Editorial

Scolioza copiilor și miopia guvernanților

Mi-am reamintit sâmbătă, 29 septembrie, cu ocazia Zilei Porților Deschise la OrtoProfil de campania națională derulată în urmă cu trei ani de respectiva companie, care își propunea conștientizarea importanței depistării precoce a scoliozei la copii și informarea părinților asupra importanței controalelor perioadice ale coloanei și care a și fost premiată de Ministerul Sănătății.
Tot sâmbătă am participat la o prelegere de aproape 30 de minute, foarte interesantă, susținută de Filep Robert, kinetoterapeut principal și coordonatorul Departamentului de Instruire și Dezvoltare din cadrul OrtoProfil România. Pe lângă unele informații pe care le știam, am aflat că România este totuși pe primul loc în Europa la un domeniu. Din păcate, performanța de a fi lideri europeni la ceva nu e de natură să ne încânte pentru că este vorba despre cazurile gave de scolioză. Se știe, scoliozele sunt deviații în formă de S a coloanei vertebrale, iar vestea că România e pe locul întâi pe “bătrânul continent†la aceste afecțiuni e destul de greu digerabilă.
Datele statistice sunt șocante: cu ocazia campaniei OrtoProfil din 2009 au fost consultați 1.800 de copii, iar aproape 50% dintre aceștia prezentau deviații la picior sau la coloana vertebrală. “Din păcate, orele de sport sunt foarte puține. Eu când eram la școala elementară aveam trei și chiar patru ore de educație fizică pe săptămână. Acum dacă este unaâ€, a spus kinetoterapeutul care n-a uitat nici “practicile†exagerate ale unor părinți care solicită scutiri pentru odraslele lor pentru orele de educație fizică, de foarte multe ori fără niciun motiv real.
Avea dreptate domnul kinetoterapeut. Unde sunt orele de educație fizică de altădată?!

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close