Sport

„Patrulater” Cluj-Târgu-Mureş, la nivelul elitei

3-fotbalProgramul competiţiilor sportive aduce rareori faţă în faţă dueluri între echipe din eceleaşi localităţi în interval foarte scurt. Bineînţeles, vorbim doar despre întâlniri dintre echipe care se întâlnesc în cadrul primelor divizii, competiţii care pot fi în prim plan din punctul de vedere al interesului suporterilor. Acest lucru nu se poate petrece decât între echipe din localităţi care au mai multe echipe la cel mai înalt nivel, pe plan intern, desigur. După Capitală, care absoarbe la propriu şi pe undeva de înţeles majoritatea valorilor din sportul de performanţă românesc, Clujul şi Târgu-Mureşul par a fi municipiile cu cea mai mare pondere din acest punct de vedere. În aceste zile s-a întâmplat ca programările etapelor din patru ramuri sportive să opună echipe din aceste două oraşe. Sorţii au şi echilibrat jocurile, două se dispută pe Someş, două pe Mureş. Partidele se dispută la patru ramuri diferite (volei, handbal, fotbal şi futsal) şi se anunţă echilibrate, cu excepţie la ultima disciplină. Acest „patrulater” a fost prefaţat de meciul din Liga Naţională de Baschet dintre Universitatea şi BC Mureş, un duel inegal, câştigat de mureşeni pe Someş la scor şi se va încheia în curând tot cu o dispută din baschetul masculin, care poate fi foarte importantă pentru accederea în play off, între echipele U Mobitelco şi aceeaşi BC Mureş, tot la Cluj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CSU Medicina deschide duelul Cluj-Mureş

Echipa feminină de volei CSU Medicina CSŞ Târgu-Mureş întâlneşte în Sala Sporturilor „Horia Demian” din Cluj Napoca, sâmbătă, 21 februarie, de la ora 13.30, formaţia locală Universitatea. Partida face parte din programul etapei a XVIII-a şi este prima din duelul Cluj-Mureş din aceste zile. Echipa clujeană este clasată pe ultima poziţie a Diviziei A1. În calitate de nou promovată, gazda de sâmbătă nu a obţinut decât două victorii şi sunt principalele „candidate” la retrogradare, nici mureşencele nu pot fi mulţumite cu evoluţia lor din acest sezon. După un loc 4 obţinut anul trecut, în actualul se află de multă vreme pe locul 6, care pare că le este „hărăzit” în acest an. Au obţinut doar o singură victorie în faţa echipelor aflate în faţa lor în clasament, 3-1 cu o Dinamo Romprest Bucureşti, aflată în cădere liberă şi nici un punct cu celelalte cu care s-au întâlnit în duble întâlniri, cu excepţia băcăuancelor de la Ştiinţa, cu care se vor confrunta în deplasarea viitoare. Acest joc de deschidere al „patrulaterului” are ca favorită echipa mureşeană, dar nu se ştie, mureşenecele au cedat în faţa „alb-negrelor” într-un turneu disputat înaintea startului în noul sezon. Nu că ar avea mare importanţă rezultatul, oricum cele două vor evolua în turnee diferite după încheierea sezonului, dar poate avea importanţă pentru moralul echipelor în vederea confruntărilor viitoare. În tur, mureşencele au câştigat cu 3-1, dar au avut în faţă o echipă foarte ambiţioasă. A fost nevoie să se trezească după un prim set pierdut cu 22-25 şi să se întrebuinţeze serios în următoarele.

3 Două „favorite”, la părăsirea elitei

Duelul va continua cu meciul de handbal, tot feminin, din etapa a XX-a a Ligii Naţionale. SC Mureşul Târgu-Mureş întâlneşte duminică, 22 februarie, de la ora 18.00, în Sala Sporturilor din Târgu-Mureş formaţia Universitatea Jolidon. Acesta este la „concurenţă” cu meciul de fotbal de Liga I dintre „U” şi ASA, care se va disputa de la aceeaşi oră pe Cluj Arena. În cazul handbalistelor, clujencele făceau parte în ediţiile trecute din elita handbalului românesc, dar în campionatul actual acestea se află pe locul 13, penultimul, cu 14 puncte. Acesta este şi avantajul pe care îl au în faţa mureşencelor, care nu au reuşit să obţină vreun punct. Este una dintre ultimele şanse ale Mureşului de a obţine primele puncte în ediţia de debut în Liga Naţională, deşi şansele par mai degrabă teoretice, dacă ţinem cont de câteva aspecte. Echipa care evoluează ca una resemnată, cu şanse doar teoretice de salvare a pierdut trei dintre cele mai importante jucătoare. Tamas Reka a debutat cu stângul, nereuşind din cauza unei accidentări să-şi ajute echipa pe întreg parcursul campionatului, fiind şi momentan în recuperare, Alina Moloci, cea mai importantă componentă a echipei de câteva sezoane s-a accidentat în etapa a doua din retur, iar cea care tindea să o suplinească, Sabine Klimek s-a accidentat şi ea în urmă cu două etape. În partida tur, clujencele au învins cu 32-24, după ce la pauză scorul era unul strâns, 16-14. Situaţia s-a schimbat mult între timp şi acest joc a devenit mai degrabă „derby al suferinţei”.

