Uncategorized

Politicul se îmbracă de la Prada (III)

Arată-mi cum te îmbraci ca să-ți spun cine ești. Aceasta este deviza campaniei inițiată de Ziarul de Mureș, în care ținutele persoanelor publice mureșene sunt analizate atât de oameni de rând, cât și de un designer vestimentar și de un psiholog. Scopul acestei campanii este acela de a vedea ce se ascunde în spatele poleielii hainelor cu ștaif ale acestor personalități:

Senatorul PSD Corneliu Grosu, în pantaloni scurți

Designer: E îmbrăcat foarte modest. Dacă e să-l iau la criticat, am ce critica. Pantalonii sunt cam scurți, mânecile asemenea, deși haina e mai lungă decât în mod normal. Manșetele de la cămașă nu se văd pe nicăieri și pantofii sunt demodați. Îmi e imposibil să-i dau o notă.

Psiholog: La prima vedere arată ca un boier gros la pungă și la curea. Hainele sunt cumva, dar încearcă să se arate bănos cu ghiulul și cu ceasul, ținute țigănește la vedere. Nu are habar să se îmbrace sau să se poarte, în schimb încearcă să impresioneze prin accesorii. Din câte-mi pot da seama dintr-o singură imagine, are o personalitate puternică și încearcă să-i intimideze pe cei din jur din prima clipă.

I.O.,33 de ani: Perciunii sunt ștrengărești și de modă veche. Pentru costumație îi dau 6. Până la urmă, un om de vârsta lui nu pune atâta preț pe îmbrăcăminte. Costum, cravată, ceas la mână, nu e nici ridicol, nici spectaculos.

Ioan Covrig, primarul din Ungheni, certat cu frizerul

Designer: E certat rău cu frizerul. Are părul lung, perciuni și sprâncene stufoase, sacoul mare și foarte mototolit, iar cămașa stă la fel de mototolită la gât. Are o atitudine neglijentă, tipică bărbaților de vârsta lui.

Psiholog: Ori vine de la drum lung, ori a dormit îmbrăcat. E foarte mototolit și buzunarele sunt burdușite cu habar n-am ce. Mototoleala hainelor i-o iertăm, că n-o fi îmbrăcatul punctul lui forte. Dar părul neîngrijit și lung nu i se poate ierta. Asta arată a neglijență zdravănă, care se răsfrânge de cele mai multe ori și în alte domenii.

S.L., 42 de ani: Scrie pe fruntea lui că e de la țară. Nu e nimic rău să locuiești la țară, iar omul arată chiar pitoresc.

Vicele de la CJ Cristian Chirtes, cu pantofii prăfuiți

Designer: Aici arată chiar foarte caraghios. Probabil nici unghiul din care a fost fotografiat nu este cel mai bun, pentru că arată anormal, cu trunchiul lung și picioarele scurte. Costumul îi e mare, mânecile îi sunt foarte lungi, pantofii sunt de duzină și ușor prăfuiți, culoarea cămășii nu se potrivește cu nimic, iar cravata e ok.

Psiholog: Așa arată un om normal, într-o zi normală de lucru: îmbrăcat regulamentar la costum, cu cravată la gât, ușor șifonat, ca orice bărbat care muncește. Nu e de bine, nici de rău, e normal.

B.S. 20 ani: Mic de statură și grăbit. Cred că e puțin cam arogant.

Dorin Dăneșan, primarul Sighișoarei, urăște cravatele

Designer: Singurul păcat pe care îl are domnul primar e că nu suportă cravatele. În rest, are stil, se îmbracă foarte bine, cureaua e la culoare cu pantofii, ceea ce e foarte bine. Culoarea în care e îmbrăcat îl prinde foarte bine așa că merită un 9.

Psiholog: Poartă același model de pantaloni cu tipul din spatele lui? Sper că nu toți din primăria Sighișoara poartă astfel de pantaloni. Arată ok. E la dungă, îngrijit, mi se pare un om ordonat și organizat în treabă.

