Reportaj

Numărul turiștilor care ne-au vizitat județul a crescut cu 1,2%

În primele opt luni din acest an

FOTO turism

An de an, vacanța cu familia este planificată în cele mai chinuitoare detalii cu mult timp înainte , fiecare bănuț este bine drămuit și fiecare destinație pe sprânceană aleasă. Conform datelor statistice de la Direcția Județeană de Statistică Mureș, numărul turiștilor care ne vizitează meleagurile este în creștere și perioada lor de ședere e mai îndelungată.

1,2% mai mulți turiști

Vara și iarna turiștii își iau lumea-n cap și rucsacurile în spinare și pleacă la drum în căutarea unui loc care îi ajută să se deconecteze de cele cotidiene, sunt dornici de aventuri prin care își descoperă noi calități sau defecte ce le conturează personalitatea. În primele opt luni ale acestui an, structurile de cazare existente în judeţul Mureş au fost gazda unui număr de 276043 turişti, cu 3156 mai mulţi faţă de perioada corespunzătoare din 2013, respectiv o creştere de 1,2%. Turiștilor le-a plăcut șederea pe meleagurile noastre, totalul nopților petrecute reprezentând o creştere cu 10,8% față de anul precedent. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare, în luna august 2014, a fost de 46,3% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 4,5 puncte procentuale faţă de luna august 2013. După ţara de origine a turiştilor străini, ponderea cea mai mare au avut-o cei din Ungaria 19,8%, Republica Moldova 13,9%, Germania 11,3%, Spania 8,5%, Italia 6,6%.

Primul ajutor

Plăcerea de a călători în diferite destinații turistice este una dintre cele mai căutate metode de recreere și de cunoaștere a unei culturi, este o sursă de îmbogățire a cunoștințelor legate de frumusețile naturii, tradițiile, obiceiurile, precum și monumentele religioase și istorice. Centrul de Informare Turistică din Târgu Mureş de pe strada Enescu nr.2 a luat fiinţă în urmă cu aproximativ 9 ani, ca urmare a iniţiativei comune a Consiliului Judeţean Mureş şi a Primăriei Târgu Mureş. Instrument important în promovarea destinaţiilor turistice şi prezentarea tuturor ofertelor de servicii turistice, Centrul asigură legătura indispensabilă a orașului nostru cu turiștii și realizează informarea cât mai obiectivă și completă a acestora, le strecoară în jurnalul de drum un sentiment plăcut datorat nu doar peisajelor frumoase, ci și impresiei puternice create de obiectivele noastre turistice.

Informații la discreție

Turiștii care vizitează aceste meleaguri sunt informați despre valorile culturale şi tradiţiile oraşului Târgu Mureş şi ale judeţului Mureş, primesc hărți, materiale informative redactate în 8 limbi străine sau prezentate în format CD sau DVD, broșuri despre turismul religios, balnear, rural, cultural și alte materiale promoționale.” Orașul nostru este atractiv, cu o ambianță propice turismului, dovadă este numărul turiștilor care ne vizitează anual, în jur de 5000 de turiști intră personal la noi în birou și ne cer informații despre cele mai importante obiective culturale sau ne cer ajutor în rezolvarea unor probleme, cum ar fi pierderea actelor de identitate. Menţinem şi dezvoltăm relaţiile atât în interiorul ţării, cât şi peste hotarele noastre şi facilităm în mod eficient accesul celor care intenţionează să coopereze în domeniul turismului” a declarat Demeter Attila, inspector de specialitate Centru de Informare Turistică Târgu Mureș.

Ca la noi, la nimenea…

De 9 ani încoace, orașul nostru a fost vizitat de oameni din peste 80 de țări, chiar și din Brazilia, Costa Rica, Chile, Filipine, Japonia, Hong Kong. ” Evident, cei mai mulți oameni care ne vizitează sunt de la noi din țară, după care cei mai mulți turiști sunt din Ungaria, Germania, Franța, Spania, Israel, Olanda și SUA. Spiritul transilvănean și ospitalitatea noastră îi copleșește pe cei mai mulți dintre ei. Un lucru vă pot spune sigur: cine a fost o dată la Târgu Mureș, vine și a doua oară” a mai adăugat Demeter Attila. Cele mai vizitate obiective turistice sunt Palatul Culturii, Biblioteca Teleki Bolyai, Complexul Week-end, Grădina Zoologică, muzee, galerii de artă, Filarmonica de stat, Teatrul Național, dar și unitățile de învățământ sau punctele de distracție și petrecere a timpului liber, respectiv, restaurante, cofetării, berării, cluburi de menținere a condiției fizice și de gimnastică sau discoteci.

 

Amalia VASILESCU

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close