Start ratat în tur, restart care se anunţă echilibrat

Dacă se poate spune „la concurenţă”, de la aceeaşi oră a zilei de sâmbătă, în Liga I de fotbal, într-un meci televizat, pe Cluj Arena, „şepcile roşii” întâlnesc ASA. Ca şi în cazul meciului fetelor de la handbal, oaspeţii par favoriţi, dacă ar fi să luăm în considerare parcursul celor două în turul campionatului şi locul ocupat. Universitatea a reuşit să se redreseze pe parcurs, după ce o perioadă s-a aflat pe loc retrogradabil, într-o ediţie în care vor lua drumul ligii secunde 6 echipe. În partida din tur, la debut mureşenii au răsuflat uşuraţi după remiza albă obţinută în faţa unei echipe care anunţa cu surle şi trâmbiţe că vizează un loc fruntaş. A fost practic un meci de debut în noul sezon mai degrabă ratat de ambele echipe. Două puncte pierdute de gazde înaintea a două deplasări ce se anunţau dificile şi tot două de cea care venea la victorie pe Mureş. Lucrurile s-au schimbat însă repede, mureşenii au venit cu 4 puncte din cele două deplasări, Piatra Neamţ şi Dinamo, iar clujenii s-au scufundat în subsolul clasamentului. Punctele din ultimele etape au urcat Universitatea deasupra liniei care duce în Liga II, în timp ce ASA a rămas revelaţia turului, ocupând locul 5, la egalitate cu Astra Giurgiu. Dacă se vor aplica sancţiunile anunţate pentru echipele cu datorii, aflate în faţa lor, mureşenii pot spera chiar la Europa League. Ar fi o situaţie în care ASA s-ar trezi oarecum surprinzător, prinsă „pe picior greşit”, neavând o arenă proprie corespunzătoare la acel nivel, situaţie în care ar putea juca pe…Cluj Arena. Drumul este însă lung şi sinuos, nu se ştie ce surprize ne va mai oferi returul.

4Singurul duel cu o favorită certă încheie seria

Dacă partidele amintite se prezintă aparent echilibrate, chiar dacă în unele cazuri există o favorită, cei care vor încheia duelul din acest sfârşit de săptămână, care se dispută dealtfel după week end, luni, 23 februarie, de la ora 17.30, sunt tot cei de la fotbal, dar în sală, adică futsal (chiar dacă pe unii îi deranjează, asta e denumirea oficială). City’us se află în plină reconstrucţie şi vrea să redobândească titlul pe care l-au deţinut patru ani consecutiv şi l-au cedat anul trecut în faţa formaţiei nou înfiinţate la Deva, Autobergamo, unde se află câţiva „vânători de titluri”, care au fost încununaţi cu trofee în ambele oraşe. De asemenea, echipa antrenorului Kacso Endre îşi doreşte să păstreze Cupa României, pe care clubul o are în vitrină de şapte ani. Sarcina mureşenilor în această a XVIII-a etapă a Ligii I pare un a foarte uşoară în faţa clujenilor de la CFF, care ocupă ultima poziţie a clasamentului, cu o singură victorie şi o medie de peste 10 goluri primite de meci. Chiar dacă clujenii au cedat în unele partide la diferenţe mici şi au primit doar 3 sau 4 goluri, au „compensat” în unele în care au încasat chiar 19. Întâlnirile dintre aceştia şi City’us s-au disputat de regulă la Târgu-Mureş, clujenii preferând să facă o „excursie” decât să fie umiliţi în sala de acasă. Partida din tur, disputată tot în Polivalenta mureşeană s-a încheiat 13-3 şi este de aşteptat ca şi în meciul de luni cei care vor să asiste la un joc dezechilibrat să vadă multe goluri. Chiar în ambele porţi, deoarece gazdele se vor concentra probabil mai mult pe atacul, care a irosit prea multe ocazii în ultima perioadă.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close