S.G., 16 ani: E îmbrăcat bine, n-am ce să zic. Dar cred că e și foarte înfumurat.

Primarul Florea nu se asortează cu soția

Designer: Dacă s-au întâlnit întâmplător prin oraș, nu e nici o problemă, dar dacă așa au găsit ei să se asorteze, nu e bine și nu se potrivesc deloc. Ea de obicei e îmbrăcată corect, numai că trebuie să-și ia ciorapi, dacă s-a încălțat cu pantofi, iar el înoată în haine. Față de cum îl știm în general pe domnul Florea, acum e îmbrăcat foarte bine, e îngrijit, călcat, și-a încheiat corect nasturele din mijloc, se vede că a progresat.

Psiholog: Din punct de vedere al vestimentației, cred că a comentat designerul destul și eu oricum nu mă pricep să intru în prea mari detalii. Mi se pare că nu prea sunt asortați și nu că ar însemna neaparat asta, dar nu prea își acordă atenție unul altuia: fiecare cu hainele lui, fiecare cu stilul lui de îmbrăcare.

C.L., 67 de ani: Sunt niște oameni respectabili și se îmbracă după cum le dictează statutul social pe care-l au. Nici ca niște oameni de rând, dar nici prea împopoțonați.

Florin Urcan, edilul-șef din Luduș, cravată roz bonbon

Designer: S-a îmbrăcat total neinspirat. Costum în dungi, cu cravată roz cu picățele… e pueril. Haina îi e cu vreo câțiva centimetri mai lungă la mâneci. Ea, însă e foarte frumoasă, e machiată discret, părul îmi place, gulerul hainei mi se pare că nu e din blană naturală.

Psiholog: Ea poartă amândouă verighetele??? Nu trebuie să te pricepi la modă să îți dai seama că au dat-o în bară cu cravata cea roz cu picățele. Cred că nu prea au gusturi la îmbrăcăminte. Ce-mi place, totuși, e faptul că se țin de braț, chiar dacă el e mai mult preocupat să nu fie fotografiat.

I.R.,18 ani: Cravată de pițipoancă…

Udemeristul Marko Bela,

cămașă greșită

Veșnicul zâmbăreț… Costumul e ok, la o privire fugară, sacoul e încheiat frumos, pentru că se așează bine pe el, cravata o trecem cu vederea, că e simbolul partidului, dar culoarea cămășii nu merge. Pantalonii sunt prea lungi și pantofii nu-mi plac deloc.

Psiholog: Jur că n-aș fi crezut că e din alt partid, dacă n-avea insigna în piept; o grămadă de politicieni poartă așa ceva. Lăsând la o parte insigna, look-ul domnului Béla nu e nici prea prea, nici foarte foarte, așa că după haine nu prea putem să ne luăm. După zâmbet însă, da. E un om calm, cu greu își iese din sărite, pare blând și uneori este, dar mai degrabă e viclean. Îi place să scoată jarul din sobă cu mâna altuia.

A.D., 38 de ani: Domnul Marko Béla e îmbrăcat exact cum sunt îmbrăcați toți politicienii. La îmbrăcăminte nu iese cu nimic în evidență.

Subprefectul Zamfira Pora, ținută potrivită

Designer: Coafura e drăguță, culoarea sacoului merge, având în vedere că bluza e neagră. Sper ca fusta să fie neagră. Cu altă ocazie aș fi criticat-o, că nu se îmbracă foarte bine, dar acum e în regulă.

Psiholog: Are o privire de șoim. Din felul cum privește îți poți da seama cum se raportează la cei din jur. Îi place să domine și să fie respectată.

M.A., 23 de ani: E cochetă, dar mi se pare că e o femeie rea, căreia îi place să se facă numai cum vrea ea.

Allain CUCU

allain@ziaruldemures.ro

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close