Sport

Mureşenii, (printre) cei mai puternici români

Poate cel mai frumos meci, Darius Puiac-Daniel Andronache Mureşenii s-au dovedit printre cei mai puternici români, sportivii care practică skandenberg din judeţul Mureş ocupând locul II la numărul de medalii, mai exact 15, la Campionatele Naţionale de Skandenberg, organizate în acest an la Braşov, în perioada 1-3 mai 2015. Dintre aceştia, doar sportivii luduşeni au cumulat un număr impresionant de medalii, respectiv 13, dintre care 6 de aur. Acest sport are dealtfel o strălucită tradiţie în judeţ, primul mare concurs de skandenberg din România fiind organizat la Târgu-Mureş, în 1990, de către culturistul Eugen Dunca, pe o masă specială adusă de la Budapesta.

Luduşenii (aproape) în frunte

Medaliaţi cu aur au fost, în ordine, la braţul stâng, luduşenii Dănuţ Borbil la categoria Masters +100 kg, Filip Tîrşu, seniori 65 kg, Mădălin Sabău, seniori 70 kg. La braţul drept, au cucerit aurul tot luduşenii, prin Adrian Sabău la categoria juniori 80 kg, Paul Bologa, seniori 60 kg precum şi Mădălin Sabău, la seniori 70 kg. Au cucerit argintul Andreea Bota din Luduş, Daniel Valea din Sânger, Adrian Sabău, Edward Kolozsvari şi Filip Tîrşu, toţi din Luduş. Bronzul a ajuns la Răzvan Moga, Paul Bologa şi Andreea Bota din Luduş, precum şi Daniel Valea din Sînger. Bine plasaţi au fost şi Laszlo Kanci, Lorand Herczeg, Ervin SZekely, Bogdan Hagău, Gabriel Nicoară, Darius Puiac, Ferencz Fekete, precum şi Darius Puiac, Gabriel Nicoară, Artur Gyarmati, Ferencz Fekete, precum şi Ciprian Tapaszto. La concursul care a fost foarte disputat au participat sute de sportivi şi sportive din toată ţara.Cei mai puternici romani

Deşi sportul este văzut ca unul care implică doar forţa brută, încadrarea sa ar fi undeva între jocurile care testează şi corpul uman precum şi creierul, uneori fiind necesară şi de o gândire strategică. Necesită astfel o pregătire fizică multiplă, specifică pentru acest gen de înfruntare, care presupune multe ore de antrenamente. „Forţa şi tehnica au importanţă egală în pregătirea meciurilor”, m-a lămurit antrenorul clubului luduşean Edi Gym, sportivul Edward Kolozsvari. Acesta a explicat că sportivii se antrenează de multe ori şi de câte două ori pe zi pentru o competiţie de anvergură, antrenamentele fiind foarte specifice, pe tendoane, pe ligamente, utilizând de multe ori echipamente specifice doar acestui sport. “În plus, intervine factorul strategic. Înaintea competiţiilor, ne studiem mult oponenţii ca să le cunoaştem tehnica specifică. Fiecare tehnică are şi o contratehnică”, a precizat sportivul pe care toată lumea îl ştie de Edi. Ca la pocher, s-ar putea spune. Nu sunt puţine nici fetele la antrenamentele şi concursurile de skandenberg, şi sunt fete foarte frumoase, a susţinut Edi, puternice dar şi graţioase.

La Luduş, peste 250 de medalii

Iar dacă vă închipuiţi că adversarii trec la masă, îşi încordează muşchii şi gata meciul, vă înşelaţi. “Inclusiv la acest campionat naţional, au fost şi meciuri care au durat 7 minute, ridicând tot publicul în picioare, şi fiecare a susţinut sportivii prin scandări aprinse”, a relatat Edi. Clubul pe care îl conduce este dealtfel unul dintre cele mai performante din ţară, ani de zile fiind pe primul loc la numărul de medalii. “În 9 ani, am colecţionat peste 250 de medalii”, mi-a spus sportivul.

Relativ uşor de înţeles, fără implicarea unor sume mari de bani pentru a fi practicat în condiţii neprofesioniste, skandenberg-ul este într-adevăr unul dintre cele mai expansive sporturi. O pictură a ceea ce pare a fi un concurs de skandenberg a fost descoperită într-un mormânt egiptean datând din aprox. 2000 înainte Hr. În ce priveşte sportul modern, acesta are la bază un joc american. Adesea se numea luptă indiană, fiind practicat de grăniceri în secolul XIX şi de copii în secolul XX. În skandenberg, care acum a devenit un cunoscut sport internaţional, oponenţii stau faţă în faţă, în picioare, la o masă specială. Ei fac priză, fie cu braţul drept, fie cu braţul stâng, în funcţie de categorie, cu coatele în contact cu o suprafaţă specială, fiecare încercând în timpul meciului să forţeze braţul adversarului să coboare înspre suprafaţa inferioară a mesei. La ora actuală, reprezentanţii României au deja la activ mai multe titluri de campioni mondiali. Iar viitorul acestui sport sună la fel de bine, România urmând să fie gazda, în 2016, a Campionatului European de Skandenberg. Şi dacă ar mai fi lipsit ceva, se fac eforturi pentru declararea drept sport olimpic a skandenbergului, la una dintre aceste consfătuiri fiind prezent, recent, chiar şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Edith VEREŞ

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close