Uncategorized

Parc pentru persoane cu dizabilitati la Târgu-Mures

Asociatia HIFA din Târgu-Mures este o asociatie internationala, interconfesionala si non-partinica. Activitatea HIFA se limiteaza la ajutorarea celor care fie din cauza pro­blemelor handicapului, fie din cauze materiale, nu se pot descurca fara sprijin. În ideea de a afla mai multe despre activitatile si proiectele asociatiei, am invitat-o pe presedinta organizatiei, Judit Simon, la un scurt dialog.

Reporter: În sfera activitatilor HIFA intra si sprijinirea miscarii de evanghelizare Fraternitas. Ce presupune acest lucru?

Judit Simon: Aceasta miscare de evan­ghe­lizare presupune ajutorarea persoanelor cu dizabilitati. Este important ca bolnavii sa se ajute între ei, pentru a putea sa treaca mai usor prin problemele vietii. Fiecare trebuie sa-si accepte problema, sa reuseasca sa depaseasca momentele grele.

Rep.: Asociatia HIFA doreste realizarea unui parc pentru persoanele cu dizabilitati. Care este situatia actuala a proiectului?

J.S.: Parcul HIFA este visul nostru de foarte mult timp si am dori sa îl realizam pentru ca persoanele cu dizabilitati sa poata locui împreuna în comunitate, dar totusi se­parat în casute de tip familial având ajutor si din partea altor persoane. Cunosc persoane cu dizabilitati pe care nu are cine sa le ajute. Interesul nostru este ca aceste persoane sa aiba parte de asistenti personali si îngrijitori în acest parc. Înca nu am gasit locul ideal pentru acest parc, dar speram ca în curând sa-l putem achizitiona.

Rep.: De curând ati derulat un program de informare în domeniul drepturilor persoanei cu dizabilitati. Care sunt concluziile programului?

J.S.: Am organizat acest program pentru a informa persoanele cu dizabilitati si sa încercam formularea unor propuneri pentru a putea schimba ceva. S-a dezbatut problema biletelor de autobuz si a multor alte pro­bleme de care nu avem parte si care, pe viitor vom încerca sa le reglementam.

Rep.: Ce fel de cursuri organizati în cadrul asociatiei?

J.S.: În fiecare an organizam cursuri de învatare a limbajului mimico-gestual, cursuri care urmeaza sa înceapa în cursul lunii noiembrie. Cursurile sunt gratuite si în fiecare an au participat în jur de 15-20 de persoane. Ideea este de a participa cât mai multe prersoane, care sa ne ajute la rândul lor, dorim ca prejudecatile, în ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati, sa se schimbe.

A consemnat Arina CORDUNEANU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close