Interviu

Prințul Sturdza, exemplul elvețian pentru români

Prințul Sturdza, exemplul elvețian pentru români – Ziarul de Mures

Calitatea de prinț poate părea pentru unii ceva ieșit din comun în vremurile unui mileniu trei care-și duce tot mai greu povara. Știm că cei cu guler rusesc ne-au adus imediat după un Război Mondial nu doar „rația†și perspectiva roșie dar ne-au pus la încercare curiozitatea noastră de a mai apleca gândul și lectura la oameni care au fost și care mai sunt. Unul dintre ei este Prințul Sturdza, moldovean prin naștere, român prin simțire și elvețian prin adopție. L-am văzut pentru prima dată în urmă cu ceva ani la renovarea unui dispensar în Hodac, pe Valea Gurghiului. Simplu, discret, dar mai ales implicat în locul unde-și găsește de ceva vreme refugiul, Paradisul Naturii pe nume zona Lăpușna. L-am regăsit în a doua zi de Paști la o lansare de carte, la Pensiunea Ayma, în calitate de invitat de onoare al lansării cărții “Gospodari și oameni de onoare din județul Mureș†semnată de Robert Matei și Ștefan Brumar. A avut amabilitatea de a ne vorbi despre România, despre imaginea ei în afară precum și despre legătura domniei sale cu spațiul românesc.

Reporter: Altețea Voastră, cum se face că avem o țară bogată cu oameni bogați spiritual, dar parcă ne lipsște ceva. Ce anume?

Prințul Dimitrie Sturdza: O clasă politică. Aici nu vorbesc de toți politicienii, dar vorbesc de foarte mulți politicieni care nu sunt la înălțime. Se vorbește mereu de capitalism în România ultimilor 23 de ani. Eu nu vorbesc de un astfel de termen, eu vorbesc de o economie socială echitabilă pentru toți, cum este în Elveția, Austria și Germania. La noi din păcate a fost capitalismul lui Al Capone, unul extrem de profund și intens și nu știu dacă e este exact ce are nevoie țara asta.

Reporter: Poporul român se bazează totuși pe o tradiție nemțească, aici refenindu-ne perioada monarhiei. Chiar așa groaznici au fost cei 45 de ani de comunism de s-a tăiat totul?

Prințul Dimitrie Sturdza: Din păcate au fost tăiate două generații, iar generațiile de acum încep să ridice capul. Sper că acum cu premierul Ponta se vor schimba foarte multe lucruri , el fiind tânăr, și nu poți spune despre el că a fost comunist. Am mare speranțe în el că sistemul va merge bine și… să vedem ce se întâmplă.

Reporter: În tenis există o puritate, un fair play. Cum e în politică, în special cea de la noi din România?

Prințul Dimitrie Sturdza: Unde în lumea asta există puritate în politică, peste tot e aceeași treabă, peste tot acolo unde există o democrație parlamentară. În Elveția nu avem o astfel de democrație, avem o democrație care ține de popor, unde el decide. E ceva complet diferit față de ce e la noi, de aceea le merge incredibil de bine.

Reporter: Ce ar trebui să învețe România de la Elveția?

Prințul Dimitrie Sturdza: Eram tentat să spun onestitatea, dar sunt și bancheri și oameni politici în Elveția care nu prea corespund cu acest termen dar e ceva mai mult, mai pozitiv acolo decât în România.

Reporter: Care ar fi șansa României pentru viitor?

Prințul Dimitrie Sturdza: Șansa României e doar în sânul Europei. Foarte mult depinde și ce face România raportat la Europa, cu moneda euro, cu regionalizarea și nu în ultimul rând cu controalele efectuate în justiție. De asemenea, depindem foarte mult dacă putem să absorbim fondurile care sunt ale noastre deoarece plătim mai mult decât ce primim înapoi, ceea ce e o catastrofă.

Reporter: Dacă “colegii†dumneavostră din carte, gospodarii județului Mureș, ar reprezenta imaginea României în exterior ar fi mai bine pentru noi?

Prințul Dimitrie Sturdza: Cu siguranță ar fi mult mai bine. E clar că avem o imagine execrabilă în afară. Cred că avem imaginea cea mai slabă din toată Europa, chiar mai slabă decât Albania și e păcat pentru că nu merităm acest lucru.

Reporter: Cât vă este de dragă România, Valea Gurghiului în special?

Prințul Dimitrie Sturdza: Extraordinar de mult. Toată România mi-e dragă dar Valea Gurghiului și zona Popești, din Moldova, îmi sunt foarte dragi. Sunt un om pozitiv și încerc mereu să găsesc întotdeauna ceva frumos în tot ce înseamnă România.

You may also like…

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close