
Mediatorii vor soluționa litigii și online
Medierea poate ajuta la evitarea acţionărilor în justiţie inutile pe cheltuiala contribuabililor și poate promova o cultură mult mai armonioasă în care nu există nici câştigători şi nici perdanţi, ci numai parteneri. Acesta este motivul pentru care UE promovează în mod activ medierea. Pentru soluționarea rapidă, eficientă și necostisitoare a litigiilor dintre consumatori și vânzători, de exemplu în cazul în care un comerciant refuză să opereze o rambursare la care are dreptul consumatorul, Parlamentul și Consiliul European au gândit o platformă on line, denumita SOL, Soluționarea Online a Litigiilor.
Camera de Comerț şi Industrie Mureş de pe str. Primăriei nr. 1 ,a găzduit, joi, 18 iunie, de la ora 10.00, prima conferință de presă organizată de Corpul Profesional al Mediatorilor Autorizați din Mureș, în care s-a dezbătut tema noilor proiecte vizate de membrii acestora, cât și despre platforma SOL, care va fi funcționabilă începând cu anul următor. În județul Mureș sunt 185 de mediatori, din care petse 60% sunt activi, iar în deschiderea evenimentului au fost prezentați membrii aleși în conducerea CPM:
Marius Sescu, președinte CPM, este mediator autorizat din anul 2012, inginer, specialist în Finanțe –Bănci și Științe Juridice.
Felicia Stela Ionescu, vicepreședinte CPM, este mediator autorizat din anul 2013, profesoară, Doctor în Științe Filologice.
Florina Ștefan, vicepreședinte CPM, este mediator autorizat din anul 2012, specialist în Științele Comunicării și relații publice.
Ioan Matei, reprezentant al CPM din județele Mureș și Harghita lângă Curtea de Apel Târgu Mureș este mediator autorizat din anul 2012, specialist în Științe Juridice, consilier juridic.
Soluționare a litigiilor on line
”Platforma SOL este un site interactiv, gratuit și disponibil online în toate limbile oficiale ale instituțiilor Uniunii cu funcții de a furniza un formular electronic de reclamație, de a informa partea pârâtă despre reclamație, de a identifica și de a transmite entității SAL competente reclamația și de a oferi un instrument electronic gratuit de gestionare a cazului care să permită părților și entității SAL să efectueze online prin intermediul platformei SOL, procedura de soluționare a litigiilor ” a declarat Florina Ștefan, vicepreședinte Asociația Mediatorilor Mureș.
Potrivit acesteia, aplicându-se procedura medierii, ca Soluționare Alternativă a Litigiilor, se asigură garanția unei proceduri imparțiale atât pentru consumator, cât și pentru comerciant, pentru că se ține seama de drepturile părților, și se identifică soluții într-o manieră echitabilă și independentă.
Dezvoltarea comerțului online a oferit consumatorilor români posibilitatea de a obține cel mai bun raport calitate-preț, iar o platforma SOL folosită de părți împreună cu o entitate SAL este modalitatea facilă de rezolvare a litigiilor cu producătorii europeni, într-un timp extrem de scurt.
Ședința de mediere se poate desfășura online sau prin prezența fizică a părților în biroul mediatorului, de asemenea poate fi o procedură orală sau scrisă. Mediatorul va primi reclamația făcută de consumator, documentele relevante precum și alte informații utile în gestionarea conflictului. Va intra în ședința de mediere având pozițiile inițiale ale părților identificate și va putea continua procedura online sau solicitând părților prezența în biroul său. Mediatorul, va putea aplica propriile norme de procedură, inclusiv propriile norme în materie de costuri, stabilite în funcție de contextul economic al țării noastre.
Mai greu, ca la orice început
Profesia de mediator există de câțiva ani, cu toate acestea impactul în rândul societății românești continuă să fie foarte mic. Românii încă prefer să se adreseze unui avocet, chiar dacă costurile sunt mult mai mari. Toți consumatorii din Uniunea Europeană au aceleași drepturi și trebuie să știe că mediatorii români sunt pregătiți să soluționeze on line litigiile dintre cumpărători și vânzători. Mediatorii, ca persoane fizice responsabile de Soluționarea Alternativă a Litigiilor (SAL), sunt independente și imparțiale, au expertiza necesară pentru soluționarea conflictului prin obținerea unor soluții reciproc convenabile.
Potrivit spuselor lui Ioan Matei, reprezentant CPM, conform unui studiu al Uniunii Europene, costul litigiilor prin mediere este redus cu 60% față de costurile unui proces, iar soluționarea va fi făcută într-un termen mediu de 43 de zile, față de 566 care este termenul mediu în instanțe. Anul trecut au fost încheiate 8000 de acorduri de mediere care au ajuns în instanță, numărul acestora fiind mult mai mare.
Organizare la nivel național
Corpului Profesional al Mediatorilor Autorizați Județeni din România este o entitate organizată în 42 filiale, fără personalitate juridic㸠care asigură implementarea strategiei Consiliului de Mediere. Președinții celor 42 entități județene constituie Comisia Consultativă a Consiliului de Mediere. Pentru o mai bună comunicare cu sistemul judiciar există câte un reprezentant ales de mediatori pe lângă fiecare Curte de Apel.
„Strategia Consiliului de Mediere își propune un răspuns eficient al profesioniștilor în mediere la nevoile societății civile în ansamblu și la nivelul instituțiilor statului, atât centrale cât și județene”, a declarat Mugur Bogdan Mitroi, președintele Consiliului de Mediere.
Prin această organizare județeană Consiliul de Mediere dorește să răspundă eficient la sistemul judiciar și la Directivele europene SAL și SOL, adică la modificările legislative preconizate să fie aplicate din 9 iulie 2015 ce se referă la rezolvarea litigiilor dintre consumatori și producători.
Avantajele acestui sistem de organizare sunt asigurarea unei permanențe a mediatorilor pentru fiecare instanță în cauzele identificate de acestea ca fiind oportune medierii, asigurarea calității actului de mediere, practică unitară, monitorizarea activității mediatorilor în raport cu instanțele, parchetele și celelalte instituții administrativ-teritoriale și
asigurarea stabilirii unei strategii eficiente în relația cu sistemul judiciar.
Proiecte pentru comunitatea locală
După campania ”Medierea prinde rădăcini”, ce și-a propus plantarea ”Copacului Medierii” în fiecare oraș reședință de județ din România, Consiliul de Mediere lansează proiectele sociale ”România Mediază” și ”O societate a dialogului”, prin care doresc să aducă schimbări în comunitățile locale. Primul proiect se adresează persoanelor care în mod normal nu și-ar putea permite serviciile unui mediator și se dorește a fi realizat în parteneriat cu Instituțiile de cult din România: Biserica Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco-Catolică, precum și cu Comunitatea evreilor din România, Comunitatea Musulmană din România etc.
Cel de-al doilea proiect, își propune să sprijine ridicarea de locuințe sociale și acordarea de burse pentru orfanii care merg la școală.