Sport

Naționalele de Triatlon s-au încheiat, o probă care câștigă teren

1 Ediția din acest an a Campionatului Național de Triatlon s-a disputat la sfârșitul săptămânii pe malul Mureșului și a înregistrat o participare record, cu peste 200 de participanți. Disputată pe canicula unei veri cum nu a mai fost de foarte mulți ani, competiția a solicitat din plin concurenții unui adevărat maraton al unei ramuri olimpice, care cuprinde la rândul ei trei discipline olimpice, la toate categoriile: Copii, Cadeți, Juniori, Ștafeta mixtă, Seniori Amatori și Open (profesioniști). Distanțele parcurse pentru fiecare categorie au variat în cele trei probe: 200 metri înot, 5 kilometri cu bicicleta și 1 250 metri cros pentru copii, 400 m, 10 km și 2500 m la cadeți, 750 m, 20 km și 5000 m pentru juniori și seniori, respectiv 200 m, 7,5 km și 1250 la ștafeta de 4 (2 băieți și 2 fete). În prima zi a competiției au luat startul copiii, departajați la sosire pe trei categorii de vârstă, 9, 10, 11 și 12 ani, fete și băieți. Au urmat ștafetele mixte, după care, a doua zi s-au disputat întrecerile la categoriile juniorilor și cadeților, a ștafetelor și seniorilor.

2Titluri de campioni s-au acordat doar de la categoria cadeți în sus, restul participanților, cei de la Copii și Amatori nefiind sportivi legitimați. Un lucru îmbucurător a fost numărul mare de copii înscriși în competiție, probele fiind totuși dintre cele mai agreate în rândul acestora, înot, ciclism și alergare, probe care sunt dealtfel activităților preferate a majorității la cele mai fragede vârste, probe spre care își încreaptă și părinții copiii, chiar dacă din start nu cu intenția de a ajunge sportivi de performanță.

„A fost o competiție foarte reușită după părerea mea. Nu doar pentru numărul cel mai mare de participanți prezenți la vreo ediție a Campionatului Național, ci și prin prisma rezultatelor, sau chiar a unei numeroase participări la copii, lucru foarte îmbucurător. La categoriile juniori și Open rezultatele au fost de nivel internațional, lucru care nu poate decât să ne bucure, dacă ținem cont că ne pregătim pentru participarea la Campionatul Mondial de la Chicago”, a spus Klosz Péter, președintele clubului care a organizat împreună cu Primăria Târgu-Mureș competiția, sub egida federației de specialitate, Master Ski&Bike Târgu-Mureș, care este totodată și secretar general al Federației Române de Triatlon.

3 Rezultate de nivel internațional, dar cine vine din urmă?

Disputată în condiții optime, competiția nu a oferit în schimb mari surprize, referindu-ne în primul rând la categoriile celor legitimați, unde probele au fost câștigate de către favoriți. La Elite feminin, categorie care s-a desfășurat în paralel cu cea a amatorilor, timpii fiind apropiați, s-a impus fără emoții constănețeanca Antoanela Manac, de la clubul Atena. Ea a fost urmată de Ștefania Ion, de la Olimpia București, medalia de bronz revenindu-i târgumureșencei Papp Andrea Orsolya, legitimată la Master Ski&Bike. Constănțeanca de 20 de ani a trecut de doi ani la profesioniști, fiind ocupată cu Bacalaureatul și intrarea la facultate. La Elite a fost prima participare la Naționale, după ce a participat și la Olimpiada Europeană de la Baku, unde, într-o companie selectă a încheiat competiția onorabil, chiar dacă nu a ocupat un loc foarte bun (locul 36 din aproape 60 de participante). După argintul de la junioare de anul trecut a câștigat primul titlu la senioare și este foarte încrezătoare în cariera sa viitoare. „Pentru mine a fost o cursă lejeră, care mi-a încununat munca din ultima perioadă. Este o disciplină foarte grea, care consider că se află pe un drum bun la noi, cu tot mai mulți participanți de la o ediție la alta. Suntem la început de drum, dar sunt încrezătoare, suntem în creștere și datorită programului „Start la campioni” inițiat de către federație. Adevărat, sunt disciplinele agreate de către copii la cele mai fragede vârste, dar cei cooptați, la 8-9 ani sunt încă prea mici și au nevoie de sprijin, să fie stimulați, să prindă gustul competiției”, este de părere și noua campioană a categoriei.

Proba similară masculină i-a revenit marelui favorit, timișoreanul Ciprian Bălănescu, de la Ride Competition. Pe locul secund a sosit Daniel Attila, sportivul clubului Trialuta Sfântu Gheorghe, care l-a depășit pe ultimii metri ai probei de alergare pe Alexandru Diaconu, de la Atena Constanța. „Pentru mine este al unsprezecelea titlu de campion național în această probă, încă de la juniorat, al șaselea dacă bine țin minte obținut la Târgu-Mureș. Se pare că îmi priește acest oraș și chiar mă gândeam, mai în glumă, mai în serios, să-mi cumpăr o locuință aici. Aș putea să spun că sunt bucuros că mă păstrez în frunte, dar mă încearcă mai degrabă o tristețe atunci când constat că nu vine din urmă generația tânără. Deși numărul copiiilor este în creștere în rândul participanților și de la câteva zeci de concurenți în urmă cu câțiva ani, s-a ajuns acum la câteva sute, iar numărul competițiilor este și el în creștere, mulți dintre aceștia renunță după un timp din motive financiare, ramura nefiind sprijinită, ca multe alte sporturi în România. Este o probă extrem de grea, la care trebuie să fii foarte bun la toate cele trei probe, dacă îți dorești rezultate pe plan internațional. Pentru mine triatlonul este deja un mod de viață, mă simt liber, îmi fac singur regulile, cu excepția celor pe care trebuie să le respect în competiții. Recunosc, am în continuare de pus la punct proba de înot, dar mă voi perfecționa și voi continua atâta cât mă țin „balamalele”, a spus la finalul cursei multiplul campion.

La ștafeta mixtă s-a impus combinata Master&Atena, urmată de echipa clubului Olimpia București, CSM Cluj și Master Ski&Bike Târgu-Mureș.

4 Nu au lipsit sancțiunile și micile „incidente”

Ca la majoritatea competițiilor, au avut loc și mici „incidente”, cu sportivi sancționați pentru nerespectarea regulamentelor. Printre aceștia s-a aflat chiar și câștigătoarea competiției feminine la profesioniști, constănțeanca Antoanela Manac, penalizată deoarece și-a scos casca înainte de a pune jos bicicleta înainte de trecerea la proba de cros, lucru nepermis de regulament. Aceste încălcări minore, pentru scurtarea traseului la ultima probă de exemplu, au fost sancționate cu oprirea sportivului la intrarea în turul următor, pentru un număr de secunde corespunzător gravității faptei, dar competiția a continuat în condiții normale. Chiar dacă organizatorii s-au străduit să asigure cele mai bune condiții și circulația a fost oprită în zonă, în timp ce concurenții parcurgeau traseul pe bicicletă, dintr-una din parcările din vecinătate s-a mai întâmplat să iasă câte o mașină care a trebuit imediat îndepărtată. Au fost totuși evenimente minore și competiția a decurs în condiții bune.

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close