel clasic. Limbile de desfășurare a masteratului sunt engleza și franzeca, dar în fiecare țară parteneră predarea cursurilor, discuțiile cu profesorii, se va face fie cu profesorii titulari, fie cu tutorii pentru fiecare disciplină, în limba țării gazdă.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close