Sport

Va reuși CSU Medicina o primă clasare pe podium?

voleiDupă ce în primăvara anului 2014 echipa feminină de volei CSU Medicina CSȘ Târgu-Mureș, cu antrenorul bulgar Atanas Petrov la conducere, a obținut cea mai bună performanță din istoria clubului, clasarea pe locul IV al primei divizii, a urmat un an în care raportul de forțe s-a schimbat radical. Echipe care nu evoluau pe prima scenă în urmă cu câțiva ani au urcat pe podium. Titlul a fost câștigat de Volei Alba Blaj, cu trei dintre jucătoarele care au evoluat la Târgu-Mureș în componență în edițiile trecute, unele chiar o perioadă îndelungată și fac parte din lotul național al României. Au pus serios umărul la acest titlu fostul căpitan al mureșencelor, Adina Salaoru, care și-a încheiat junioratul și a absolvit liceul la Târgu-Mureș, experimentata teleormăneancă Roxana Ivanof, care a jucat nu mai puțin de șapte sezoane la Medicina și Ioana Nemțanu, revenită în România după o perioadă petrecută în străinătate. Altă supriză a fost clasarea pe podium a echipei CSM Târgoviște, finalistă a campionatului, dar și ascensiunea CSM-ului București, care a completat podiumul, club la care s-au făcut mobilizări importante la mai multe discipline. Surprize mai puțin plăcute au fost evoluțiile echipelor care reprezentau o forță în voleiul feminin românesc, unele chiar dispărute, cum este Tomis Constanța, în timp ce Știința Bacău și Dinamo nu au mai urcat pe podium. Sub comanda lui Paul Bogdan, echipa mureșeană a încheiat pe locul VI ultima ediție de campionat și s-a dorit o schimbare majoră.

Condițiile îndreptățesc aspirațiile

Rezultatele „medicinistelor”, club care are probabil cele mai bune condiții din voleiul românesc, precum și Centru Național Universitar de Excelență se lasă așteptate. „Programul de pregătire fizică îl putem face aici, în baza noastră, unde avem condiții cum nu multe echipe din România se pot lăuda, o bază care se ridică la nivel internațional. Lotul îl consider unul valoros, l-am ales împreună cu conducerea. Nu știm încă exact valoarea echipelor din campionat, astfel încât deocamdată ce ne prpunem este clasificarea în primele patru, după care vom putea vorbi despre lupta pentru medalii. Fiind vorba despre un sport de echipă, vom avea nevoie în primul rând de omogenizare, acesta este un capitol extrem de important”, a declarat antrenorul Atanas Petrov.

Exact, voleiul este cea mai „sensibilă” disciplină dintre sporturile de echipă. Orice inexactitate, la serviciu, preluare, pas, sau atac, poate constitui punct pentru adversar. Așadar, concentrarea este un lucru esențial pe toată durata unei partide. În acest caz, experiența trebuie combinată armonios cu valoarea, iar moralul este un factor aproape decisiv, în special în rândul jucătoarelor tinere. Chiar dacă echipele de junioare și cadete, cu posibilitatea de a strânge „crema” voleiului juvenil feminin românesc cuceresc titluri sau medalii la fiecare ediție, lotul Diviziei A1 caută în permanență talente din afară și jucătoare străine experimentate. Acesta s-a reunit în această săptămână. Din lotul sezonului trecut mai fac parte dintre senioare doar liberoul Andreea Ispas, Roxana Iancu și Andreea Petra, ambele localnice. Jucătoarele autohtone care completează lotul sunt dintre cele care au mai făcut parte din prima echipă, care au evoluat și în echipele de junioare, sau au fost promovate, cum sunt sunt Loredana Dobriceanu, Alexandra Cauc, Sonia Teianu, ultima fiind însă accidentată, aflată în recuperare și va mai lipsi probabil în jur de trei luni, centrul Eliza Varga, ridicătoarea Alexandra Babaș și liberoul Laura Molnar. Antrenorul revenit pe banca mureșencelor va avea așadar ca un prim obiectiv omogenizarea lotului și consideră publicul un factor deosebit de important. „Trebuie să alcătuim în primul rând o familie, iar la meciuri vom avea nevoie de sprijinul suporterilor, un lucru de asemena deosebit de important. Aceștia ar trebui să înțeleagă că nu poți evolua întotdeauna la același nivel, nu poți câștiga mereu, iar fetele simt din plin nevoia sprijinului lor, în special cele mai tinere”, a completat Atanas Petrov.

Forțe proaspete, vise îndrăznețe

Obiectivul pentru sezonul următor este clasarea pe podium. Nu va fi ușor și încă nu se cunoaște valoarea adversarelor. Cele mai apreciate jucătoare străine nu mai sunt. Ucraineanca Iuljia Popova a renunțat la cariera sportivă, iar brazilianca Naiara Felix a renunțat din motive personale, de familie. În locul lor au venit sau vor veni până la sfârșitul acestei săptămâni alte cinci jucătoare străine. Una dintre acestea este din Serbia (Olivera Medic, pentru postul de centru), una din Muntenegru (Nikoleta Perovic), alte două din Brazilia (Luana Venessa de Paula-centru și Samara Franchin-secund), ultima fiind jucătoarea slovacă Ivana Zburova, ridicătoare care a evoluat și la CSM Satu Mare.

Echipa efectuează în aceste zile antrenamente bazate pe pregătire fizică împreună cu preparatorul fizic Cristian Graur la baza proprie și pe Platoul Cornești, urmând ca în perioada următoare să fie stabilit programul următoarelor cantonamente și turneele de pregătire la care va participa. Programul acestora va fi definitivat în primul rând după ce va fi cunoscut cel legat de participarea la Cupa Balcanică, despre care încă nu se cunosc amănunte legate de desfășurare și nici adversara. Se intenționează participarea la un turneu în Ungaria, altul în Turcia, iar în luna septembrie ar urma să se dispute la Târgu-Mureș cea de-a VIII-a ediție a Cupei Ardealul, toate în perioade care urmează a fi stabilite.

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close