Uncategorized

Saptamana nationala a bibliotecilor la Târgu-Mures

Biblioteca Judeteana Mures a fost timp de patru zile in sarbatoare cu ocazia “Saptamanii nationale a bibliotecilor”. Incepand din 14 si pana in 18 aprilie biblioteca a fost gazda a numeroase expozitii, scenete, dezbateri, prezentari de carti dar si vizionari de filme. Deschiderea oficiala a programului “Saptamana nationala a bibliotecilor” a fost facuta in data de 14 aprilie printr-o prezentare a Bibliotecii Judetene Mures si a personalitatilor marcante care i-au trecut pragul de-a lungul timpului. In data de 15 aprilie Biblioteca Judeteana Mures a fost gazda a mai multe prezentari de imagini si discutii legate de protectia mediului, eveniment la care au participat elevi din clasele X, XI, XII ale Colegiului National “Alexandru Papiu Ilarian”, insotiti de profesorul de geografie dr. Hadrian Contiu.

Biblioteca sprijina ecologia

Conf. univ. dr. Corina Teodor, directoarea Bibliotecii Judetene Mures, a subliniat importanta evenimentului afirmand ca “biblioteca desfasoara in aceasta saptamana mai multe evenimente iar cel de astazi este unul de natura ecologica, o intalnire educativa in care avem bucuria de-a vedea rezultatele activitatii desfasurate de cercul de geografie “Constantin Herbst” de la Colegiul National “Alexandru Papiu Ilarian”. Cercul de geografie “Constantin Herbst” coordonat de prof. dr. Hadrian Contiu are ca membri cinci elevi din clasele a X-a a Colegiului National “Alexandru Papiu Ilarian”, care au initiat in luna ianuarie 2008 un proiect de ecologizare a orasului Targu-Mures. Etapele proiectul “Targu-Mures, un oras ecologic” dar si rezultatele acestuia au fost prezentat in detaliu la evenimentul de ieri. Din luna ianuarie si pana in prezent echipa implicata in proiect a reusit sa colecteze circa 660 de kilograme de hartie, ce a fost dusa la reciclat. In luna martie 40 de elevi ai colegiului au participat la o actiune de strangere a deseurilor de pe malul raului Mures, ajutati fiind de Directia Apelor Mures, care le-au oferit saci menajeri in care au strans 80 de kg de peturi de plastic de pe o suprafata de 100 de metri. Luna aprilie a fost luna impaduririi, elevii plantand in fata Colegiului 20 de arbori de tuia primiti de la Ocolul Silvic Tulghes. Ultima parte a proiectului se va desfasura in luna mai, cand va avea loc concursul “Arta reciclarii”, unde participantii vor expune lucrari din materiale reciclabile care vor fi premiate. Pe langa prezentarea acestui proiect, elevii Colegiului National “Alexandru Papiu Ilarian” au mai prezentat si alte proiecte prin care analizau potentialul turistic al oraselor Sighisoara, Sovata, Tarnaveni si Sangeorgiu de Padure. Elevii si-au exprimat nemultumirea fata de modul in care au fost tratati de autoritatile competente, acestia nedandu-le informatiile necesare privind activitatile turistice desfasurate in aceste zone. Cu toate acestea elevii s-au aratat increzatori si perseverenti, sustinand ca vor continua cercetarile initiate, sperand ca situatia de la fata locului sa se schimbe. Efortul tuturor elevilor implicati au fost rasplatite cu diplome si carti de catre conducerea Bibliotecii Judetene.

Biblioteca alaturi de rromi

Ziua de 16 aprilie a fost dedicata dezbaterilor legate de problemele minoritatii rrome. Invitati au fost actorul Rudolf Moca si cercetatorul stiintific Marian Zaloaga. In cadrul dezbaterii actorul Rudolf Moca a afirmat ca in Romania sunt circa 2,5 milioane de rromi dar doar circa 500.000 si-au declarat ferm apartenenta la aceasta minoritate. O problema dezbatuta a fost cea a ajutoarelor de la stat cu care unii rromi s-au obisnuit. “Toate guvernele au obisnuit comunitatile de rromi sa primeasca ajutoare fara sa ofere nimic in schimb. Greseala nu e a aceluia care primeste ci a celui care da”, a subliniat actorul Rudolf Moca. Acesta si-a exprimat speranta ca in viitor vor exista elite si in randul rromilor, tineri care vor absolvi o facultate si vor ajuta membrii comunitatii rrome deoarece, facand parte din aceasta, sunt cei mai in masura sa-i faca cunoscute problemele. Data de 18 aprilie a fost dedicata monumentelor istorice din Targu-Mures, cand in Sala Festiva a Colegiului National “Alexandru Papiu Ilarian” a avut loc o prezentare a stilurilor monumentelor istorice romanesti din oras, realizata de istoricul de arta Viorica Herdean impreuna cu bibliotecarul Emilia Vidican. Pe langa prezentarea monumentelor, elevii au putut vedea si o expozitie de carti dedicate acestor monumente pe care elevii le pot imprumuta de la Sectia Cartea Tehnica a Bibliotecii Judetene Mures.

Claudia SAS

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close